Köpråd till okunnig förstabilsköpare

Hej alla kunniga! Jag är i färd med att köpa min första bil. Det främsta syftet med bilköpet är att jag ska övningsköra med den, sedan hoppas jag att den håller även efter att körkortet är taget och kan frakta grejer och familjemedlemmar till och från landet. Problemet är v äl att den inte får kosta mer än 10 000kr och för det får man ju ingen toppkvalitet. Jag har hittat tre bilar som jag tänkt titta på, jag har googlat bäst jag kan men kan inte få fram någon rangordning dem emellan - dvs om alla i likvärdiga i skick, vilken bör jag välja? Och vad bör jag försöka kolla när jag ser dem "live"? Alla tre har kamremmen bytt för det vill jag gärna slippa. Alla ska vara godkända i besiktningen och vara relativt nybesiktade. De har alla gått 17 500-20 000 mil och är av årsmodellerna 98-99, alla har manuell växellåda. Mazda 626 1.8 kombi -99 Volvo s40 2.0 -98 Opel Vectra sedan -98 (vet inget om motorn om det finns flera sorter...) Jag skulle vara så himla tacksam för lite initierad hjälp så tack på förhand!!! / Lotta



Svar på inlägget: Köpråd till okunnig förstabilsköpare



Jag hade valt Mazdan! Bättre kvalitet o driftsäkerhet än s40 o opel...


NEJ!!!! Vad som helst förutom s40 enligt mig. Tex mazdan är ett väldigt bra val tycker jag


Två röster på Mazdan, bra! Något särskilt jag ska vara uppmärksam på? Den har haft 7 ägare, vet inte om det är att betrakta som mycket?


7 ägare är väldigt lugnt Vet inte om du ska kolla något speciellt på just mazdan men det är det vanliga som gäller när man köper en bil! Kolla efter rost, bucklor, allmän misskötsel, missljud, service osv.


Ska göra mitt bästa... Tack för råd! Om det är några andra bilmodeller jag borde kolla i den prisklassen kan ni väl tipsa? Jag letar inte efter någon speciellt tjusig bil, huvudsaken är att den håller ett tag och är hyfsat säker...


Av dom 3 så är Mazdan självklar. Annars hade jag kollat på Honda Accord t.ex.


Personligen hade jag valt en 323 hatchback istället om du inte behöver frakta gigantiska saker i bageget. Man får in riktigt mycket om man fäller baksätet. Fördelarna med 323 är att den är mer lättkörd, har mindre vikt, drar mindre soppa och är roligare att köra. Men alla japanska bilar är ett bra val, kanske inte äldre suzuki


Mazdan. Japanska bilar överlag som nämnts. Honda är dyra.


En sådan hade absolut kunnat funka men jag hittar ingen i rätt prisklass som har bytt kamrem...






Inte för att vara sådan men du har aldrig tänkt på 740 940 går att köra billiga dem håller för tok körning allmänt bra bil. Ang dem bila du tittar på hade jag utan tvekan valt en 626, Roligare motor, större motor=behöver inte jobba så på motorvägen, bra lastutrymme och dem e tamejfan skottsäkra:D


Skulle nog också säga Honda Accord faktiskt, vet inte hur de står i pris men de är trevliga bilar och allt det. Mazda är ett bra bilval, dessvärre är de inte speciellt snåla för att inte ens tala om att de är dåligt ljudisolerade! Volvo går tokbort, iaf om det är S40 du funderar på, massvis med problem hos de äldre S40ina, isåfall tycker jag att en Mitsubishi Lancer eller Carisma är vettigare Carisman ser dessutom relativt ungdomlig ut tillskillnad från de andra du rabblat upp. Opel, njae.


Vad gäller Mazda så behöver du inte stirra dig blind på om kamremmen är bytt nyss eller inte eftersom de nästan uteslutande har non interference motorer. Det betyder att motorn klarar kamremsras, bara hänga på en ny rem och köra vidare. 1.8l SOHC är det motorn som gäller, Extremt billig i drift och extremt fin utväxling. Varvar ca 3000 i 120 km/h. Jag har utan att ljuga kört den på 0.56l mil och snittar runt 0.65-0.7 (har ägt flera). Dålig ljudisolering är det i alla japanska bilar. Annars har du fått många andra fina tips.


S40n behöver inte vara ett dåligt val om du hittar en välskött, dessvärre är de flesta 98or ganska rostiga vid det här laget... Hade nog med tagit Mazdan i den prisklassen med de ändamålen du har. Utséendemässigt tycker jag dock s40n är klart snyggast av dem.


Vad bra att alla var så eniga, nu har jag bokat tid för att kolla på Mazdan på söndag! Har kollat övriga tips, Honda Accord finns det inte så gott om på Blocket och inga som är hyfsade i den prisklassen, Tar gärna emot fler tips på modeller som kan passa! Hittade denna när jag koncentrerade min sökning på japanska märken; http://www.blocket.se/stockholm/Nissan_ . 1.htm?sa=1 Och denna, som i och för sig är av lite mindre modell men som skulle kunna funka storleksmässigt; http://www.blocket.se/stockholm/SEAT_Ib . 7.htm?aw=1 Hur står de sig i relation till Mazdan?


Almera är kända för 3 saker: 1. De går aldrig sönder 2. De drar extremt lite bensin 3. Det rostar sönder på en kafferast. Du kan för övrigt köpa en exakt likadan av min kollega för 2500:- som rullat 7800 mil. Men tokrostig i skärmar då... Ibizan: Glöm det. Tokrostig.


Hade hellre kikat på en Nissan Primera (1997-2002) istället för Almera eftersom det är mer bil till samma driftkostnader. Om man går efter Dieselsmurfen´s beskrivning verkar de stå emot rosten bättre dessutom, för visst är Primera lite känslig mot rost den med men inte så man behöver förvänta sig hål i plåten. Jag tycker Primera är trevligare än Mazda 626 den känns mer rejäl och ligger stadigare på vägen, ett roligare val än Mazda helt enkelt!


Menar du att själva bilarna är dyra eller reservdelar? Hursomhelst så hittar jag 10-20 st Honda Accord under 10k på blocket. Och reservdelar är iaf billigt till min Civic och tror inte det är mycket dyrare till en Accord.


De är dyra i inköp. Inte kollat men antar att de är mitten på 90-talet? Rover 600-serie är för övrigt samma bil. Till en bråkdel av priset.


Fanns några från -97 och därikring för 7-8k så jag tycker inte de är så farligt dyra.



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka