Köpråd: Vardagsbil för 50.000:-?

Då var det dags att köpa in en ny slit och släng bil då jag fick den gamla bilen såld idag. Då jag behöver en bruksbil relativt snabbt tänkte jag ta hjälp av alla här på forumet för att öppna mina sinnen och hjälpa mig hitta på en modell som kan passa. Det jag är på jakt efter är:- Bruksbil - Ej kombi - Under 12-13.000 mil - Snygg design - Lätt skött och ska gå problemfritt - Kosta max 50.000:- - Ej Volvo Hittade dessa som jag intressant på blocket:Ford Mondeo ST220, Honda Civic type R, Saab 9-3 Tar gärna emot både för och nackdelar på dessa bilar. Har gått igenom lite olika märken och modeller som jag kan tänka mig och fått fram följande: Audi A3,S3,A4 = alla gått för långt för att vara intressant. BMW= För höga miltal Så nu öppnar jag upp mig för förslag, finns det nått roligt från till ex Kia, Toyota, WV osv som kan passa mig? Fördelar är om bilen är så ny som möjligt och givetvis om den har lite extra power under huven. Dock inget som är ett måste. Uppdaterar listan allt eftersom så att även andra som letar efter liknande kan använda denna.



Svar på inlägget: Köpråd: Vardagsbil för 50.000:-?



St220 törstig och rätt slö men härligt ljud. Mycket bil för pengarna men ändå en Ford....satsa på 6 vxl då. Civic drar inget pigg rolig snygg men väldigt hårt körda drar olja 90 % av dom. Saab 9-3 är skräp lådor inredningar allt är budget. Provkör en typ 20 mil åker du hellre Volvo 740. Och motorn i 9-3an är bara bara problem. Jag skulle satsa på en välservad dokumenterad TYSK kvalité bil och inte haka upp dig på milen. En st220, Civic eller Saab rullar inte 30 tusen innan total renovering det gör alla BMW merca och Audi speciellt diesel motorerna. Provkör några av varje. Lycka till


Att Civic EP3 ska dra mycket olja tål att diskuteras, dom blir ju hårt körda men hellre det än att dom fiskörs, motorerna är byggda för att varvas ur. 90% av dom drar olja, var har du fått dom siffrorna ifrån? Tekniskt sett drar ju alla motorer i världen lite olja. Nej,jag tycker du ska satsa på japansk kvalitet av dom bilarna han nämnt. Men frågan är om man får en EP3 för under 50000kr, lite mer får man nog slänga upp i så fall.


Ett bra alternativ till Civit Type-R skulle kunna vara Toyota Corolla T-sport. Den är inte riktigt lika pigg och den ser inte lika sportig ut, men den är mer komfortabel och betydligt billigare att äga. Årsskatt Honda CTR: 2 200 kr Toyota Corolla TS: 1 682 kr Helförsäkring + MER-tillägg hos LF (för mig som är 25 år gammal) Honda CTR: 10 603 kr Toyota Corolla TS: 8 469 kr Blandad bensinförbrukning (enligt bilregistret) Honda CTR: 0,89 L/mil Toyota Corolla TS: 0,83 L/mil Årlig driftskostnad (försäkring + skatt + bensin för 2000 mils körning) räknat på 15 kr/L för bensinen Honda CTR: 39 503 kr Toyota Corolla TS: 35 051 kr Corolla-motorn med VVTL-i har liknande karaktär som VTEC-motorns i CTR, med rödzon vid drygt 8000rpm och en extra skjuts från cirka 6000rpm. Corollan har dessutom antispinn + antisladd och den finns i 5-dörrarsutförande. Honda CTR är en roligare/busigare bil, men allt hänger ju på vad man vill ha ut av sitt bilägande.


Du avfärdar Civic och 9-3, och sedan rekommenderar du tyska bilar?


Uppdaterar listan lite här då och skriver in lite för och nackdelar med bilarna som jag ser det: Ford Mondeo ST220: - Drar mycket bensin + Mycket bil för pengarna med hel ok motor + Gillar designen Civic Type - R:- Hårt körda - Drar mycket olja + Billig i drift, drar lite soppa Saab 9-3:Inget att ha? Toyota Corolla: Bra förslag, vill dock gärna ha lite sportigare stuk på bilen. Ös på med förslag, finns det några andra bilar som är bra och prisvärda? Finns det nått annat från Saab? Kia och andra Kina märken, finns det nått intressant här, verkar vara prisvärda? Man vill ju slippa gå till jobbet så tacksam för alla hjälp snarast möjligast!


avfärdar alla dom 3 då det finns bättre tyska bilar tex mercedes bmw och audi i den prisklassen med mycket bättre komfort pålitlighet och prestanda.


saab har stora problem med lådor och i t7 motorn den är värdelös på alla sätt och turbon är riktigt dålig, det är alltid NÅGOT fel på en saab. Då är 93an generation 1 med t5 motorn ( t5 motorn är mycket bra, men lådan är lika dålig) "ris"kokare drar inte mycket soppa och är pålitliga, men dom är inte kända för hålla många mil....har du någonsin sett en civic eller liknande som är riktigt fin och går bra med runt 30 k på mätaren? dom är slut på hälften, dock kostar inte en topprenovering så jädra mycket 10 k...ska man köpa en sån är det värt gå igenom den ordentligt. Kina bilar du nämner som kia, huyndai m.m är ju inte så "sportiga" som du vill ha, och har riktigt tråkiga motorer allihoppa. Finns även inga där som håller bra eller är sköna och roliga och köra. Visst du kanske får en 08a för 50 k, men det är ju bara skit, köper hellre en 03a bmw som är snyggare roligare bättre och skönare. Jag tycker inte man ska stirra sig blind på mil eller årsmodell så länge bilen är välservad och snygg med bra historik. Har haft runt 30 bilar nu och provat det mesta och jag kommer stanna på tyska bilar då dom har en annan karaktär och komfort emot dom andra. Alla bilar har något dom är bra på, men tyskarna har flera saker dom är bra på. Det är kvalite skillnad på en bil som kostat 400 k ny emot en som kostar 170....plastig inredning, den är byggd för hålla hälften.. mammas peugeot 206 cc 02, 3 2 ägare och 12 tusen mil har fått byta bakaxel, (den är inte ens bakhjulsdriven) koppling, alla bussningar bromsar (ett par gånger på ett par tusen mil) Avgassystem m.m helt slut efter bara några år, på min mercedes 00a byggde jag nytt efter 30 tusen mil det var fortfarande som nytt. Som sagt man får vad man betalar för, har du några frågor är det bara fråga på. Det jag absolut rekommenderar dig är att du M-testar bilen, kostar 1000 kr ca det är som en bilprovning fast dom kollar på precis ALLT går igenom bilen topp till tå, det är värt varenda krona man ser tex kopplingslitage och sånt man inte tänker på annars. lycka till.


Tackar för det långa och intressanta inlägget, ska notera detta och kolla av marknaden. Då det kommer till Tyska bilar är jag framför allt intresserad av Audi, A3 eller A4 som jag förstått det finns det mycket bra att säga om båda de modellerna. Hittade på en till rolig liten bil: Ford Fiesta ST några kommentarer kring den?


Med din bugdet så finns ju 9-3 ss inom budgetramen, och det är en helt annan bil än den tidigare 9-3an. Rejält uppdaterad väghållning, och inte alls samma motorproblem som föregångaren. Instrumentering, knappar och reglage är kanske inte audi/bmw-kvalité men det får man ju se om man kan acceptera vid en provkörning. Tyckte denna såg rätt fräsh ut. http://www.blocket.se/jonkoping/Saab_9_ . 20&w=3 Finns gott om linearmodeller för mindre peng bör nämnas, samt att det säkert finns en hyffsad prutmån. Bara en notis i 9-3-diskussionen.






fiesta St är roliga trevliga prisvärda bilar! Men den måste ha full servicebok, och få ägare. Dom går pruta massor på då dom är relativt svårsålda.


Anledningen till att dom är så slut som du antyder är att dom oftast varit billiga i nyköp och lågt andrahandsvärde, det blir automatiskt att såna bilar hoppar mellan många ägare då dom ofta används till dom har råd med en bättre(?) och nyare bil och i såna fall är den gamal japanaren inte i lika bra skick som andra bilar. Beror helt och hållet på ägaren. Finns gott om Japanska bilar som går över 25k-30k men det är oftast rosten som dödar dom, inte det mekaniska. Som är mer känt för andra bilmärken.


Tackar för ytterliggare tips, några fler tankar kring en 9-3 SS? Lite dålig på de olika Saab modellerna, vad finns det mer för olika modeller som kan vara aktuella från SAAB?


Vågar nog påstå att Honda är pålitligare än både BMW, Mercedes och Audi, medan 9-3 håller ihop lika bra eller till och med bättre än en Mercedes (2000-2006) som inte direkt kan kallas för kvalitetsbil. Komfort är svårt att sia om det delvis handlar om smak och tycke.


9-3 ss skulle jag säga, kan verka partiskt men är mer menat till hur mycket bil man får för pengarna. Andrahandsvärdet går ju att diskutera (även Ford och många andra). Jag gör inget mer än att serva trots trim och mer eller mindre konstant smisk de tre åren jag ägt den. Nu ligger visserligen en Aero lite utanför budget men det går att hitta. En fräsch Vector är inte fy skam. Några mil mer: Edit, såg att det va lite fel på den. Men Vector hittar man bra ex i den klassen. http://www.blocket.se/ostergotland/Saab . 14&w=1 som ex. Annars Honda, haft ett gäng i familjen utan problem.


Tackar för råden! Försöker ringa in lite vad jag vill ha och gått från början till att nu mera vara inriktad på någon värre variant av 9-3, Ford Fiesta ST eller en audi a4. När det kommer till SAABar:na är jag inte så invand i vilka olika typer det finns, antar att Aeron är värst därefter kommer Vector och därefter kommer den vanliga 9-3:an. Gissar således att Aeron inte har många av de problemen man skriver om ovan? Fortsatt öppen för andra förslag!


Problemen finns i og-9-3, alltså gamla karossen som 900:an. Ng-93 (ss) har inga problem med oilsudge. 6 vxl lådan (F-40) är mer eller mindre skottsäker, kan va lite trög kall men tål stryk. Det som ger upp vid trim är i såfall kopplingen, kör själv med värre dito. Fiesta ST tycker jag är förjävla ball man har tyvärr inte mer kött på benen än så om den.


aeron har samma problem som ovan, och körs hårdare, lite starkare delar men ändå inte bra.


Då Corollan föll lite på sitt sansade yttre finns det en teknisk kusin tilll den i Celica, dessa är hållbara och billiga att äga med vissa sportiga ambitioner.


en honda går inte 30-50 tusen mil utan problem det gör tyskarna utan problem, merca har rosten mellan dom åren, men servas det som de ska och man kör vettigt är det extremt sköna säkra snygga bilar. jämför typ kylaren på en civic, mot en fet tysk, det är leksaks bilar honda, rolig och köra men varvar satan på motorväg emot tyskarna hög ljudnivå. Rolig bil för pengen, men långt ifrån lika bra som tyskarna.



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka