Köpråd: Audi 2.5 tdi eller BMW 2.5 tds??

Tja Jag är i köpartagen och är ute efter en 6-cylindrig dieselkombi under 50.000 kr! Jag har alltid varit svag för BMWs 325 tds Touring, och vad jag vet så är den motorn pålitlig och driftsäker. Bilen har ju dessutom bakhjulsdrift vilket inte är fel Dessa kan man ju hitta i Tyskland med M-paket för 1200-3000 euro, vilket också är väldigt förmånligt nu när euron är så kass =P Alternativet är en specifik Audi A4 Avant 2.5 tdi! En -99 års modell som gått 32000 mil, och är trimmad (spridare, IC, chip, ev mer) till ca 200 hk av en seriös kille. Vidare är den utrustad med 6 vxl låda, komplett S4-inredning i svart skinn, coilovers och 19" fälgar, och priset skulle vara runt 45.000 kr! Problemet är att jag har hört från olika håll att den motorn är det mycket problem med? Jag tar gärna emot information, tips och varningar från alla som har något att säga i ärendet, är sugen på audin men vill liksom inte ha en problembil. Den ska användas till vardags året runt så man vill kunna lita på den Tack på förhand!



Svar på inlägget: Köpråd: Audi 2.5 tdi eller BMW 2.5 tds??



Hej. Har hört och läst om Audis 2.5l diesel och den är inget att lita på. Dessutom onödigt törstig. Lycka till.


Kan varmt rekommendera BMWs 530 iaf går bra, drar kanske lite mkt bränsle (0.69l/mil blandad för mej) men mycket bil och hyfsad effekt ändå. Kan tillägga att med en fullastad 2tons trailer bakom min så märktes det knappt och drog ca 0.86l/milen Så jag säger BMW före Audi


Jag hade en 530dA kombi från 2005, den drog inga 0.69blandad körning, möjligtvis vid landsväg men d fick du vara snäll med högerfoten.


skulle inte rekomendera audis 2,5a då dom har ganska dyra sjukdommar... dieselpumparna brukar rasa lite då och då. sen brukar kammarna vilja slitas med milen.


Tyvärr är ingen av de motorerna du riktat in dig på någon höjdare, men BMW´s motor får helt klart påstås vara den bästa av dem. VAG´s 2.5TDI har flera dyra svagheter som nämnts, så över till BMW´s M51D25 istället. Den motorn har egentligen inga större nackdelar jämfört med andra dieselmotorer. Visst ställverket till pumpen brukar ge sig med dålig motorgång som följd samt trim och/eller hård körning kan ta livet av stackarn men det gäller alla dieselbilar. Den är inte heller snål, däremot rätt sävlig. Dieselmotorer var så på den tiden, halvdan prestanda och drack lika mycket som motsvarande bensinmotor. Den stora fördelen var att bränslet var väldigt billigt på den tiden, det är först på senare år dieselmotorn kommit ikapp bensinmotorn i prestanda. Jag tycker den Audi du beskriver låter för dyr, för det priset kan du köpa en nyare och mycket bättre VAG diesel. Dessutom är jag som alltid skeptisk till trim, "200hk" påstås det och även om det mot förmodan stämmer betyder det också sannolikt att en redan original ömtålig motor med hög mätarställning påfrestas mycket hårdare än den är tänkt att klara. Jag tror inte det blir en pålitlig bil i längden, eller ens på kort sikt i värsta fall. Skall du tvunget ha en gammal diesel låter 325TDS bättre, men allra helst en med bensinmotor. Skatten är mindre än en tredjedel av den till TDS, dom dricker ungefär lika mycket och 25TDS har klart sämre prestanda än både 23i och 28i. Men gillar man diesel så... Om du noterat det tidigare, kom ihåg att 325TD har 115hk och 325TDS 143hk. Skillnaden är bland annat en laddluftkylare annars är det samma motor som BMW tar två olika effekter ur. Lycka till!


Jag tackar for svaren! Ursakta spraket, men sitter i Australien pa ett engelsktalande tangentbord =P Later ganska entydigt att Audin inte ar att lita pa.. Det ar ju ocksa vad jag hort pa andra hall! Jag kanner en som hade en -99 325 tds som han korde till dryga 50.000 mil innan han krockade med den, fungerade finfint for honom och den drog betydligt mindre an vad jag tror nagon skulle kunna kora en 328i pa. Han namnde ocksa pumpen, som behovde bytas efter....var det 25.000 eller 30.000 mil? Men det var typ enda problemet Sjalvklart dricker en Golf eller A4 med 1.9 tdi annu mindre, men ar som sagt inte ute efter billigaste mojliga, utan en rolig och snygg dieselkombi for lite pengar.. Hade jag haft stalarna sa hade ju E46 330d varit ett hett alternativ, men jag gillar inte designen, E46 ser for mycket ut som en "gubbabil" enligt mig =P Vantar i sa fall hellre pa att nasta generation blir loslig pa lite mindre budget Anledningen till att jag vill ha en diesel istallet for bensin ar dels att jag gillar dieselns karaktar i en bruksbil, med max vridmoment redan pa dryga 2000 varv, dels att den blir betydligt billigare att kora med ifall man vill dra ivag pa roadtrip, spec soderut Sen ar det ocksa javligt kul att ryka ner bensinarna man kor om med lite dieselrok ;P Ang 325 td vet jag mycket val om att tds har IC och lite annat som ger den 143 hk, ja.. Min mor har haft en 325 td, och javlar vilken skillnad de 28 hastarna gor som man har i tds:en


Jag respekterar att du vill ha en diesel, det är dock värt att nämna att 325TDS har exakt samma vridmoment som en 328i (280Nm) som däremot är tillgängligt i ett betydligt kortare intervall på dieselmotorn. Endast runt 2-2500rpm vaknar den till liv men är i övrigt bra sävlig jämfört med bensinmotorn som har 85% av maxvrid tillgängligt över större delen av varvtalsregistret. Dessutom är vridmoment egentligen ingen viktig siffra för en bilmotor, det som för en bil framåt är energi och det är precis det som effekt motsvarar. Vridmoment anger inte på något vis hur mycket energi motorn kan alstra, utan snarare vart man kan hämta effekten. Man hör ibland de som menar att de kör gamla dieselbilar på siffror inte ens moderna motsvarigheter kommer i närheten av, jag skulle vilja hävda att det är önsketänkande. Och med skatten på 4500:- extra per år inräknad skall det till många långa europaresor innan ditt köp går plus/minus noll. Kör du 4-5.000mil/år? Och det förutsätter att motorn verkligen är i kanonskick, diesel som kompressionständer kräver detta. Sedan måste turbo, dieselpump och så vidare vara i bra skick. Även ett lätt slitet ställverk ger knepig tomgång, startproblem och hög förbrukning på dessa, eller ok de flesta äldre diesel, och trim driver iväg förbrukningen ordentligt samtidigt som M51D25 är känslig för sådant. Och en original, frisk M51 presterar inga svarta rökiga sensationer om du gillar sådant. Jag får ändå intrycket av att du har ekonomi som en faktor i detta köpet, och att importera en 325TDS för dyra pengar som innebär en besparing först vid 4-5.000mil om och endast om motor, dieselpump och turbo vid köp är och sedan förblir i bra skick. Annars dricker den klart mer än en bensinbil och kräver dyra reparationer, M51 håller om den sköts väl och körs försiktigt men är absolut inte skottsäker. Missförstå mig inte utan köp diesel om du vill ha en, jag försöker bara visa på hur mycket du behöver köra och på vilken skör tråd besparingen i en sådan diesel hänger. Vill du däremot ha en diesel även om det så kostar mer, slå till.


Vet inte hur men den ligger på ca 0.69l/milen iaf BMW 530 -99 iaf


Nu tycker jag du svartmålar dieseln lite väl här.. Kan erkänna att jag inte har koll på momentkurvorna i 325tds resp 328i, men jag vet det att du erhåller max vridmoment i dieseln vid 2200 rpm, och på bensinaren vid 4000 rpm, alltså behöver du varva betydligt mindre med dieseln för att "få fart" på bilen, och den karaktären gillar jag! Och vad gäller moment och effekt, tror jag du får kolla i fysikboken en gång till ;P Moment är lika viktigt som effekt, men det beror ju också på körstilen, vilket motorkaraktären som jag nämnde tidigare påverkar en del. Vridmomentet är den kraft som motorn genom transmissionen för över på drivhjulen, alltså den kraft som driver hjulen runt, och bilen framåt. Effekt är måttet på hur mycket energi/tidsenhet du kan plocka ur motorn. Exakt hur kraften och effekten samverkar, har jag dock inte koll på, men jag vet det (och det tror jag du gör med) att en diesel med lägre effekt och större vridmoment än i en motsvarande bensinare, blir prestandan hyfsat lika Tex tidigare nämnda 325 tds, som inte var trimmad, drog ungefär lika med en V70 2.4T, som har nästan samma vrid (270 Nm) men betydligt högre effekt (193(?) hk). Visst, volvon väger ca 50 kg mer, men det har nog mindre betydelse i sammanhanget. Nu vet jag ju inte hur andra gör när de mäter förbrukning, men jag tankar alltid fullt, och räknar ut förbrukningen. Visst kan det slå någon dl hit och dit, men det blir ganska exakt, och jag körde som sagt min golf tdi -97 på 0,43-0,47 blandad körning, någon cl mer på vintern. Även en gammal diesel går billigare än en bensinare, det är inget önsketänkande! Plus att förbrukningen inte skjuter i höjden på dieseln om man kör med släp eller gasar mer, som den kan göra i en bensinare. Självklart måste motorn vara i bra skick för att man ska kunna köra snålt, men det tror jag inte är mindre viktigt i ottomotorn, tex ett par graders fel inställd tändning, eller ett kass (eller bara något feljusterat) tändstift drar lätt iväg förbrukningen flera cl/mil, ibland en dl! Min erfarenhet är att dieselmotorn är mindre känslig för småsaker när den har gått många mil, än vad ottomotorn är. Man får se efter pumpen och lite sånt istället, men det är inget jag oroar mig för. Nu till ekonomin......jag har redan klargjort att jag inte bryr mig ifall dieseln skulle kosta några kr mer/år, men vi räknar på det. Fordonsskatten ligger på 5815 resp 2058 kr/år, diff = 3757 kr (inte 4500) Både i blandad körning och landsväg drar dieseln ca 1,5 dl mindre per mil än 328an enligt BMWs bränsledeklaration (erfarenheten är att iaf dieseln går billigare än BMW påstår). Soppapriset kan vi säga är 15 kr/liter, då blir kostnaden för bensinen 2,25 kr mer per mil än för dieseln (rätta mig var som helst ifall jag har fel) För att gå +- noll, behöver jag följaktligen köra 1670 mil/år (3757/2,25=1669,77...) INTE 4000-5000 mil! Och att dieseln kosta några ören mer än bensinen bortser jag ifrån då många "mack-kort" ger 10-15 öre mer i rabatt på diesel än bensin (mitt ger 50 öre resp 25 öre i rabatt, alltså 25 öre mer). Och efter en europaresa sparar man ännu lite mer, eftersom där är dieseln billigare än bensinen (iaf senast jag kollade). Det är en myt som många kommer med att man måste köra flera tusen mil om året för att det ska löna sig med diesel! Skulle vi snacka om en liten bil istället, räcker det ofta att köra 1000 mil eller ännu mindre, och hur många kör mindre än 1000 mil om året, av oss som tex arbetspendlar med bil? Sen har du väl i regel längre serviceintervall på en diesel, vilket man inte ska bortse ifrån. (kanske dyrare service tar ut det, lär väl variera). Så kom inte o tala om för mig hur mycket jag måste köra för att spara på diesel, det har jag räknat på ett antal olika bilar de senaste 5 åren, så jag vet vad jag snackar om. Och de där svarta rökmolnen, ja de är väl mer neg än pos, men ofta något som följer med när man trimmar dieseln, vilket jag ju har för avsikt att göra. Men jag tackar för rådet att tds:en är känsligare för trim än tex 330d, blir väl att överväga en sådan lite tidigare än jag först tänkte.






Kunde inte låta bli att lägga mig i detta med =P Enligt BMW ska ju -99 530d förbruka 7,4 för touring och 7,2 för sedan, blandad körning. Siffrorna för landsväg är 5,9 resp 5,7 Så att Tysken klarar blandad körning på 0,69 l/mil är inte alls orimligt om han inte kör så mycket stadstrafik. -05orna ska tydligen dra några cl mindre på resp modell. Kör man smart är det lätt att sänka förbrukningen, och jag tror de två viktigaste faktorerna är rätt däcktryck samt att köra mjukt och med jämna hastighet. Jag och några polare körde till Stockholm med golfen en gång, jag höll jämn hastighet runt 140, när vi sedan bytte förare så pendlade hastigheten mellan 120 och 150, med följd att förbrukningen flög upp från 0,55 till 0,7 l/mil, finns ju lite felmarginaler i de siffrorna =P


Jag brukar prata mig varm om audi och vw. Men köp för fan inte en 2,5TDI v6. Den gamla 2,5an den med 5 cylindrar är bra men inte v6:an.


Måste varit nåt fel på min då men jag läste om många som haft samma problem på autopower, jag bytte termostaterna och då art det bttre men jag fick den inte under .7 blandad körning och när jag körde bilen med släp så drog den över litern på kandsväg. JAg är lätt på foten, jag fick min S4 med V8 på 344 hk att ligga på 1.05 i 120 med full last :-)


Effekt=vridmoment x varvtal, P(W)=M(Nm) x n(radianer/sek) där 1kW=1.36hk och 2Pi=ett helt varv. För att slippa omvandla alla siffror har moderatorn Sharky sedan tidigare visat hur man får fram följande formel: P (Hkr) = M (Nm) x n (rpm) / 7023.5. Att sätta en massa i form av en bil i rörelse är ett arbete som kräver energi för att utföras, desto mer energi du kan få ut per tidsenhet desto högre effekt. Vridmoment är i sin tur samma sak, kraft X hävstång och något som krävs energi/effekt för att utföra. Kort och gott, när du ligger på 2200RPM i en 325TDS är det inga 280Nm du känner utan de 87.7Hk bilen alstrar vid det varvtalet. Vid max effekt, då den kan utföra som störst arbete, levererar dock M51D25 218.3Nm. Som en jämförelse levererar en 328i drygt 80hk vid 2200RPM, känner du verkligen av en skillnad på cirka 6hk? Oavsett så är vridmoment ointressant av en annan anledning, växellåda och utväxling. En motors vridmoment kan du växla upp och ner efter behov så att vridmomentet på hjulen blir lika stort oavsett vridmoment på vevaxeln, men det kan du inte göra med effekt. Och det var lite det jag menade, en 25TDS blir aldrig lika kvick som en 328i ens vid 2200RPM och en 25TDS har inte en chans att köra ifrån en frisk V70 2.4t med 200hk det vet jag av erfarenhet om inget annat. En diesel med lägre effekt och högre vridmoment än i en motsvarande bensinmotor ger alltså inte liknande prestanda. Jämför nya BMW 520i (bensin och turbo) med 520d (Gissa själv! ), det är samma bil med samma vikt, samma växellåda och bägge presterar 184Hk men 20i ger som mest 270Nm medan 20d ger 380Nm. Trots det är en 520i lite snabbare (Några tiondelar av en sekund), för den kan leverera sina 184hk över ett bredare register. Inte tvärt om! ***** Nåväl, som jag betonade tidigare gör du som du vill och gillar du diesel är det en sådan motor du skall ha. Jag vill dock förtydliga även följande frågetecken som kommit upp: -Skatten, den 325TD sedan jag kollade skatten till kostade 6600:-/år. Finns det de som kostar 5800:- missade jag det tyvärr. -Du har visserligen rätt om BMW´s angivna förbrukning, problemet är att den är mätt på en sorts diesel Sverige inte använder. Vi har en biodiesel med lägre energiinnehåll/liter än kontinenten. Mindre energi=mer bränsle för samma jobb=högre förbrukning. Tidningen Teknikens Värld gjorde ett test på svensk och två sorters tysk diesel på en modern Opel Astra med den lilla 1.7L fyran, det skilde drygt 1dl/mil på svensk och tysk diesel. Så länge du inte tänkt importera diesel att köra bilen på, är det något man måste räkna med! -En bensinmotor behöver i princip endast bränsleblandning, tändning och en inte helt försvunnen kompression för att fungera. Att det ena eller andra är ordentligt slitet åt något håll påverkar, men gör inte motorn obrukbar. En dieselmotor kompressionständer bränslet som du säkert vet, redan ett litet slitage i form av tappat kompression kan förstöra motorns möjlighet att tända. En turbodiesel är dessutom beroende av att de olika komponenterna funkar, mindre pålitligt? Oväsentligt just nu, det var att en dieselmotor lättare påverkas och är svårare samt dyrare att återställa till bra skick jag menade! -Jag menade absolut inte att tala om för dig hur du skall göra och trodde jag gjort det klart tidigare, du bad dock om köpråd och jag ville peka ut alla nackdelar jag kunde se med ett visst köp. Jag kör dock själv lite varierande och det kan bli mellan 3-5000mil/år utan problem. Jag kör dock själv alltid bensin och med mitt (Pessimistiska eller realistiska, där skiljer vi oss åt) sätt att räkna lönar sig diesel inte vid 1700mil. Särskilt inte idag med partikelfilter. "Let´s agree to disagree." 330d låter som ett trevlig köp, men för att komma och peta en sista gång är automatlådan till den modellen inte helt hundra om du tänkt dig en sådan. Edit: Därmed inte sagt att jag aldrig kan tänka mig en dieselbil, det finns flera trevliga modeller. Jag tyckte det var värt att nämna för jag vill absolut inte antyda att diesel är dåligt eller att det aldrig blir lika bra eller bättre än bensin.


Den där formeln har jag missat....skulle den gälla alla motorer? Har svårt att se hur effekt/momentkurvorna skulle kunna skilja sig åt på olika motorer då? Om den gäller för en viss motortyp kan jag köpa, men vilken? Kan väl också diskuteras i oändlighet vad det är man känner.. Att en diesel är mindre varvvillig är väl allmänt känt, delvis pga tyngre motorkomponenter antar jag, men att säga att effekt är allt som betyder något för en bils acceleration köper jag inte, möjligen om man sitter o rör runt i lådan hela tiden. Den 325TD du kollade, hade den möjligtvis fyrhjulsdrift? De jag kollade låg precis på gränsen till 1500 kg i tjänstevikt, jag gick på siffrorna för bilar som väger 1500-1599 kg, skulle vi snacka de som ligger under 1400 så var skatten ca 5200 resp ca 1800 tror jag.. Skatteskillnaderna ökar med tjänstevikten, av någon anledning, våra kära politiker har säkert någon spännande förklaring =P Har fan aldrig tänkt på skillnaderna i dieseln, då borde ju min golf ha nöjt sig med drygt 3,5 dl/mil! Skämt åsido, låter mycket med 1 dl/mil i skillnad, men säger de det så.. De testade in bensinen då? Tvivlar på att det saknas skillnader på den med tanke på etanolinblandningen? Oavsett så sparar man ju in det på den där europaresan ;P Du kommer dock aldrig övertyga mig om dieselns känslighet för slitage.. Eller så menar vi olika sorters "känslighet"? Kan köpa din förklaring att dieseln inte lär tända om den saknar kompression, men gör bensinen det? Och det är möjligt att ottomotorn fortfarande fungerar i det skicket du beskriver ovan, men den lär dra en jävla massa soppa! Som sagt vet av erfarenhet att några graders skillnad i tändning kan skilja uppåt en dl/mil.. Låt gå att det kan krävas kanske 2000-2500 mil för att dieseln ska löna sig, men såg faktiskt idag (kom hem från Australien igår) att dieseln är 20-30 öre billigare än bensinen här hemma, vilket inte gör 1700 mil mindre realistiskt.. Well well, en dieselkombi är vad jag ska ha iaf, nu ska jag in på mobile.de för att leta 330d, man ska alltid ha alternativ att jämföra med Förresten så kan jag lugna dig med att du slipper propagera för manuell växellåda.....har hittills aldrig kunnat tänka mig att köpa en automatväxlad bil, tvivlar på att jag nånsin kommer göra det heller


Köp INTE en bil utan scheckheftgepflegt helst lückelos scheckheftgepflegt i Tyskland Mobile är en super bra hemsida! Lägg gärna upp några bilar som du hittar här så kanske jag kan hjälpa dig lite


Okej, får man fråga vad "lückelos" betyder?Kan se om det går att lägga upp här, tvivlar på det dock eftersom när jag försökt skicka länkar till bilar på mobile.de så fungerar de inte =/ Kanske ska göra på ett speciellt sätt?


De är typ komplett servicebok Som Inte är fifflat med! Du kopierar länken och klistrar in här?


Då provar vi då Detta är ju modellen med den utrustning jag söker, lite gammal men priset är ju ganska intressant http://suchen.mobile.de/auto-inserat/bm . =EstateCar Denna får av någon anledning inte exporteras? =P http://suchen.mobile.de/auto-inserat/bm . =EstateCar Saknar visserligen ingen M-optik men har väl M-chassi vad jag kan förstå? http://suchen.mobile.de/auto-inserat/bm . =EstateCar http://suchen.mobile.de/auto-inserat/bm . =EstateCar Känns som lite mycket stålar för modellen och milen, men ja.. http://suchen.mobile.de/auto-inserat/bm . =EstateCar


Jo visst den formeln gäller alla motorer. Och effekten är det som för bilen framåt, men vridmoment är knutet till effekten enligt formeln ovan och gör förstås sin del. Det viktiga oavsett motortyp är egentligen medeleffekten, kort och gott att motorn levererar mycket effekt över hela det varvtalsregister som använts. Tänk dig själv att du är en anställd, vad tycker chefen är bättre? Att du jobbar 100% en dag och tar det lugnt resten av månaden eller om du jobbar 85% varje dag? Du får helt klart mer arbete utfört i det sista fallet, detsamma gäller motorer! Mitt syfte med ovanstående inlägg var dock inte att framställa dieselmotorer i dålig dager på något vis, som mina inlägg säkert reflekterat föredrar jag bra bensindrivna motorer över bra dieseldrivna men det är irrelevant. Jag ville bara visa på att det är inte så enkelt som att titta på max effekt eller max vridmoment på en motor för att avgöra hur bilen går, man måste ta hänsyn till mycket mer. Och både en diesel och en bensinmotor kan uppfylla detta riktigt väl. Angående kompression, i en dieselmotor antänds bränslet när det komprimeras, är inte parametrarna rätt (kort och gott, är motorn sliten och tappat i kompression) uppfylls inte villkoren för kompressionständningen längre och bilen går inte alls alternativt riktigt illa. En bensinmotor tänder istället med stift, det ger lite mer marginaler när motorn blivit sliten. BMW E36 finns inte med fyrhjulsdrift, utan bilen jag kollade skatten på var en bakhjulsdriven sedan. Men det är ingen idé att lägga någon vikt vid det tror jag, skatten beror på så mycket. Bara en sådan sak som bilens vikt, har Bilprovningen gått på BMW´s uppgifter eller har de själva vägt bilen? Det skiljer sig ofta åt i praktiken och många exemplar av alla märken är registrerade på ett knepigt vis, och det kanske var en sådan jag stött på? Som du säger varierar bensinen med, min nuvarande bil dricker såpass mycket mindre på 98oktan att min milkostnad blir lägre än om jag kör på 95 trots att det skiljer 50öre/liter. Etanol är ett hopplöst påhitt, men vad förväntar man sig när Miljöpartiet får säga till om något? Teknikens Värld testade enbart diesel i just det fallet, men skillnaden har jag och många andra märkt av. Nu kommer jag inte ihåg siffrorna men min fars dieselbil drack mindre i Tyskland på tysk diesel med 160km/h i snitt än vad den gör i Sverige med 100km/h i snitt. Markant mindre... Du har tydligt markerat att du gillar diesel och självklart skall du ha en sådan, 330d är en fin maskin och potentialen till trim är klart högre i M57 än föregångaren M51. Lycka till!



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka