Köpråd: Söker en bruksbil som får dra två ton

Hej, jag söker en bil som jag kan använda som bruksbil men även som hästtransport. Bilen ska vara godkänd och klara av att dra två hästar (ca 2 ton). Vad är det man ska beakta när man köper en bil för det ändamålet? Är det hästarna (hehe) i bilen som berättar hur mycket bilen klarar av att dra? Bilens vikt spelar väl också roll? När man t.ex. kollar efter bilar på blocket så står det ju nästan aldrig hur mycket bilen får dra, var kollar man upp det? Är en SUV bra för detta ändamål? Spelar det någon roll om man har 2- eller 4-hjulsdrift när man drar hästar efter bilen, mestadels på landsväg.



Svar på inlägget: Köpråd: Söker en bruksbil som får dra två ton



har du be annars är det kört.transportstyrelsen knappa regnr så får du fram uppgifterna


Jag förutsätter att du har e-kort? Xc90 d5 borde väl funka bra som drag och bruksbil.


Finns även en del "vanliga" audi personbilar(inte suv) som får dra dom vikterna, bland annat min S6 som får dra 2100kg.


Hur mycket får man dra med endast B-körkort?


olika men ca 1500 kg är rätt normalt


Bilen får gärna vara bensinsnål. Man tjänar väl inget på att köra dieselbil med tanke på att dieselskatten ändå tar ut priset? Jag skulle vilja se lite fler svar på mina frågor.


kommer nya regler i feb ang vikter.


Vissa V70 D5 får dra lite över 2ton


Ser att du bor i Finland, å då kanske du kan bortse från vad som skrivs om BE kort, vet inte hur era regler ser ut där... Drar du mycke släp så kan du tjäna en del på att ha en diesel, då dom drar mindre bränsle och ofta har en högt vridmoment vid låga varvtal, så dom upplevs starka när man drar släp utan att man måste växla ner i varje backe...






Okej, finns det någon bil du skulle kunna rekommendera? Jag vill sitta högt upp så att jag ser allting bra! Då är väl det enda alternativet en SUV?


Tänkte föreslå en Subaru Legacy med 2.5 liters motorn, dom får dra nästan 2 ton på B-kort.. men någon SUV är det inte.


Njae, man sitter så lågt i dem. Finns det SUV:ar som är bränslenåla när man kör alldagligt med den, men ändå har en jäkla kraft när det kommer till att dra tunga släp (runt 3-3 500 kg)?


Det är en svår kombination, Subaru Forester eller Nissans Patrol möjligen men annars är det stora diesel-suvar som gäller.


VW T4 1991-2004 får dra 2000 kg, finns med en hel radda motoralternativ och inredningar.


Haha, jag vill inte ha en skåpbil, utrymmet i skåpet är jag ej i behov av.


Ska du dra över 3000kg å kan stå ut med ett flak så skulle ja inte tveka på en dodge ram eller cheva silverado med diesel... Dom får dra bortåt 10ton lagligt på andra sidan atlanten, så 3ton märks väl knappt...


Men herregud vilka jättar. Det känns väldigt overkill med en sådan bjässe! Jag ska ju ha den som bruksbil också, du vet väl att bränslet är dyrt!


Jag vet inte reglerna i finland, men i Sverige krävs det BE körkort för dom här vikterna du pratar om. Kolla på Jeep Grand Cherokee, där får du dra släp med 3,5 tons vikt (Om du har BE-körkort). Jag har kört med dessa bilar i över tio år, funkar fint med tungt lass på kroken. 3,5tons släpvagnsvikt BE-kort, 1000kg släpvagnsvikt med B-kort 220hkr, 2800kr i skatt/år, Bensinare finns bara med automat, 1,5 l/mil med en bobcat efter, ca3,2 ton med släp(Mer i stadstrafik o tung högerfot) http://www.blocket.se/vastmanland/Jeep_ . 21&w=3 https://www21.vv.se/fordonsfraga/


Tack för informationen, men om jag vill gärna kolla igenom blocket själv för att snabbare hitta en passande bil för mig. Hur ser jag hur mycket bilen får dra? Ska jag satsa på en diesel eller bensinare? Jag kör 130-170 km i veckan. Det är inte så ofta jag kör hästar, men det händer.



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka