Böter för tonade framrutor

Blev precis stoppad för att mina framrutor var tonade (ljusaste toningen), fick givetvis böter och en ombesktning som skall vara gjord inom 1 månad.. Nu är min fråga om någon vet om jag kan bli stoppad för samma sak inom denna månaden om jag nu bestämmer mig för att vänta i ex 28 dagar innan jag tar bort den?



Svar på inlägget: Böter för tonade framrutor



Du kan bli stoppad 5 gånger om dan om du har otur fram till dag 28. /Benny


du kan inte få böter för samma sak innom 24 timmar


JA, du kan bli stoppad o bötfälld för samma sak eftersom felen inte är åtgärdat dock har man rätt att "bli befriad"(heter nåt annat) eftersom det "inte fanns nåt tidigare tid på en verkstad".


Men om jag nu mot förmodan skulle bli godkänd med rutorna tonade...kan då polisen stoppa mig om jag visar upp papper på det?


Det är inte lagligt att ha tonade rutor. Bilprovningen och polisen är inte samma personer.


åkte på en flygande besiktning.. så jag vet inte..


Du får inget papper med texten -godkänd med toning- eller liknande som du kan visa upp för konstapeln. Som det redan skrivs ovan, du får inte ha någon toning alls på de främre sidorutorna. Polisen kan stoppa dig och bötfälla dig även om du lyckas -fula- bilen genom efterkontrollen.


ok lite som jag anade då..blir till att försöka få bort toningen imorgon då ;P..


Är det någon som vet om jag måste göra en kontrollbesiktning eller efterkontroll? Med tanke på att jag fick en 2a vid en flygande besiktning..





JA?


Jamen tänkte om det var så att efterkontroll var godkänt, eftersom jag bara skall visa upp att toningen är borta


Någon får rätta mig om jag har fel nu, men en efterkontroll är väl som en lättare ombesiktning? De går bara igenom det som du hade anmärkning på, samt det lättsammaste om de har tid och sen får du åka?


Du åker bara till bes å visar upp att du har tagit bort toningen. Så vart de för mig när jag åkte fast för några årsen.


en fråga. vad kostade det att åka med tonade framrutor? blev stoppad förr hela tiden men aldrig fått böter


500 kr åkte jag på.


Man får ha toning på sidorutorna har jag för mig (rätta mig om jag har fel). Så länge det inte överstiger en viss procent, jag har för mig 95% genomsläpp och jag har hört av andra 75% genom släpp! Dock vet jag inte helt säkert.


som någon redan nämnt så får du inte ha någon film på framrutorna alls! har själv klarat mig undan böter men har istället åkt på nedrivning av solfilm + ombesiktning. (200kr) de gångerna jag blivit stoppad har det varit ganska mörkt på rutorna. senaste två bilarna har jag kört med nästljusaste toningen och ingen polis har reagerat på toningen när jag blivit stoppad.


Om man då har en gammal bil med separata vädringsrutor i framdörrarna, räknas då vädringsrutorna som de främsta sidorutorna?


Då rör det sig om fabrikstoning, alltså där tillverkaren valt en något mörkare ruta inom lagens regler. Men att aplicera någon toning i efterhand på sidorutorna är fortfarande olagligt, oavsett vad det är för toning. Och procenten står i lagen nedan. VVFS 2003:22 31 kap. 5 § Ruta får inte förses med färg skikt eller film som kan medföra störande reflexer eller kan medföra risk för bländning av annan trafikant eller som med för att kraven i 10 § inte uppfylls. 10 § Ruta i bil skall i förarens siktfält ha en ljusgenomsläpplighet i båda riktningarna av minst 75 % för vindruta och minst 70 % för annan ruta.





Tips och trix hur man trimmar och stylar bilen själv

Innan du sätter igång att trimma och styla bilen är det viktigt att du har rätt verktyg, utrustning och utrymme. Kan också vara en fördel att ni är två. Oftast är det bra att rådfråga någon annan. Är du osäker på vad som skall göras, kontakta en bilverkstad!

« Tillbaka