Köpråd: Prisvärd men rolig!

Ny här på garaget! Är sugen på en ny bil (begagnad), jag har idag en Smart Forfour som går/gått som en klocka sen jag köpte den. Dock börjar den ta ut sin rätt känns det som. Jag är därför nu på jakt efter en ny bil. Jag har några "krav" på denna bil. Max 130K Max 10000Mil Minst 160hk (ska dvs vara rolig att köra) Minst årsmodell 2004 Bilen får gärna vara relativt billig att försäkra (21 år i storstad) Inte dra alltför mycket 5 dörrar Gärna lite extrautrustning Storleksmässigt, tänkt Golfklassen eller liknande (vill gärna kunna packa mina golfklubbor) Har kollat bland annat på Golf GTI, Seat Leon (FR, 1,8T), Skoda Octavia RS. Vad har ni för tips och råd när jag nu ska köpa bil Jag tackar för alla tips och råd!



Svar på inlägget: Köpråd: Prisvärd men rolig!



Golf GT Sport 140hk TSI motor med kompressor och turbo. Riktigt rolig bil hyffsat bränslesnål, ca 120K för en -08.


Skoda Octavia RS kan du få en riktigt fin i den prisklassen, riktigt roliga bilar som går bra med bra väghållning och som är förhållandevis rätt soppa snåla och rätt billiga att försäkra. Jag är riktigt nöjd med min som är lite äldre än dom du säkerligen kollat på, så en RS kommer du nog definitivt inte bli missnöjd med!


Skoda Octavia RS säger jag när du skulle ha 5 dörrars, de går riktigt bra. Golf GTI ska enligt mig helst vara 2 dörrars eller ja 3 dörrar med bakluckan, 5 dörrars är enligt mig inte lika vackra därmed inte sagt att jag inte skulle vilja ha en ändå


Tack för tipset! Har faktiskt kollat på just Golf GT, dock 170hk modellen. Verkar vara en rolig/bra bil med både kompressor och turbo Är du nöjd med din?


http://www.blocket.se/horby/Opel_Astra_ . =7&w=3 Visserligen ingen liten bil karossmässigt men går lika billigt, pigg och du får plats med dina golfklubbor!


Tack för tipset! Dock är jag inte ute efter en kombi, men tack ändå


finns som coupé 5d ochså!


Vill varna lite för att stirra dig blind på effektsiffror. Det som gör den stora skillnaden för en rolig eller tråkig bil är enligt mig hur kraften levereras. Om effekten kommer långt upp i varvtalsregistret så måste man hela tiden varva som tusan för att få lite skjuts och det tycker jag personligen är väldigt tråkigt. Jag föredrar när kraften kommer tidigt. För att få reda på det behöver du kolla på bänkpapper eller helt enkelt provköra. Jag provkörde en Volvo C30 D2, alltså en på pappret rätt slö miljöbil med dieselmotor, och trots de låga siffrorna var den faktiskt förvånandsvärt kul att köra eftersom kraften kom direkt. Anledningen till att jag tar upp det här är för att golfen med kompressor och turbo som det står om tidigare i tråden är vad jag förstått en sådan bil tack vare just att den har både kompressor OCH turbo. Jag har dock inte provkört den själv. Så testa innan du dissar en bil för att den har under 160 hk är mitt tips, och därtill får du inte glömma vikten, hög vikt gör att hög effekt inte märks lika tydligt.


Såg det Får ta och kolla lite på den, dock är jag inte helt förtjust över bakdelen.






Och förresten, glöm inte att man kan chiptrimma dem heller. Såg att BSR plockar ut 189 hk ur 140-hästaren. Så hittar du en med 140hk som är schysst i övrigt och billigare än en med 170 hk så kan du ju alltid gå den vägen. Gäller de flesta bilar med turbo.


Ja såg det också! Såg en på blocket (140hk modellen) som hade itsfun-chip som gav 193 hk Lagom pulver för en så pass liten bil


Jag har prövat GT med 140hk och det är rejält med prestanda i en sådan, det verkar dock vara en kraftig underdrift att den har 140hk. De tidningar som har testat bilen i bänk har kommit fram till att den snarare ger 170-180hk i praktiken. Förmodligen en av anledningarna till att den är så pigg! DSG tycker jag är klart roligast i VW, manuell låda har sina fördelar men i en bruksbil tröttnar man snabbt på att koppla och växla i tid och otid. Tänk dock på att den lilla 1.4-liters maskinen med kompressor och turbo inte varit helt felfri utan haft problem med bland annat sin kamkedja. Även DSG har vållat en del problem för sina ägare, men om jag förstått det rätt är det inte den varianten som suttit i Golf och Passat som vållat mest problem? Det är dock värt att kontrollera skicket, att bilen har fått service på rätt sätt och om eventuella garantier eller liknande gäller. En del försäkringsbolag har maskinskada upp till 15.000mil, det kanske är värt att försäkra bilen hos ett sådant bolag om inget annat så tills du känner dig säker på att du hittat rätt exemplar? Vill du ha fler alternativ ta en titt på Alfa Romeo 147 och 156, de bjuder på mycket körglädje! 2.0 Twinspark eller 2.0 JTS är snåla och riktigt roliga 4cyl. motorer, men V6 eller V6 GTA är något extra. Dom dricker tyvärr bränsle i snabb takt, men just när de under full gas passerar 3000rpm tycker man de är värda all bensin i världen. Alfa är dock lite speciella bilar, varken särskilt praktiska eller det vettiga valet men med väldigt mycket själ och känsla. Man måste älska bilen för att stå ut med den i längden, pröva en och se om du gör så!


Vill även slå ett slag för Ford Focus ST! Riktigt trevlig bil med Volvos turbofemma under huven. 320nm redan från 1500 varv gör att du inte behöver varva ihjäl dig för att det ska hända något. Sen att den låter jäkligt trevligt är ju bara en bonus


Volvo femmorna är ju alltid roliga, men hur är bränsleekonomin med en sådan? TS vill ja ha en bil som inte är så törstig då.


Ojdå, hur kan effekten vara 30-40 mer hästkrafter än vad som står utsatt? Känns som om man trott man testat 140hk men fått tag på en med 170hk Men jag kan tänka mig att den känns rätt pigg! Ah ok, får ta och kolla upp det där, är ju inte så sugen på att få problem med kamkedja/DSG-lådan! Kan tänka mig att Alfan är en rolig bil dock dricker den lite väl mycket (som du nämner). Kan tänka mig att det är väldigt mycket "känsla" i bilen och att det är lite antingen hata eller älska.


Du hann före Precis som jag skrev nyss så har jag inte tittat speciellt mycket på Focus ST pga dessa bilar blir lite dyrare i allting (skatt, försäkring och soppadrickande), verkar dock som en rolig bil!


Det är inget ovanligt att biltillverkare sätter en effektsiffra anpassad för olika länders lagar (T.ex italien, mer än 140hk eller 2.0L motorvolym resulterar i kraftig straffskatt) eller av konkurrensskäl. Så att bilen inte konkurrerar med andra modeller i deras egna program. Jag hittar tyvärr ingen källa till mitt första påstående, men i testet här nedan testar Teknikens Värld Golf GT med 170hk och fick fram att den gav 190hk: http://www.teknikensvarld.se/2006/05/09 . handikapp/ Alfa Romeo med fyra cylindrar är snåla, det är sexorna som är lite törstiga!


Det där med kamkedjan är inget jag hört talas om, men problemen med DSGn har jag hört från flera håll att man kört för långt mellan oljebyten i lådan eller inte bytt alls, då har dom strulat. Reparationer eller byte av en sådan är inget man vill betala för kan ja lova!



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka