Hybridbil

Hybridbil är en bil som använder sig av två motorer. Den vanligaste typen av hybridbil använder en förbränningsmotor tillsammans med en elmotor. Det vill säga att bilen använder sig av batterier och någon form av bränsle, bensin eller diesel, för att fungera. När man använder bilen så kan båda motorerna arbeta samtidigt för att driva bilen framåt eller jobba var och en för sig.


Hybridbilar använder förbränningsmotorn för att ladda elmotorns batteri när du kör men också vid inbromsningar. En vanlig hybridbil kan inte laddas externt utan elmotorn används som ett komplement till bränslemotorn. Vid t.ex. acceleration eller när du kryper fram i en lång kö. På så sätt sparar du bränsle och bränsleförbrukningen går ner avsevärt om man jämför med en bil med enbart förbränningsmotor.

Nu på senare tid har det också tillkommit plug in-hybrider där du kan ladda batteriet från en extern källa. Den kanske mest kända och mest sålda hybridbilen idag är Toyota Prius, världens första massproducerade hybridbil.

Än så länge så kostar en hybridbil mer än vanliga bilar men med nyare teknik och mer effektiva och billigare batterier så kommer priserna även på hybridbilar att gå ner. Speciellt nu när elbilen har gjort intrång på den Svenska miljöbilsmarknaden. Vad som är 100% säkert är att marknaden kommer att växa både för hybridbilar, elbilar och plug in-hybridbilar.


Några exempel på hybridbilar hittar ni nedan. Som vi kan se så dominerar Toyota och deras lyxmodell Lexus hybridbilsmarknaden när det kommer till antalet hybridmodeller.

Toyota Auris Hybrid
Toyota Prius
Toyota Yaris Hybrid
Lexus CT200h
Lexus IS 300h
Lexus NX 300h
Lexus RX 400h
Lexus RX 450h
Lexus GS 450h
Lexus LS 600h
Cadillac Escalade 2009
Ford Escape Hybrid
Honda Civic Hybrid
Honda Insight
Mercedes-Benz S-400 Hybrid
Fisker Karma
Opel Ampera
Chevrolet Volt

» Mer information om elbil
» Mer information om plug in-hybrid
» Information om miljöbil som tjänstebil
» Mer information om miljöbil