Köpråd, OPEL KADETT C -75

Hej! Jag har kollat på en opel kadett c från 1975 (1200cc 60hk), och vill gärna ha tips om saker man bör kolla upp angående modellen. Saker som brukar gå sönder, känsliga punkter på bilen osv. Det specifika objektet som är aktuellt hade gått ca 21000 mil i sep 2011 (enligt transportstyrenlsens sms-tjänst) men i annonsen på blocket skriver ägaren att den bara har gått ca 13000. Finns det någon logisk förklaring till detta. Eller är han helt enkelt bara oärlig för att bilen ska verka bättre än den är? Jag är mkt tacksam för alla vettiga tips från er som har varit i kontakt med modellen lr har allmänt bra kunskap. mvh/Anton



Svar på inlägget: Köpråd, OPEL KADETT C -75



http://www.blocket.se/skaraborg/Opel_ka . 15&w=3 Är det den så hade jag nog tänkt till några gånger extra. Dessutom snurrar väl mätaren runt vid 9999 mil? Den kan ha gått allt mellan det och 50000 mil... Detta tycker jag var kul! Citat: "en jätte bra bil för den som ska penla då den inte dricker så mkt bensin" Den gurglar i sig. runt litern kan man nog räkna med.


Drar verkligen den där runt litern? Min kapitän med commodore drivlina från -71, raksexa + automat ligger på 0,8/mil. Den sexan är ju i samma generation som fyran i kadetten.


Nej jag tror att 0,75 L/milen är officiella siffror lr nåt. men förbrukningen är ingen avgörande faktor då jag planerar att ha den att renovera och mecka med. Den kommer troligtvis inte vara något jag förlitar mig på dagligen. Däremot det här med hur långt den har gått är ju rätt intressant, det är helt rätt som du säger "dieselsmurfen" att den går runt vid 10 000 mil. som sagt är tacksam för synpukter som kan hjälpa mig till ett bättre bilköp, så kommentera hellre än inte alls.


Min personliga åsikt är att miltal är ganska betydelselöst på en gammal bil, hur den ser ut och känns betyder mer. Den bil som jag har behövt byta överlägset mest delar på var en -60 som gått 9000 mil medans jag har haft andra som gått minst det dubbla som rullat på problemfritt.


Då är det ju lungt. Det står en upp i landet för 18000:- som är i ett helt fantastiskt skick! Kolla det! En -79. Annars är det mest rost under bilen som kan spöka. En gammal förgasarmotor som du rengör förgasaren på och byter alla tänddelar sen så går den som en dröm. För billiga pengar. Jag hade en Renault -81 som jag bytte allt sånt på och lät en verkstad ställa tändningen på sen. Den gick silkeslent efter det! Så bråkar den lite så köp och pruta då "den är slut" och byt lite grejor sen. Gamla bilar är tacksamma på det sättet!


Angående kadetten för 18000, som ser ut att vara i grymt skick. Så är det dels tyvärr alldeles för långt att åka, nästan i lite för fint skick( jag vill renovera lite) och sedan om jag inte missminner mig så kom avgasreningen 76 och har hört att det kan vara mkt problem med sådant. Annar håller jag med dig i ditt resonemang:)


opelp1: Ok jag lyssnar och lär , men du som har erfarenhet av opel, har du några tips om något jag ska kolla/tänka på innan och under köpet? http://www.blocket.se/skaraborg/Opel_ka . 15&w=3


Jag har pysslat mest med dom äldre, men spontant så tycker jag att den ser ut som ett okej objekt. Men kolla så att den inte är en sönderskruvad hårt plågad bil bara, såna får man liksom aldrig ordning på. Jag vet inte om några jättevanliga fel på den modellen iaf, opel brukar ha rätt bra mekanik. Det kompenseras av att karossen är lättrostad istället.


Ja rostig är den tyvärr det ser man ju har du någon erfarenhet om det här med avgasreningen på kadett? om jag väljer en bil efter 76 allstå. För jag vet att det funnits oplar som man tillomed inte fick till att gå pga av den avgasreningen.






Nej, tyvärr har jag ingen erfarenhet av det alls. Men någon här på forumet borde ju ha det.


Förvisso från Wikipedia men så här står det:"Avgascertifierad motor är obligatorisk på personbilar från och med årsmodell 1976"


jo att det var avgasrening 76 hade jag för mig. men vad jag inte vet är hur den funkar och OM den funkar på kadett c. då det var mkt problem med avgasrening överlag.


det absolut viktigaste att kolla är rost! golv hjulhus fram+bak kan rosta i princip överallt!


Roliga bilar C-kadett, har själv haft ett gäng, både Sedan, Caravan samt Coupe. Rost är dessa bilars stora akilleshäl, rostar mkt och överallt. Om det är bilen på bilden skulle jag genast bli fundersam över varför sandplåten är svartmålad, rost? Även stuket på bilen får mig att tänka söndersladdad och övervarvad av en ung förare med racingambitioner. Motorerna är väl inget problembarn direkt, dock får dom varva ganska hårt då det är rätt låg utväxling på dessa. Bromsar, drar gärna snett, inte svårt att fixa, kärvar ofta i oken. Har du stora fötter är det sjujävla trångt med pedalerna speciellt med vinterskor, värmen brukar å andra sidan vara suverän.


Angående bränsleförbrukningen så drar en Kadett C med 1200:a ca 0,6-0,7/l milen. Men som alltid beror ju det på hur man kör också. När det gäller rost så kolla dessa punkter noga: Skärminfästningar fram samt runt framlysena, samlas gärna smuts där som leder till rost. A-stolparna, ungefär där gångjärnen till dörrarna sitter. Kolla inifrån hjulhuset för att se hur det ser ut. Nederkanten på dörrarna rostar gärna, likaså skärmkanterna bak. Även reservhjulsbalja och golv i både kupé och bagagerum kan ha fått sig en släng av rost. Med andra ord kan det finnas rost i princip överallt på en sån här gammal bil, oavsett märke för en Opel rostar knappast mer än Volvo, Saab eller Ford. Allt beror på hur tidigare ägare skött bilen. Inredningen kan vara kul om den är fräsch, nytt finns inte att få tag på förutom innertak. Annars är det i princip inga större fel på den mekaniska biten, enkel och BRA konstruktion som fungerar, även om 1200:ans växellåda, bakaxel och toppackning inte är av den kraftiga sorten. Håller dock utmärkt för normal körning. Angående avgasreningen så blev det lite lägre kompression till 1976 års modell för att klara de nya avgaskraven som kom, konstigare än så är det inte. Vill minnas att det är toppackningen som blev tjockare 1976. Hoppas det gav lite vägledning i alla fall.


Jag hade en Kadett -75, jag är inte den som gillar att ljuga ner i min egen plånbok, men den tog långt under litern, vid riktig fiskörning bör den ha gått nästan neråt halvlitern vilket dock inte är vidare realistiskt... De kan som redan nämnts vara fruktansvärt rostiga. Batterihylla, balkarna under framskärmarna, framvagnsbalk, innerskärmar, golv, med mera.... Ja ungefär allting kan angripas, då bilar från 70-talet i allmänhet och billiga bilar i synnerhet hade mycket dåligt rostskydd och Kadetten var definitivt inget undantag. Rent mekaniskt en mycket enkel bil och åtminstine för något år sedan fanns det delar att få tag på till den biten, däremot mer speciella delar typ lister, inredningsdetaljer, gummi osv. bör du se till att det finns och är helt. Inte mycket nytillverkning till dessa bilar. Finns egentligen inte mycket till fällor att gå i om man använder sitt sunda förnuft då det är ganska lätt att avgöra konditionen på en sådan här bil, ingen BMW 7-serie där man upptäcker nya finesser fortfarande efter att man haft bilen i 3 år. Less is more och inte mycket som kan strula.


Jag tackar för alla bra svar och synpunkter, ska ta och samla ihop lite frågor och ringa på annonsen. Samt försöka att få fram fler bilder från ägaren (på rostkänsliga områden). jag uppdaterar här senare:)



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka