Hur får avgasrören sitta?

Tjena! vill hitta på nå skojj variant av mitt avgassystem på min e36:a Jag har inte riktig megakoll på reglerna kring vart avgasrören får gå, men sidepipe är inte tillåtet på höger sida? men på vänster? Dubbla utblås bak är tillåtet? men vart går gränsen för ett avgasrör bak (höger) och ett sidepipe (höger) jag funderar på att dra dubbla avgasrör RAKT UT precis bakom bakhjulen.. räknas det som sidepipe eller dubbla utblås bak? ska visa med en bild.. GRÖNT: Godkänt RÖTT : icke Godkänt SVART ; hhmm, är det Godkänt ? eller är det icke godkänt?



Svar på inlägget: Hur får avgasrören sitta?



Svart är godkänt, iaf på "lastbilar" som mina båda chevor. (subban har bara ett rör ut på höger sida, sitter för övrigt så även original på den och blazern ett på varje sida) Främsta regeln är att det ska sluta bakom sista dörren eller öppningsbara fönstret, så på en 2-dörrars kan det gå att ha utblås även framför bakhjulen, har haft även så på blazern utan problem.


Jag har för mig att det är godkänt med sidepipes och dom mynnar ju framför bakhjulen. /Benny


Vad jag vill ha för mig är det godkänt om det mynnar ut bakom "kupén", åtminstone om det ska eftermonteras (när saker o ting sitter original så är det ju inte riktigt alltid samma regler för saker och ting) Men, jag kan ha fått det där om bakfoten - - Edit - - Det med framför bakaxeln är väl om kärran är LB-reggad btw? - - Edit 2 - - VVFS 2003:22 (2007:307) 8 kap. Avgassystem Övergripande krav 1 § Bil som drivs med förbränningsmotor skall ha avgassystem bestående av avgasrör och effektiv anordning (ljuddämpare) för att hindra störande ljud från avgaserna. Bil skall uppfylla kraven för respektive kategori enligt 2 - 6 §§ samt kraven för utvändigt fordonsbuller i 10 kap. Personbil och lätt lastbil 2 § Avgasrör får inte mynna ut eller avge avgaser under utrymme för förare eller passagerare och inte heller under annan del av karosseriet, som är sammanbyggd med sådant utrymme. Avvikelser kan dock godtas om utförandet hos karosseri och avgasrör är sådant att det inte bedöms föreligga någon risk att avgaser under körning tränger in i utrymmet. Buss och tung lastbil 3 § Avgasrör skall vara riktat så att avgaserna avleds antingen uppåt, bakåt eller åt fordonets vänstra sida. Avgasrör får inte mynna ut eller avge avgaser under utrymme för förare eller passagerare och inte heller under annan del av karosseriet, som är sammanbyggd med sådant utrymme. Avvikelser kan dock godtas om utförandet hos karosseri och avgasrör är sådant att det inte bedöms föreligga någon risk att avgaser under körning tränger in i utrymmet. 4 § Uppåtriktat avgasrör skall mynna ut på sådan höjd att olägenhet för förare eller passagerare inte uppstår. Avgasernas huvudriktning får vid vindstilla och stillastående fordon inte avvika mer än 60° från vertikallinjen. 5 § Bakåtriktat avgasrör skall vara så anordnat att avgasernas huvudriktning ligger i ett genom fordonet längsgående vertikalplan eller åt vänster från nämnda plan och är riktat horisontellt eller snett nedåt. 6 § Åt sidan riktat avgasrör skall vara så anordnat att avgasernas huvudriktning är snett bakåt vänster i högst 45° vinkel med fordonets längdaxel och är riktat horisontellt eller snett nedåt. http://www20.vv.se/vvfs/htm/2007nr307.htm


Tack alla! då blire dubbla 4" japs direkt bakom bakhjulen och sen en härlig SMOKESCREEN på de underbart


Jag har gjort sidepipes på 2 gamla saab 900 och de enda reglerna som ett icke helfordonsgodkänt fordon måste följa är att avgassystemet mynnar ut EFTER sista öppningsbara punkt (baklucka räknas inte). Spelar ingen roll vilken sida eller vinkel på röret. Man kan dock åka dit på risken att bränna sig men det kan avhjälpas med ett enkelt test. Ställ dig upp efter bilen och om någon del av avgassystemet vidrör dig är det inte ok annars är det fritt fram. notera nu skillnaden på helfordonsgodkända bilar och fordon innan -93.. mina saabar var -84 respektive -87 och gick igenom galant då besiktningsmännen endast hade synpunkter på hurvida det var praktiskt och kollade så man inte kunde bränna sig på rören. Men om det är din bil på din avatar så tror jag det är rätt kört.


min e från -94.. vad gäller då?


Rent hypotetiskt sett så får du inte ens byta till ett annat märke på avgassystemet..


Såvitt jag vet blev dom inte helbilsgodkända förrän långt senare än -94.


Ah..rättar mig. Verkar vara från 1998 och framåt dom flesta bilarna är helbilsgodkända?





Om folk använde ögonen till nåt annat än att kolla andras Facebook uppdateringar så står det ju redan i tråden högre upp vad som gäller för personbilar: Personbil och lätt lastbil 2 § Avgasrör får inte mynna ut eller avge avgaser under utrymme för förare eller passagerare och inte heller under annan del av karosseriet, som är sammanbyggd med sådant utrymme. Avvikelser kan dock godtas om utförandet hos karosseri och avgasrör är sådant att det inte bedöms föreligga någon risk att avgaser under körning tränger in i utrymmet.





Tips och trix hur man trimmar och stylar bilen själv

Innan du sätter igång att trimma och styla bilen är det viktigt att du har rätt verktyg, utrustning och utrymme. Kan också vara en fördel att ni är två. Oftast är det bra att rådfråga någon annan. Är du osäker på vad som skall göras, kontakta en bilverkstad!

« Tillbaka