5 frågor om rostbehandling

Hej! Ursäkta ifall jag missat att det finns nån "Stora-tråden-om-rost" och gör ett eget inlägg.. Men iaf. Det börjar bli höst och jag ska försöka hinna laga lite rost på min pärla från -89. Några frågor (2:an är den jag mest behöver svar på): 1. Har köpt en rostskyddsprimer från Biltema. Duger den? 2. Jag har minst två dussin små rostprickar här och var. Varje prick är kanske 1-2 mm. Vad ska jag använda för slip för att göra ren dessa? Är det nån idé att köpa denna sats till borrmaskinen: http://biltema.se/sv/Verktyg/Slip-och-K . lar-20809/ Eller kanske denna: http://biltema.se/sv/Verktyg/Slip-och-K . lar-20878/. Vilka av dessa borstar och trissor är det jag ska använda och hur? Sen ser ju ut som de där kommer slipa bort nästan en femkrona för varje liten rostprick. Hur mycket behöver jag ta bort runt om? Finns det ingen slip som tar ca en halvcentimeter? 3. En gång för alla: är det *spackel först sen rostskydd*, eller *rostskydd sen spackel*? Eller kan jag köra *rostskydd+spackel+rostskydd* för att vara riktigt säker? 4. Ska jag köra med rostlösare samtidigt när jag slipar? 5. Någon nämnde tvätthinner innan spackling. Har inte sett det tipset förr, men bör jag ha det alltså? Tack på förhand. Hoppas jag hinner innan snön kommer...



Svar på inlägget: 5 frågor om rostbehandling



Dom där slipstiftena fungerar bra tagit bort en hel del rost på min bil nu och grundat


på en del grundfärger går det att spackla på typ som epoxygrund, men i ditt fall så hade jag lagt spackel först o sen rost skyddat Köp en punkt bläster på biltema om du vill ha bort all rost, funkar mycket bra typ som denna http://www.biltema.se/sv/Verktyg/Tryckl . ter-17354/ har en sån bläster som jag tagit bort munstycket på så de sprutar sand rätt ut (typ som en blästerpistol) , bara te o spruta på rosten skvätter la ut mycket sand men men fint funkar de


Tack till er båda! Jag har skaffat slipstift och ska se hur långt det funkar. Och jag sätter spackel först, då. Jag läste nånstans att det blir porer i spacklet och att man därför ska sätta rostskydd ovanpå och täppa till dessa. Ja, nu är det bara att ta itu med eländet... I morgon.


Tog itu med den värsta rostskadan idag. Men ska jag ha nån rostlösare samtidigt som jag slipar bort rosten? T ex: http://biltema.se/sv/Bilvard/Olja-och-S . ay-364530/ ? Det är väl nåt fett, måste jag ta bort detta på nåt vis innan jag spacklar sen?


Nä det behöver du inte ha då det finns fin metall under, jag slipade ner allt jag till ren metall och rengjorde den sedan hade jag på dubbelt roskskydd grundfärg så håller det några år till om inte mer EDIT: Det var på mina dörrar det vart kanon utan spackel men om du ska ha igen nå hål och det inte är rost är det bara o dra över med med spackel och slipa runt om där tills du får en fin yta så sitter detdär bra sen


Tack för svaret! (Jo, jag måste spackla lite men som tur är slipper jag iaf glasfiberspackel denna gång, klarar mig med finspackel.)


Om jag har spacklat men det börjar regna innan jag hunnit rostskydda, gör det något? Jag måste vänta ut regnet innan jag kan fortsätta och bilen står på uteparkering. Men går det in vatten nu då i spackelporerna och förstör allt?


Okej, nu är allt spacklat, slipat och rostskyddat. Nästa blir lackeringen. Jag har spraylack på burk från Biltema i kulör efter bästa gissning. Tänkte maskera lister och sånt i närheten. Finns det något tips i sista minuten nu för att undvika att det blir flammigt?


Nu är bilen lackerad och tvättad med vaxschampoo. Ser ganska ok ut, trots allt.





Ingen bild på de?


Jag kan försöka fixa. Fast alla som är mycket duktigare kommer ju inte tycka det blev snyggt alls.



Bilvård tvätta, polera och vaxa bilen

Innan du sätter igång att tvätta, laga och vaxa bilen är det viktigt att du har rätt utrustning och utrymme. Är du osäker på vad som skall göras, kontakta en bilvårdsfirma!

« Tillbaka