Köpråd som förstabil!

Hej! Då jag fyller 18 snart hade jag tänkt mig att skaffa en bil. Har en ganska flexibel budget mellan 20 och 60k men skulle helst vilja lägga så lite som möjligt men jag måste vara nöjd med den så får jag tips på någon dyrare bil som jag gillar mer kanske det får bli en sådan! Jag är ute efter en ganska bränslesnål bil och hyfsat billig att äga. Då jag bor på landet och det kommer bli mycket åkande så helst under 0.75 (blandad), jag vill gärna ha någorlunda drag i bilen. Gärna lite gokart känsla. (bränslesnål och bra drag = nästan omöjligt) men tror att ni fattar. Jag har kollat på: *Peugeot 206 GTI och 206 RC, är det jättestor skillnad (värt 15-20k)? *Bmw 318 e46. Ska jag köpa en Bmw så vill jag ha en hyfsat fräsch så antar att jag får betala ca 45k, vet inte om det är värt det. *Volkswagen Golf. Gillar inte den gamla modellen så antar att jag får panga ut en 45-50k där med. Är det någon av er som har förslag på en bil som uppfyller dem kraven jag skrev? Om jag köper en GTI så har jag funderingar på att byta till sportstolar typ dessa: http://www.ridetech.se/2st-sportstolar- . er-/9714-0 Skulle det vara svårt att sätta in sådana och vad skulle behövas göras isf? Tack på förhand! Kristoffer



Svar på inlägget: Köpråd som förstabil!



Skulle nog köpt en Golf eller BMW. Mycket billigare försäkring och skatt än GTI eller RC plus så dricker dom mindre.


Okej då har jag en funderare för var inne på att köpa en Peugeot GTI. Någon som vet hur det är med stolen? lätt att montera? Skiljer det sig mycket i skatt och försäkring?


kollat på golf v6 4-motion ? ligger iofs lite högre i förbrukning än du planerat ca 0,9 skulle jag gissa på blandat som du själv säger är bra drag + lågförbrukning inte helt lätt iaf inte med den budgeten en 318 är inte pigg men ganska trevlig att köra, du har inte kollat på 323 eller kanske tom 330 ?


Jag har kollat på Golfen men känner att det börjar ta på budgeten där tyvärr Har en kompis som kör 330 och tycker att den raka 6an dricker lite för mycket för min del... Har dock kollat lite på Alfa Romeo 147, är detta något att ha? Är inte jätte kunnig inom bilar men hade dock tänkt att öka det intresset lite så garaget verkar vara ett bra första steg


Köp en bil du har råd att äga! Många som tror att de har en tuff bil men så är det mamma / mormor etc som äger den egentligen. Lite patetiskt. Tips är att köpa något svenskt märke. Brukar vara en bra start så kan man byta till något roligare efter ett tag.


Alfa Romeo 147 eller 156 är inte som helt dumma alternativ, främst för att det är väldigt mycket bil för pengarna. Och kvalitén är absolut inte hopplös som ryktet gör gällande, men inte heller imponerande hög. Den är definitivt inte sämre än Peugeot, och VW har visserligen ingen dålig kvalité det hade varit orättvist att påstå men de har ett flertal svaga och dyra punkter och ex. kamremsbyten: Precis som Alfa. Undvik V6 om du vill ha en snål bil, annars är det en underbar maskin. 2.0TS och 2.0JTS (till 156) går snålt och är riktigt roliga fyror. 2.0TS har åtta tändstift (TS=TwinSpark) och bägge har en kamrem som behöver bytas med relativt korta intervall, men annars är det inga hopplösa saker. Undvik Selespeed är ett tips, en växellåda med automatisk koppling som du växlar genom att skjuta en spak framåt eller bakåt. Är roligt i vissa lägen men obekvämt och jobbigt till vardags, går systemet sönder är det dessutom allt annat än gratis att laga. BMW är alltid ett vettigt val, oavsett om det är en 318i eller 330i får du väldigt mycket bil för pengarna. Men vill du upp i nyare årsmodell kanske det blir lite onödigt mycket pengar när du kan få en fräsch och säker förstabil för mindre pengar: T.ex en Alfa Romeo.


Okej, ah jag kände att 147 var lite mer kvalitet och inte samma plastiga enkla som i peugeot 206. Jag ska hoppa v6 iaf men får se lite om en 318 eller 316 kanske är bättre. Men just nu tror jag på 206 eller 147! MrTurbo, tyvärr tror jag att jag kommer skriva min på mamma och pappa då det blir betydligt mycket billigare med försäkring o.s.v. INGEN SOM VET NÅGOT OM SÄTET?


JTSen är något sämre än TS motorn pga spridarna (Misständer, går dåligt etc.) Kamrem skall bytas efter 6000 mil/3år. Selespeed'nas svagaste punkter är starthjälp (Risk att överladda styrdonet) och låg oljenivå. Helgalvade karosser för övrigt..


Tack! grymt bra att veta.






vad spelar de för roll vad som står på papprena ? jag brukar inte sitta och kolla på de när jag kör iaf !


Renault clio sport 170hk modellen, det är en bil som är bränslesnål (om man vill) försäkring har jag inte en aning om, men går förbannat bra är egentligen inget fan av Renault, men den lille skitbilen skulle man kunna tänka sig.


Är bilen med är trafikförsäkrat vägrar vissa bolag ersätta om någon annan står på bilen.


trafikförsäkring gäller alltid enligt lag även om du inte har körkort eller om bilen är snodd ... vet detta iom att jag själv varit med om en händelse där bilen var snodd utav en förare utan körkort, fick då en massa uppgifter från mitt fb. dock är det inte säkert helförsäkringen täcker eventuell krock, för att få reda på vad som gäller är de lättast att kontakta sitt fb och se vad de säger för alla har olika regler


Jag har kollat lite på clio men det känns lite som gubb/tjej varning på den bilen, eller har jag fel? det är ju som sagt sportmodellen isf!


Du skall alltså inte ha en egen bil? Som sagt, köp ingen "speciell" bil allra först, det händer så lätt grejer första vintern...


Angående 206 så är nog RC värd prisskillnaden om man vill ha effekten. 180hk vs 136hk och inredningen utöver resten av updateringarna gör en stor skillnad. Köpte dock GTI själv för var ute efter en bil för 30, tycker den räcker till gott å väl, önskar dock jag hade RC stolarna... Dom stolarna du länkade till blir nog lite jobbiga att stoppa i. Svetsa dit dom på original underredet är nog inga konstigheter om dom ryms i bilen, men dom verkade inte vara fällbara, så baksätet blir obrukbart. Dom saknar sidoairbag så det får du koppla in ett motstång på så att lampan inte lyser, annors går den inte att besikta. Å sen så saknas ju rövvärme förståss, vilket e ju gött på vintern.


Köp en billig bil som du har råd att lägga i diket och dessutom äga själv istället för att "fula" till det. exempelvis: Corolla GTI. Sunny GTI.


Jag skulle ha råd att lägga en BMW för 50k i diket men jag vill inte lägga ut dem pengarna på en bil då jag hellre investerar dem i något. Ah okej tack. jag känner precis som dig, jag vet inte om jag vill panga ut 20k mer för en RC. Det står att det är justerba rygg, borde det inte gå att fälla dem då? det är isf om dem är för "långa"?


Dom går ju att justera framåt max och skjuta stolen framåt max så kommer man nog förbi om man inte e för kraftigt byggd. Å som du säger kan dom vara för höga så att dom tar i taket när man fäller fram dom, men om du monterar dom så lågt det går då borde det inte vara ett problem, gott om huvudutrymme i 206 fast den e liten. Fällbara stolar har ju en spak som skickar stolen fram max utan å sabba inställningar, kanske finns sådana universal också? Men då kvarstår ju problemet med sidoairbag och rövvärme fortf. Skulle föreslå å försöka jaga på ett par beg. RC stolar istället får såna universal kina stolar. Inte lätta att få tag på men skulle passa in och ha alla funktioner som standard har. Sen att inte köpa en "speciell" bil som första bil, varför inte? Alla kanske inte vill glida runt i någon pundargurka bara för att man är rädd för å skrota bilen. Kör som folk istället så går det nog bra. 206 GTIn är ju ingen värsting med sina 136hk men ganska pigg fortf och underhållande om man inte är van att köra bättre bilar så den passar nog bra som första bil, sen att det är fransk kvalitet kanske man lär sig skruva lite också



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka