Billjud Saab 9-5 2.3t SE -98

Hej jag skulle behöva lite hjälp med billjud till min Saab 9-5 årsmodell -98 som är en sedan. Jag har med hjälp av denna sidan:http://www.mitt-eget.se/saab/faq_audio.shtml#as_diff Listat ut att jag har AS2/premium ljudsystem med högtalare på 7 stycken ställen. Jag har sedan innan köpt detta paketet: http://www.brl.se/sv/artiklar/ljud-och- . paket.html Och jag känner att resten av högtalarna inte riktigt pallar trycket som man vill få ut med den baslådan. Och som man kan se i den första länken så kan man få reda på storleken på högtalarna Speakers for AS2 / Premium made by Pioneer Location Size Impedance Amplifier power Frequency range Instrument panel left/right 3.5" 4.1 ohm 2 x 15W midrange/treble Instrument panel center 2.5" 4.8 ohm 5W Front doors 6.5" 1.8 ohm 2 x 25W bass Rear doors 4.0" 3.6 ohm 2 x 15W midrange/treble Är det bara att följa dom dimensionerna och sätta i tex http://www.brl.se/sv/artiklar/ljud-och- . ds-65.html på 6,5" platsen eller är det massa andra saker jag måste ta hänsyn till? måste man ha ett annat slutsteg eller är det bara att börja byta ut högtalarna efter dimensionen på dom? Kommer jag att märka stor skillnad jämfört med original? Tack på förhand, är som sagt väldigt amatör inom bilar och ljud men vill ha ett schysst ljud som kan spela ihop med den baslådan



Svar på inlägget: Billjud Saab 9-5 2.3t SE -98



Proffsigt upplagt! Ja det borde du kunna göra, det enda som brukar vara problemet brukar vara djupet på högtalarna. Jag har däremot inte en aning om hur djupa hålen är i saaben. Tvivlar däremot på att du märker någon suverän skillnad. Oftast är de "nya" elementen mer segdrivna och spelar lägre med originalslutsteg. Största skillnad märker du med steg. Även om det är originaltalare. Likadant med huvudenhet. Ett utbyte där kan gör under. Förövrigt så hänvisar jag till ChriZtoffer, vet att han har bra koll på SAABarna (om han är kvar här) Mvh


Min 9-5:a är av nyare modell så det är inte säkert att det är exakt likadant för dig men att få plats med andra 6,5" i dörrarna är inget problem alls. Dock så är originalbasarna i dörrarna just basar så att byta ut dem mot koaxialer är ingen bra ide. Dessutom så har dem en impedans runt 2 ohm vilket gör att du bör leta efter eftermarknadshögtalare med liknande impedans om du ska behålla originalsteget annars är det stor risk att det till och med blir sämre än original. Uppe på brädan sitter det 3,5" bredbandselement. Dessa kan du byta ut mot 3,5" koaxialer. Det finns många att välja mellan men eftersom du verkar vilja hålla dig i den lägre prisklassen så skulle jag rekommendera http://www.brl.se/sv/artiklar/ljud-och- . ks410.html Självklart blir det bättre och du får större valmöjligheter om du byter ut huvudenheten och steget men med lättdrivna 6,5" basar i framdörrarna och 3,5" koaxialer på brädan så kommer det att bli betydligt bättre än det är nu. Då rekommenderar jag dessutom att du kopplar ur centerhögtalaren i brädan.


Grejen är att jag har inte original slutsteg, jag har det som följer med där, ett GAS PRO 350 Sen huvudenhet är det samma sak som stereon? isåfall har jag denna: http://www.brl.se/sv/artiklar/ljud-och- . 54ugy.html


Det slutsteget är ju bara till subbasen. Du har med största sannolikhet ett originalslutsteg som driver framsystemet. Men det är möjligt att du kopplat förbi det när du kopplade in den nya huvudenheten. Hur är den inkopplad? Direkt i iso-kontakten bakom originalstereon (Jag antar att de gamla 9-5:orna har iso) eller har du dragit nya högtalarkablar till framsystemet?


Är det inte ens nån i idé när jag redan har 2x12"baslåda i bak alltså? Behöver man fortfarande bashögtalare i dörrarna då? Har ju som sagt http://www.brl.se/sv/artiklar/ljud-och- . paket.html med den lådan och GAS PRO 350 slutsteg och med http://www.brl.se/sv/artiklar/ljud-och- . 54ugy.html Tack för svar!


Jo där har jag nog original slutsteg då, Så om jag vill ha bättre ljud måste jag köpa ett till slutsteg som jag har fram till högtalarna i bilen? måste jag även dra om alla kablar då eller kan man använda sig av de gamla kablarna?


Den lådan är som i stort sätt alla andra baslådor gjord för att spela subbas, dvs. de lägsta basfrekvenserna. Jag förstår att terminologin är lite knepig för nybörjare. För att sammanfatta vilka högtalare som spelar vad i din bil så spelar lådan subbas, dörrhögtalarna spelar bas/midbas och högtalarna i instrumentpanelen spelar mellanregister/diskant. Översatt i frekvenser så motsvarar det i min 9-5:a: Baslådan 20-50 Hz, dörrhögtalarna 50-150 Hz, högtalarna på instrumentpanelen 150-7100 Hz och sen har jag även diskanter som spelar 7100 Hz och uppåt. Diskanter behöver du inte bry dig om det är överkurs till att börja med. Du kan lika bra använda ett bredbandselement eller en koaxialhögtalare istället. I ditt fall ska det sägas att delningsfrekvenserna kommer att ligga något högre än för mig. Besvarar det här din fråga eller krånglade jag bara till det för dig?


Jo du krånglade allt till det lite för måste jag säga, hehe. Jag är som sagt väldigt amatör när det gäller detta och vill egentligen bara ha ett bättre ljud än vad som är just nu och som tål att spela betydligt högre med tillsammans med min bas där i bak. Om du vill och har lust skulle du gärna kunna få länka lite vad jag skulle behöva för sorts högtalare samt slutsteg( om man nu behöver mer än det jag har i bak) och såna saker för att få en allmänt skönare ljudupplevelse, som sagt bara om du har tid och lust. Du verkar kunna din grej:)


Du har två alternativ. Antingen så nöjer du dig med originalsteget och då kan du behålla högtalarkablarna som dem är och bara byta ut dörrhögtalarna mot några lättdrivna 6,5" midbasar/basar på 2 ohm och byta ut högtalarna på instrumentpanelen mot antingen 3,5 " koaxialhögtalare eller 3,5" bredbandselement på 4 ohm. Problemet med detta är att det inte finns allt för många bra lättdrivna midbasar/basar på 2 ohm. Det andra alternativet är att skaffa ett slutsteg till framsystemet. Då kan du använda dig av dörrhögtalare på 4 ohm, vilket är lättare att få tag på men du blir tvungen att dra nya högtalarkablar och beroende på val av steg så kommer du eventuellt även att behöva delningsfilter mellan dörrhögtalare och högtalarna på instrumentpanelen. Vill du göra det lätt för dig så väljer du i så fall ett 4-kanalssteg med inbyggda filter. I båda fallen så kopplar du bort centerhögtalaren. Självklart så finns det fler alternativ men då blir det mer avancerat och betydligt dyrare.






Misstänkte nästan att det blev för krångligt men vi tar det hela ett steg i taget. Jag vet faktiskt inte vilka dörrhögtalare på 2 ohm som skulle kunna fungera. Det har aldrig varit aktuellt för mig att titta på sådana. Men oroa dig inte, det kommer garanterat någon handlare och föreslår sina egna produkter förr eller senare. Kickerkoaxialerna jag föreslog tidigare är bra i den prisklassen men det finns bättre alternativ om man går upp i pris. Det är överhuvudtaget svårt att komma med köpråd utan att veta vad du tycker är rimligt att betala så till att börja med så frågar jag hur mycket du hade tänkt dig att det skulle kosta och vad det får kosta maximalt?


Men eftersom min stereo klarar 4x50W och har impedans på 4-8 ohm, kan jag då inte söka högtalare med den impedansen för det verkar som att jag måste lägga ut flera tusen på slutsteg för att komma upp i den nivån som min stereo klarar. jag hade tänkt mig runt 2000 kronor för de fyra högtalarna, de uppe på instrumentpanelen samt de i framdörrarna.


I verkligheten så är effekten i din huvudenhet någonstans strax över 4*10 wrms. Det är bättre att använda dig av originalslutsteget i så fall. Då slipper du dessutom dra nya högtalarkablar. Det är en stor fördel då det är lite knepigt att få ut kablarna i dörrarna på 9-5. Jag kan faktiskt inte komma på några vettiga högtalare till dörrarna. Men jag vet att JBL och Infinity har gjort 6,5" midbasar på 2 ohm men jag vet inte hur lättdrivna de är. Där får nog någon annan hjälpa till. Kickerkoaxialerna fungerar bra och passar in i din budget. Sen behöver du ett par dämpmattor i varje dörr också. Dessa: http://www.blekingebilradio.se/product. . ry_id=1877 kommer du en bra bit med även om http://www.blekingebilradio.se/product. . ry_id=1877 är mer prisvärt.


Men vart sitter originalslutsteget nånstans då? för jag tror att alla högtalarna är inkopplade i min stereo? :S Jag är ledsen att jag är så efterbliven inom detta och jag tackar för ditt tålamod


Jag är inte helt 100 % säker på att du har det. Men troligen har du det. Det där är svårt med Saab. De vet inte ens riktigt själva. Jag frågade två olika Saabverkstäder och båda två svarade att jag inte hade något steg men när jag började skruva själv så visade det sig att det hade jag visst. Det ska enligt Saab själva finnas 9-5:or utan steg men jag har aldrig hört talas om någon som haft en 9-5:a utan. Även om du har steg så ser det ut som att högtalarkablarna går ifrån huvudenheten. Men dem går vidare till slutsteget och sen vidare till högtalarna. Så det är helt förståligt om du blir lite förvirrad. Kablarna ut från huvudenheten får då samma funktion som lågnivåkablarna har till eftermarknadsslutsteget som driver baslådan men kallas istället för högnivå. Mitt originalslutsteg sitter monterat på höger sida under handskfacket men jag tror det kan vara så att det i din bil sitter under passagerarstolen. Något av de två ställena borde det finnas på.


Tackar, vi har nu lokaliserat att det finns ett slutsteg som driver endast högtalarna i framdörrarna verkar det som. Så det enklaste är egentligen att hitta 2 st 6,5" basar med 2 impedans, samt 2 stycken 3,5" med 4 impedans och detta borde göra lite skillnad på ljudupplevelsen?


Du kan få köpa ett komplett AS3 högtalarkit av mig för en billigare peng. (kostar SJUKT mycket att köpa hos Saab) Om det ens finns kvar AS3 = Harman/Kardon


Lägg till några dämpmattor i dörrarna så kommer det att bli en ordentlig förbättring.


Nice, skulle det bli ännu bättre om jag köper ett sånt här istället https://www.blekingebilradio.se/product . ory_id=184 och kör med högtalare på 4 ohm?


Det blir bättre. Originalsteget är inte speciellt bra och det ger betydligt större valmöjligheter när det gäller dörrhögtalare. Men jag hade helt klart lagt till lite pengar och köpt https://www.blekingebilradio.se/product . ory_id=184 istället. Det är definitivt värt mellanskillnaden. Men tänk på att det kommer att tillkomma en hel del andra kostnader och arbete då. Du blir tvungen att köpa en till lågnivåkabel, högtalarkablar och antingen en till uppsättning strömkablar, säkringar osv. eller ett säkrings- och ett fördelningsblock om din nuvarande strömförsörjning är överdimensionerad. Sen ska det installeras också och att få ut högtalarkablarna i dörrarna går men det är lite knepigt på 9-5:or.



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka