Billån

   Bilförsäkringar

   Bilvärdering

   Bilpriser

   Köpa bil

   Sälja bil

   Bilhandlare

   Tjänstebil

   Leasingbil

   Förmånsbil

   Privatleasing

   Begagnade bilar

   Laga bilen

   Bilskrot

   Bilverkstäder

   Bilauktioner

   Biltester

   Bilimport

   Bilstereo

   Billackering

   Bilelektronik

   Bilglas

   Bildelar

   Bensinstationer

   Bilannonser

   Miljöbil

   Hyrbil

   Bilgaranti

   Bilvård

   Bilklubbar

   Biltidningar

   Bilmärken

   Körkort

   Husbilar

   Tuning & Styling

   Däck & Fälgar

   Om AlltomBilen.com
AlltomBilen.com


"För dig som inte vill sluta leka med bilar..."
AlltomBilen.com är bilportalen för dig som är intresserad av bilar. Här kan du som besökare hitta information om din bil genom att läsa de senaste bilnyheterna samt biltester, beräkna din bilförsäkringspremie, jämföra billån, köp bilen via bilannonser eller bjud på bilen via bilaukioner, hitta vilka däck, fälgar, styling- och tuningpaket som passar just din bil!

Definition av bil enligt lagen (2001:559) om vägtrafikdefinitioner
Ett motorfordon som är försett med tre eller flera hjul eller medar eller med band och som inte är att anse som en motorcykel eller en moped. Bilar delas in i personbilar, lastbilar och bussar.

Juridiskt delas bilar i Sverige in i personbilar, bussar och lastbilar. Några fordonstyper som starkt påminner om bilar är mopedbilar, som enligt lagen är mopeder, och EPA-traktorer, som enligt lagen är traktorer.

Personbilar kan delas in i olika kategorier efter sin karossform. De vanligaste formerna är:
 • kombi
 • sedan
 • coupé
 • cabriolet
 • stadsjeep, även kallad SUV (sport utility vehicle)
 • minibuss
 • skåpbil (finlandssvenska: paketbil)

 • Några typer av bilar för speciell yrkesverksamhet är polisbilar, brandbilar, ambulanser, bärgningsbilar och taxibilar.  Bilens historia
  Bilens ursprung går att spåra i de självgående vagnar drivna med ångmotorer som konstruerades först av fransmannen Nicolas-Joseph Cugnot. Denne utvecklade en självgående artillerivagn kallad "Fardier ā vapeur" år 1772. År 1801 konstruerades den första vagnen för persontrafik av engelsmannen Richard Trevithick. Under 1800-talets första hälft konstruerades sedan ett antal liknande vagnar både i Frankrike, England och Sverige.

  Den första eldrivna vagnen byggdes 1832-1839 av den skotske affärsmannen Robert Anderson. Den första vagnen med förbränningsmotor byggdes av fransk-belgaren Étienne Lenoir år 1862. Den första med bensinmotor kom år 1870 och var konstruerad av tysk-österrikaren Siegfried Marcus men så långt var det ganska experimentellt. Senare byggde även Siegfried Marcus tillsammans med Heinrich Walch den allra första bilen med både förbränningsmotor och egen styranordning. Denna kom att kallas "den första bilen" (1874) och kom att bli den modell Carl Benz senare baserade sin konstruktion på.

  Det var först år 1886 som två praktiskt användbara bilar byggdes. Oberoende av varandra konstruerade de två tyska ingenjörerna Carl Benz och Gottlieb Daimler varsin bensindriven bil. Daimlers var baserad på en hästdroska där han monterat en motor mitt i vagnen och en styranordning vid framsätet som gick genom golvet ned till framaxeln.

  I Sverige inköptes den första militära bilen till Kungl Jämtlands fältjägarregemente 1911.

  De första bilarna var dock alldeles för dyra och underhållskrävande för att bilen skulle slå igenom som fortskaffningsmedel. Amerikanen Henry Ford gjorde, i och med den masstillverkning på löpande band som 1913 inleddes av T-Forden, bilen till var mans.