Köpråd: Blazer eller Cherokee?

Jag har tidigare sneglat på Blazer som vinterbil tidigare och tänkte kolla lite med folket igen. De två bilar som faller mig mest i smaken är Cheva Blazer och Jeep Grand Cherokee, båda runt milleniumskiftet. Vilket bil är bäst? Att de drar en massa soppa förstår jag, men annars? Vad brukar gå sönder, vad vill man inte laga? Jeepen finns med V8 har jag förstått, drar den påtagligt mer än V6an? Mina kriterier generellt är SUV, 4wd, automat och runt 30000kr.. finns det fler alternativ jag missat? Ford explorer går bort då jag tycker den är ful.



Svar på inlägget: Köpråd: Blazer eller Cherokee?



Det beror på hur den ska användas. Jag skulle definitivt säga Jeep Grand Cherokee där, den finns med V8 eller rak 6'a (eller en VM-diesel). Modellen 99-04 heter WJ på Jeep-språk och är fortfarande en robust och duglig terrängbil där många är registrerade med släpvagnsvikt på 3.5 ton. Blazer av de årgångarna är den lilla S10-baserade blazern, som är mycket mindre än den gamla full-size blazern. Storleksmässigt är lill-Blazern och Grand Cherokee ganska lika.


En Tahoe kan man ju ibland få till det priset i dom årsmodellerna, den är väl lite mer robust byggd än Blazern. Den drar ju dock mer bränsle också.


Jag ska använda den mestadels på asfalterade vägar vintertid Jag vill inte ha någon fullsizetruck, tahoe etc. Jag tycker både blazern och cherokee är lagom stora. Jag har sätt flera Cherokee med missljud i motorn på blocket, drabbar det mest V8an? Motor kvittar egentligen, men något säger mig att 6an drar massor och drar då V8an liite mer känns det som det kvittar, alltid gött med V8 Vad är det för drivlina i bilarna, pålitliga? Automatlådorna är väl samma skit som sitter i många andra amerikanska bilar.. jag antar att den ska gå ok och inte lukta bränt i oljan?


Blazerns drivlina ska väl vara rätt pålitlig iaf, motorn går ju rätt fint och har bra ork bara man gasar på lite.


v6:an i lill-blazern drar sjukt mycket soppa, det är billigare att åka en fullsize med v8... (som tahoe t.ex, eller suburban...) Men har förbrukningen ingen betydelse så hade nog jag iaf valt en blazer, dom har pålitlig drivlina.


Givetvis är inte förbrukningen helt obetydlig.. Vad snackar vi om då? Jag brukar prata i snittförbrukning för jag åker rätt blandat. Min BMW kör jag på 1.3 och jag hade ju hoppats att vinterbilen drar under 2 liter, gärna väsentligt mindre Någon Tahoe blir det inte för de får inte plats i garaget, dessutom känns dom för omoderna i den prisklassen jag kollar i. Hur är det med Jeepen då, drar den lika mycket? Jag är dåligt påläst men den har ju tydligen en rak 6a eller V8?


Samma motor i en astro drar 1,3 blandat iaf.


Enligt trafikregistret drar en Blazer 14,0 blandad körning, V8an i Cheerokee drar 16.8 blandad körning. Hitta ingen uppgift på 6an i Cherokeen, den verkar rätt ovanlig dessutom. Jag antar att 4hjulsdriften och de stora däcken bidrar till att den drar mer än en Astro.


Om du ska ha en Jeep för den summan så borde du inrikta dig på föregående årsmodell (ZJ-modellen, helst -97-98). Tror inte du får någon problemfri WJ från -99 och framåt, jag har själv letat nyligen och det billigaste blir runt 40-50 tusen om man vill ha en i bra skick.






Jag rullade en vinter i en 1997 Blazer med sexan. Med mycket fyrhjulsdrift och lite lek i snön låg jag runt 1,8l/mil blandad körning. Långkörde den (50 mil) och snittade exakt en liter per mil. Blandad körning med i princip endast 2wd 1,3-1,5l/mil. Min bil hade fabriksny motor och låda och endast gått 4000 mil när jag köpte (karossen 16') så jag kan inte uttala mig vad gäller uthållighet på grejerna. Mycket pålitlig och startade alltid lätt dock, agerade dragbil alldeles för många gånger när folk kört fast men det var snarare bara roligt!


blazer alla ggr


Om vi tittar närmare på Blazern, Vad är det för slitdelar man brukar få byta? Håller elen eller går sånt sönder efter 10 år? Rber, tack för dom siffrorna.



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka