KÖPRÅD. Snart dags för en Andra Bil.

Tja ! Jag ska troligen köpa en andra bil nästa månad, möjligtvis denna. Jag har kikat en hel del på VW Bora, dels för att den är riktigt snygg, och dels för att den har fräsch inredning. (Samma som mammas Golf 4) Vad finns för, för/nackdelar med just den bilen? Finns det några "Sjukdomar" på dom bilarna osv? Ge mig allt som jag kan använda till att avgöra om den bilen är en bra andra bil eller inte. Om inte denna bil, vad finns det för andra bilar? Prisklass, 20-25, kanske kan sträcka mig ända upp till 30. ???



Svar på inlägget: KÖPRÅD. Snart dags för en Andra Bil.



Lexus LS400 finns en i Linköping kolla blocket och åk o titta. Du kommer inte bli missnöjd.


Vill ha en lite nyare bil snäppet nyare


Svärfar köpte en V60 R -12 men jag tycker man åker skönare i min bil Så man kan inte döma ut en gammal bil


En nyare bil för 25-30.000:- som mest, hmm SAAB 9-5? Du får ursäkta men jag ger inte mycket för VW´s inredning, en 9-5 är en lyxbil vid en jämförelse i alla punkter från komfort och utrustning till ljudnivå. Med tanke på att även VW´s motorer haft en del problem, dels de mindre fyrorna men särskilt de överladdade varianterna, tror jag inte den något bräckliga motorn i SAAB (oilsludge) är en nackdel utöver VW.


Saab sätter jag mig helst inte i Vet inte hur det är med Saab nu, men som jag har fattat så tillverkar dom inte reservdelar till Saab längre?? Vad är det för problem med motorerna?


Typfel på Bora (eller mk4 i allmänhet). Bromsljuskontakten är en vek konstruktion och kan ge med sig. Ger symtom som motorlampa, lite orolig gång och farthållare som inte funkar. Byts på fem minuter, kostar 300 kr. Inte alltid helt lätt att komma på att det är den som är trasig. Bora är en bra bil, tycker jag själv. Hade en 1.6 16V några år och var mycket nöjd. Man åker bekvämt i dem, stort bagageutrymme och rätt snål med 1.6:a. Ingen racer dock, men det finns ju alltid V6 4MO


Okej, förstår. Då är den bilen nog ganska så perfekt för mig. har en 1.8 nu, och den drar väl kanske 0.8 eller nåt. Vill ha en snålare bil, skiter i om det inte är en racermaskin. Så länge det händer nåt när man trycker på gasen så är det inga problem för mig. Som det är nu, så får jag prata ganska högt för att den i bilen ska höra vad jag säger, allt ljud från däcken kommer in i bilen typ.. Men tack för ditt svar, uppskattas mycket !


Joda, Saab-delar kommer inte vara några problem med, eftersom Saab Parts sålts som ett enskilt bolag utanför konkursboet, så även om "nya Saab", dvs national EV som ska bygga elbilar under Saab-flagg går i konken är det lungt för gamla Saabar.


De tillverkar reservdelar än idag och har gjort under hela perioden före detta SAAB Automobile hade problem i den mån underleverantörerna som inte fått betalt fullt ut var beredda att leverera. Och tillverkningen lär fortsätta ett tag framöver oberoende av "nya" SAAB, om problem uppstår kommer de troligen framöver och jag skulle tro det i så fall beror på att SAAB är ett litet bilmärke med få bilar på vägarna jämfört med andra märken. Brist lär det inte bli om inget annat för att modellerna delar mycket komponenter med Opel, det en del flaggar för är att man eventuellt inte kommer kunna få tag på alla delar som vanligt utan får leta och hitta begagnade delar, piratdelar från nätet eller delar från t.ex Opel som istället passar i vissa fall. Men gamla SAABar kommer nog gå att hålla rullandes. Problemet med motorerna är detsamma som t.ex VAG´s 1.8t att oljan blir till slam på grund av känslig konstruktion ofta i kombination med för långa serviceintervaller. Oljan flödar och smörjer alltså inte som den skall och oljetrycket blir lägre eller försvinner vilket resulterar i motorskador. För att ta det värsta scenariot, det behöver självklart inte gå så långt!






Okej, då är jag med. Tack för förklaringen ! Ang motorproblemen. Är det alla VW's motorer, eller just Bora? Och Golf 4orna också? För dom är väl byggda likadant fast annat chassi? Morsan har en Golf 4, hon har haft problem ett par gånger, men inga jättestora problem. Inget som inte gick att lösa rättare sagt.


Konstruktionen är densamma även om de sitter i olika karosser så visst det gäller "alla" bilar. 1.8t har sina problem med slam som jag nämnde, men även t.ex motorn som finns i 1.4 och 1.6 volym har haft problem med vevhusventilationen, vevlager samt kamremmen och dess löphjul men de problemen är inte lika vanliga. Kort och gott är det viktigt att kolla upp motorns skick och sedan se efter det exemplar du köper, det gäller visserligen alla bilar. Men köper man en modell där problem förekommit är det ännu mer viktigt att man har det i bakhuvudet och ser till att motorn mår bra och att service samt slitdelar byts i tid. Jag försöker således absolut inte skrämma dig från att köpa en vanlig och bra bil som VW, utan bara förhindra att du blir en av de som råkar ut för problem.


Om jag köper en Bora, blir det nog en 1.6a Köper jag en nyare bil, eller fräschare kanske jag ska säga. Så ska jag ge den mycket kärlek. Hmm.. Och med förhindra menar du alltså att jag ska kolla ordentligt vad det är jag köper? Så inget av dessa problemen redan har börjat gro så att säga? typ.. ?


Precis, och sedan är olja billigare än ett motorhaveri så gör hellre service en gång för mycket än för sällan. Ingen motor mår riktigt bra av 2-3.000mil mellan oljebyten som exempel!


Problemet är att jag inte vet vad jag ska titta efter när man köper bil. Varningstecken osv. Och jag kan ju inte direkt kräva att min farbror ska följa med och kika.


Tar handbromsen jämnt? Om rost syns under, ska den inte vara mörk. Slirar kopplingen, tar den högt upp? Fungerar alla vardags grejer? (Spolare, blinkers, alla torkarlägen etc.) Stenskott i rutan? Billigt att laga men dyrt om de spricker iväg. Rätt "enkelt" att kolla på bil, sen kan man ju lära sig att kolla efter lackskillnader och olika mellanrum för huv eller bagagelucka.. Om en bult till skärmarna har lossats..varför då? Förmodligen krokat. Bra att veta om kamremmen är bytt också.. <:


Aa jo iofs såna saker är rätt enkla. Men tänkte på att vi var och kolla på en bil för länge sen, och då kolla han i motorn osv. Och då såg/hörde han att vissa packningar behövdes bytas osv, jag tyckte det lär normalt. Såna dolda saker menade jag mer Aa, kamremmen ska vara bytt nyligen på den bil jag ska köpa, vilken det nu blir.. xD


Bara att klämma lite i slangar..speciellt vid "T-korsningar" är det lätt att missa om det börjar torrspricka


Hmm ok. Får se hur det går Tack så mycket för hjälpen !


Köp en 16-ventilare om du köper en Bora. Snålare och piggare än gamla 8v. Kom år 2001 (har 105 hk istället för 101 hk om det inte står 16v i annonsen). Hittar du bil i Uppland kan du höra av dig så kan du få hjälp med att kolla inför ev. köp.



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka