köpråd första bil: e36 eller e46?

Tjena! Jag går i tankarna att köpa min första bil nu efter sommaren då jag tog körkort i våras och har jobbat hela sommaren. De modeller jag tittar på är bmw e36 328i coupé och bmw e46 328i coupé Jag var i början ute efter en e36 328i m-sport men har nu även börjat kolla efter e46 328 då min farsa tycker att det är bättre att köpa en lite nyare bil för att minska risken att köpa en sönderkörd ungdomsbil. Några frågor: Är det samma motor, växellåda och bakaxel i e46 som i e36? Går det att trimma e46 med större insug, extraktorgrenrör, sportsystem och chipning/mappning på det sätt som det går i e36? Är det kvalitetsmässigt en fördel att köpa den nyare modellen? Är det stor skillnad i väghållning om man inte kör överdrivet hårt och aggresivt? Vad ska man hålla koll på när man tittar på ett begagnat ex av respektive modell? Om det är något mer viktigt jag har glömt så bidra gärna med information om vad som är viktigt att kontrollera vid köp av någon av dessa BMW modeller. Alla svar till tråden uppskattas.



Svar på inlägget: köpråd första bil: e36 eller e46?



Det beror lite på vad du har för budget, räcker den precis till en E46 är risken mycket större att du köper en risig sådan om du tittar i de lägre prisklasserna än om du tittar efter en riktigt fin E36. 328i är inte identisk mellan E36 och E46, men även den nyare M52 i E46 går att få högre effekt ur genom samma metoder som på äldre modeller. Men du kan inte använda samma delar (M50-insug till en E36 M52, M54-insug till en M52TU är beprövade metoder). När det gäller kvalité är både E36 och E46 rejäla samt likvärdiga, en frisk E46 håller inte bättre än en frisk E36. Bägge modellerna uppträder dock likadant, om du pressar dem hårt märker du att E46 uppträder något mer vuxet men skillnaden är inte stor. E46 har dock lite tristare styrning jämfört med E36, det är inte samma tyngd och BMW-känsla i ratten och det var något modellen fick mycket kritik för när den var ny och det åtgärdades först i samband med facelift i slutet av 2001. Men trots allt är E46 mer modern och har högre säkerhet, om din budget räcker till och du inte tittar på de billigaste 328i E46 du hittar hade jag satsat på en sådan. Att styrningen inte har samma känsla är inget du tänker på i längden.


Tänk på att BMW är inte billiga att äga, vare sig i reservdelar eller nåt annat.


Jaså det var något nytt för mig? Efter vad jag erfar är BMW lika dyra eller billigare än de flesta liknande alternativ oavsett om det står Ford, VW, SAAB eller Volvo i fronten. Bra kvalité ger färre reparationer, grova dimensioner till motor, växellåda med mera gör risken för haverier liten även om man buskör, där är inga dyrare servicepunkter likt ett byte av kamrem, delarna kostar detsamma som till vanliga bilar i Sverige likt Volvo och förbrukningen är förhållandevis låg. Klart en BMW aldrig kan bli det billigaste alternativet när det finns småbilar som Polo, Fiesta och liknande att köpa, men jämfört med motsvarande modeller från konkurrenterna är det inga dyra bilar att äga.


Prisklass? Har du inte pengar till en någorlunda fin e46, köp en e36 i finare skick.. E46 är "tråkigare" att köra. Den går jämt och fint upp i varv medans en e36a skjuter på mer vid 3700rpm och har lite mer aggressiv gång. Gällande styrningen så känns e46 mycket mer tung och konstgjort än e36ans, som känns mer som man har kontroll över bilen. + för e46 är väl multifunktionsratt. Bekvämare och mjukare att köra men mer än så är det väl inte, Enligt mig - för e36 - brukar vara ganska rostiga.. vattenpumpen Ska bytas innan 25,000 mil, 20,000 enligt mig.. centrallås brukar ge sig, dock enkelt att fixa. på coupemodellerna händer det att mekanismen som fäller upp/ner rutorna när man öppnar och stänger dörrarna ger sig. Och på vintern brukar de frysa fast i helt stängt läge..(detta kanske händer alla ramfria dörrar?) Bakre länkarmsbussningarna i fram är vanligt att de är dåliga. Edit: Delarna är inte så dyrt till bmw..


E36! Smidigare design.


Rent utseendemässigt så tycker jag att e46 är den enda nyare bmw:n som faktiskt är rätt fin, men som Rquired är inne på så kan det ju vara bättre att få en fin e36 är en risig e46.


har en budget på max 45k i inköp sen har jag pengar över till försäkring, bensin, däck och eventuella reservdelar i ca 2 år, så med lite extra jobb så kommer pengarna inte vara det största problemet. har fastnat lite för denna och har mailat ägaren och inväntar svar http://www.blocket.se/orebro/Bmw_328ci_ . 3.htm?sa=1 då priset är sänkt och det klarat besiktningen så kan det inte vara en allt för dålig bil, eller? jag har ställt viktiga frågor om bilens skick både mekaniskt, elekroniskt, kaross mässigt(rost och dylikt) och skicket på de nuvarande däcken (svindyra till den dimensionen) och jag har även frågat om fler bilder och regnr så att jag kan kolla upp bilen på transportstyrelsen och carfax. Jag tror att bilen är importerad men det är ju inte alltid negativ beroende på var den kommer ifrån. om den är i ett bra skick så är priset väldigt lockande för mig. ska ringa ägaren om jag inte får mailsvar och om det skulle vara ngt allvarligt fel så fortsätter jag mitt sökande efter en annan bil.


OJ det var bra pris. Tycker att du ska åka och kolla på den där snarast, den kommer nog försvinna väligt fort.. Men bara för att den är billig ska du inte impulsköpa den, kolla skicket noga!


Vilka erfarenheter har du haft med dina bmw? Haft dom nån längre tid? Vad för bmw har du ägt? Mvh






"Säljes billigt på grund av utlandsresa" brukar vara ett knep som används av mindre seriösa säljare, att bilens skyltar är övertäcka och att säljaren inte skriver ut sitt namn utan heter "BMW" lutar åt samma håll och man kan notera att Örebro väldigt ofta är hemort för mycket fiffel med bilar. Flera ökända firmor som brukar manipulera bilars mätarställning utgår t.ex från Örebro... Dessutom är den billig, jag vill absolut inte påstå eller antyda att den här bilen är dålig men i just det här fallet ringer många varningsklockor hos mig åtminstone. Löften via mejl eller telefon är inget att ta fasta vid, ibland påstås bilen vara hur fin som helst det är likväl ett vrak som möter en på plats. Är bilen nära är det alltid värt en titt men jag hade inte åkt någon längre sträcka för att titta på en bil som annonseras på det viset!


vilka delar och funktioner ska man kolla extra noga på innan man köper en e46a? pixelfel är ju inte så super allvarligt som något mekaniskt, måste hålla koll på att abs och airbag lamporna lyser som de ska samt kolla noggrant efter rost samt att känna på bromsar, växellåda och bakaxel så att bromsarna tar som de ska och att det inte är missljud och hackigt i växellåda samt bakaxel. är det något viktigt att kolla på och känna efter i hjulupphängningen?


har ca 2h till örebro så kanske ska vänta på något bättre i jönköpingstrakten


Tycker du ska kolla så inte leder i fram och bakvagn är glappa. Kan tex rycka i fälg/däck alt sparka på däcket för att se om tex nån bärarm är glapp.


Jag har svarat via PM, så får trådskaparen ha sin tråd i fred!


mkt bra fakta på autopower


Utseendemässigt så E36 alla dagar i veckan. Men E46 kanske är bättre i motorn, de vet jag dock inte


Det är snarare så att de tidiga bilarna hade bäst känsla, men längre rattvarv. Finns tydligen 4 versioner. I USA var man inte nöjd med 2001-styrningen: So the current terminology is: "old" feel: pre-June 2000 build "new" feel: June through December 2000 and some Jan-April 2001 "new-new" feel: post April 2001 "retrofit" feel: early retrofit "pilot" run participants have stated that the retrofit feels somewhere between the "new-new" and the "old" feel. In response to consumer feedback, BMW NA initiated a program to satisfy owners of MY2001 E46s who prefer less boost in the power steering system. These owners maintain that a loss of 'feel' was associated with the newer systems which had more boost than MY2000 and earlier E46s. Intitially, BMW NA maintained a list of owners who would be interested in changing their steering racks for systems with less boost. People who have called in to have their name added to a list of persons interested in a retrofit back in Jan/Feb began to be contacted starting the week of April 16, 2001 en masse. BMW NA is going through the list and contacting those with 323/325 and 330's that were produced between June and December 2000, and is offering a one-time free-of-charge changeover to a less boosted steering system. från: http://www.bimmerfest.com/wiki/index.ph . etrofit.3F Edit: "Steering rack and components will be replaced with pre-June 2000 components at no charge. " Ägare i USA fick alltså tillbaka den tidiga känslan gratis om man ville


En sak som är vettigare med E46 Coupé än E36 Coupé är insteget till baksätet där E46:an har stolar som lyfts i bakkant så man kommer in lättare. E36 har inte detta och inte senaste E92 heller Känns inte som en sådär stor säljpunkt men ändå tänkvärt


vad är ett rimligt pris på en e36 328 som gått ca 20000 mil och vad är ett rimligt pris på en e46 328 som gått ca 20000mil? får man en hyfsat fräsch e46 328i coupé för 40000kr? Kommer självklart köra en carfax innan köp. EDIT: e46 har antisladdsystem standard är det något som förhindrar att bilen är sönderkörd pga av buskörning i form av att någon haft kul och åkt omkring och sladdat med bilen? Det verkar som att ägarna av e46orna är äldre än de som äger e36 är detta något positivt som gör att e46 inte är körda lika hårt och därmed mindre slitna?



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka