Köpråd BMW 320D -99

Hej! jag har lite funderingar kring ett bilköp, det är så att jag har fått ett tillfälle att köpa en bmw 320d -99 med 136 hästars diesel motorn för cirka 12 000 kr och undrar om det är värt att köpa den. fel som jag vet om är: drar snett i framvagnen (ena framhjulet är sneslitet, och ratten står snett när man kör raktfram) turbon ger ifrån sig ett visslande ljud när man gasar! (går bra förövrigt) rosthål i en framskärm. samt lite ytrost lite här och var. den blårök dock lite när den startades första gången men då var det första starten på nästan ett år! bilen har gått 27 800 mil och har inte varit körd på snart ett år, men gick rakt igenom besiktningen 2011-09-27 det följer också med nya vinterdäck till den. och har endast 2 st ägare sedan ny! varav en 60 årig gubbe sedan 2006! så är det någon som kan ge mig lite råd som kanske har haft en 320d förr och vet om deras svagheter? kommer turbon att gå sönder snart eftersom den visslar så mkt? eller kan det vara pga dålig service att tex luftfiltret är igensatt eller liknande?



Svar på inlägget: Köpråd BMW 320D -99



Det är ett väldigt bra pris för en sådan BMW, och ingen tretton år gammal bil med 28.000mil på mätaren är i nyskick heller. Jag tänker så här: -Något är förmodligen slitet i framvagnen, eftersom däck är dyrt hade jag renoverat detta. Försök leta efter felet så noga du kan genom att leta efter glapp, oljud, vibrationer i en viss fart eller vibrationer vid inbromsning det kanske hjälper verkstaden på traven. Låt sedan en verkstad byta eventuella slitna delar och ställa in hjulen och ratten ordentligt. -Du kan inte skaffa ett videoklipp på hur motorn låter? En del turbo kan vissla som nya, men har du möjlighet kan du kontrollera aggregatet själv och leta efter eventuella läckage och glapp. Det är en sak som är värd att kontrollera noga, för att byta en turbo kostar i alla fall lika mycket som du planerar att ge för bilen. -Rost är i princip standard på äldre bilar och E46 har sina problem på den punkten, men betyder rosten något för dig? Personligen hade jag inte brytt mig, även en 320d till "normalt" pris har sannolikt rost. Ett rosthål ser eventuellt lite trist ut, tycker du likadant kan du alltid köpa en ny framskärm från skroten och montera? -Blårök skriver du, hur mycket och hur länge? Går bilen bra idag och varken ryker blått, vitt eller svart tror jag inte det är något att bry sig om. -Jag antar att bilen har manuell växellåda, men har den farthållare, CD-stereo, sportstolar, skinnklädsel och/eller automatisk klimatanläggning? Det spelar ingen större roll, men det kan ge ett tecken på vad bilen är värd jämfört med andra 320d. På BMW-forumet www.autopower.se finns en begagnatguide för E46, den är bra att läsa igenom. Det är svårt att bedöma utan att ha sett bilen, men efter det du beskriver låter den här bilen som ett bra köp även om du behöver renovera framvagnen och eventuellt byta turbon någon gång i framtiden som på alla andra turbobilar. Den kostar kanske en tredjedel till hälften av vad andra 320d kostar och då är det inte säkert att dessa är i bättre skick än den bilen du tittar på.


Tack så mkt för dina svar uppskattas verkligen! ;D jag har kontrollerat framvagnen och märkt att en styrled iaf behöver bytas, men misstänker att den behöver en fyrhjulsinställning. det är inga vibrationer när man kör, dock är den glapp i styrningen men släpper man ratten när man bromsar så drar den inte åt något håll! vilket verkar lovande! har skaffat fram ett videoklipp på hur motorn låter Här: http://youtu.be/mviFbhTdUH8 underkörning med rutan nervevad:http://youtu.be/ZwgvvK0Pe9w jag blev dock fundersam på om det kanske bara är en drivrem eller liknande som tjuter för det låter väldigt gnälligt ljud för att vara från turbon, och jag tycker att ljudet avtar lite för snabbt när man släpper på gasen? borde det inte gnälla/vissla längre om det är turbon som låter när man släpper på gasen, då turbon snurrar i en J*vla hastighet? eller vad tror du? rosten som finns är måttlig så den kan jag laga ganska lätt. nu när jag starta den dagen efter så rök den absolut ingenting! bilen har manuell låda, har även klimatanläggning, dieselvärmare, fungerande farthållare, antispinn, cd-sterio, elhissar, elspeglar mm. dock inga sportstolar utan vanliga tyg säten! (dock väldigt sköna måste jag säga! ;P) ska kolla in begagnatguiden! Tack! även tagit lite fler bilder!


Det där är väl sportstolar? Ser ut som dynans längd är justrerbar!


haha ja det kanske det är, för dynans längd är sjusterbar iaf! ;p trodde sportstolar skulle vara helskinn åh lite snyggare klädsel jag!


Visst är det sportstolar på den bilen, det har inget med bilens klädsel att göra utan innebär kraftigare sidostöd och som nämnts justerbart lårstöd (dynans längd)! Även i övrigt är den bra utrustad, där har du det som behövs i en E46. Angående rosten så kanske du skall vara lite mer pessimistisk, det där ser inte enkelt ut att laga tyvärr men visst kan den med enkla medel se mycket fräschare ut. Men med enkla metoder kommer rosten tillbaka snabbt. Angående ljudet lät det helt klart lustigt, men den verkar ju gå som den skall. Det kan inte vara drivremmen eller dess remhjul som skapar ljudet? Kan du lokalisera var i från ljudet kommer om du står framme vid motorn när någon annan ger gas?


jaha okej då vet jag att det är sportstolar då! ja, blir lite fundersam jag med angående ljudet, de kommer heltklart från högersidan vid turbon någonstans, men om det är nån remskiva eller inte vet jag ej, jag kom inte åt att kolla efter glapp i turbinen iaf, men turbon såg väldigt fin och ren ut inget oljeläckage, och tryckslangarna verkade hela. om man lyssnar på ljudet på första filmen då jag bara gasar stillastående vid 0:24 och håller jämn gas så slutar det att tjuta ett litet tag, så det kanske inte är turbon iaf? sedan en annan sak kan man ta reda på vad bilen ska ha för utrustning? är fundersam om det är fjärrstyrt lås på bilen? då gubben inte verkar ha någon koll på det alls! ;O


Om bilen har fjärrstyrt centrallås så borde du se det på bilens nyckel, men om du skickar bilens reg.nummer till mig i PM kan jag försöka få fram utrustningslistan från fabrik. Angående missljudet och bilens turbo har överladdade bilar aldrig varit "my cop of tea", skall du komma åt turbinen får du plocka ner en del och det förstår jag att det inte är så enkelt särskilt inte på någon annans bil. Om det är en rem sitter de längst fram på motorn mot kylaren, men jag kan tyvärr inte tillräckligt om turbo för att svara på vad det kan vara i det här fallet Förhoppningsvis har någon annan användare varit med om detta tidigare och kanske kan komma med ett svar?


Är dieselpumpen åtgärdad nån gång? Det ska vara en svag punkt på den motorn... Jag tycker den ser sliten ut och tråkigt med rosten. Baserat på det jag ser på bilderna hade jag inte ens köpt den för dom pengarna faktiskt. Ang visslandet, sitter det ens nåt luftfilter i? Den ser ju inte så välskött ut annars så man vet ju aldrig...


Det måste vara en av dom risigaste BMW jag sett med tanke på årsmodellen,ser ut som en ägare som bara kört med bilen och struntat i vad allt i underhåll betyder.






väldigt tråkigt och se en så misskött bil, Om jag ens får en 50 öring under lacken åker jag till lackeraren och lämnar in den, den där snubben drar silvertejp.... Jag hade tagit emot den om ja fick den gratis sen sålt i delar. Men att köpa den och göra iordning blir snabbt dyrare än köpa en likadan, fräsh.


Dieselpumpen brukar inget vanligt fel på 320d, det är en maskin känd för att bara gå. Men visst en dieselmotor är avancerad, där finns mycket som kan krångla och om så sker kan det kosta ett mindre bankrån att åtgärda. Å andra sidan finns det fördelar med dem också. Självklart är det viktigt att bilen är frisk maskinellt men än så länge har inget framkommit som pekar på motsatsen mer än att det finns några frågetecken. Att bilen förmodligen aldrig sett en tvättsvamp är sannolikt orsaken till att den är så rostig men är absolut inte detsamma som att bilen inte fått något underhåll. (På tal om det, finns servicebok eller annan historik?). Det finns folk till allt, men kör man mycket vill man oftast ha en pålitlig bil och är medveten om att det betyder service (Men inte tvätt...). Första ägaren köpte den ny, andra ägaren köpte bilen medan den fortfarande var värd mycket pengar så sannolikheten att någon köpt bilen och betraktat den som en förbrukningsvara är liten. Jag ser ingen anledning att döma ut den här bilen än, att den är rostig betyder inte att den är i sämre skick maskinellt än de 320d dom kräver 35-40.000:- för. Nåja, till utrustningslistan:S226A SPORTLICHE FAHRWERKSABSTIMMUNG Anpassning till sportchassi S256A SPORT-/MF-LENKRAD/GESCHW.REGELUNG Sport-/MFL-ratt/Farthållare S302A ALARMANLAGE Stöldskyddsanläggning S320A MODELLSCHRIFTZUG ENTFALL Bortfallat, modellbeteckning S441A RAUCHERPAKET Rökare-sats S465A DURCHLADESYSTEM Nedfaellbart baksaete S473A ARMAUFLAGE VORN Armstöd fram S481A SPORTSITZE FUER FAHRER/BEIFAHRER Sportstol S488A LORDOSENSTUETZE FAHRER/BEIFAHRER Svankstöd förare och frams.passagerare S494A SITZHEIZUNG FUER FAHRER/BEIFAHRER Stoluppvärmning förarsida/passagerar S502A SCHEINWERFER-WASCHANLAGE Stralkastarspolare S520A NEBELSCHEINWERFER Dimstraalkastare S522A XENON-LICHT Xenon-Ljus S534A KLIMAAUTOMATIK Klimatautomatik S550A BORDCOMPUTER Bordcomputer S662A RADIO BMW BUSINESS CD Radio BMW Business CD S842A KALTLAND-AUSFUEHRUNG Utförande för kallt klimat S863A SERVICE KONTAKT-FLYER EUROPA Aterförsäljarslista Europa S885A SCHWEDISCH / BORDLITERATUR Fordonsdokumentation svenska S896A TAGFAHRLICHTSCHALTUNG Halvljusautomatik-koppling S548A KILOMETERTACHO Kilometerräknare S832A BATTERIE IM KOFFERRAUM Batteri i bagageutrymme


förstår inte riktigt varför du lägger upp massor info och skriver att motorn är så bra sen frågar om hjälp... Motorerna är inget speciellt bra dom håller som alla diesel motorer om man servar dom men dom har problem med pump och insugningsventiler och klägg i systemet, turbon är också vanlig. Kopplingen är lätt och kolla dom är ofta slut när dom är sådär misskötta och kan bli dyrt. Det är värt köpa som vinterbil köra om den är besiktad sen sälja i delar om den inte går igenom besiktning, men att göra iordning den så den blir hyffsad ( inte biltema spackel och roller då) kostar för mycket för att det ska vara värt det.


Det är ingen idé för mig att upprepade gånger tjata om att M47 är bra, men jag är inte med på det du klagar över. De fel du nämner gäller antingen i princip alla moderna dieselmotorer, som att det bildas klägg om de inte får korrekt service, eller härstammar från andra BMW-motorer. När du skriver insugsventiler antar jag att du tänker på Swirl-flaps, det gäller inte den här varianten av M47 och inte ens på nyare bilar med dessa spjäll har mer än en handfull bilar rasat av cirka 100.000 sålda BMW med de spjällen. När 320d kom råkade ett antal exemplar ut för turbohaveri, detsamma gällde exempelvis 520d och 3/530d. Det var en omgång som fick dåliga aggregat från fabrik vilket BMW tog på sig. Har den här bilen rullat 28.000mil hörde den antingen inte till de bilar som fick dåliga aggregat, eller så har den redan fått sitt utbytt för länge sedan. Några problem med dieselpumpen har de inte haft, inte utöver den omfattningen "alla" dieselmotorer kan få problem. Pump-problem härstammar från de äldre motorerna, bland annat 25TDS. Däremot nämner du ingenting om det vanligaste felet på dessa 320d, vilket jag visserligen missat för egen del, och det är att LMM ger upp vilket främst ger en hopplöst slö acceleration. M47 har i olika konstellationer använts i mängder av olika BMW-modeller mellan 1997 och 2008, och även inom andra märken till exempel Rover och Land Rover. Är inte den en bra (Diesel)motor får du nog gå tillbaka till 60-70-talets Mercedes sugdieselmotorer för att hitta en bättre...


Jag tackar för hjälpen (speciellt Rquired ) och alla som kommenterat, det slutade så att jag köpte bilen fick ner priset lite till, och ljudet som jag trodde var turbon övergick senare i ett ständigt tjutande/gnisslande så jag tror att det är en rem eller remskiva som måste bytas. Är det nu någon som har några bra tips på vad man ska göra med denna bil som stått i nästan ett år för att ge den lite service, förutom en grundlig tvätt in och utvändigt samt olja och filterbyten?


Var så god, ja har du kontrollerat övriga vätskor och oljor i bilen?


Hjulinställning!, helst imorgon... Åk in till gds-hall och byt olja filter och luftfilter, kolla så allt sitter fast under och tvätta innanför dörrkanter osv.


Alla vätskor ska bytas inom kort, samt filter. och här behövs ingen gds-hall här finns eget garage! ;P hjulinställning blir någon gång före bessiktningen. letar nu också efter två nya framskärmar! ska köpa styrleder och stabiliseringsstag åh byta ochså! samt ta lös fälgar och kolla att bromsarna är schyssta! sen börja se över vad det är som gnäller Och efter att bilen stått desperat och skrikit "Tvätta mig!!" så gjorde jag just det! ;P Hjulhus, innanför dörrar, motorrum, under motorhuven, lite bilder på hur den ser ut i nuläget! man får lite planer i huvudet när man ser resultat! ;P


Grattis! Önskar själv jag hade garage igen. Är säkert generator, eller servorem som visslar. Spänna eller byta om de ser fnöskiga ut. Lycka till med ditt spännande klipp!



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka