Billån

   Bilförsäkringar

   Bilvärdering

   Bilpriser

   Köpa bil

   Sälja bil

   Bilhandlare

   Tjänstebil

   Leasingbil

   Förmånsbil

   Privatleasing

   Begagnade bilar

   Laga bilen

   Bilskrot

   Bilverkstäder

   Bilauktioner

   Biltester

   Bilimport

   Bilstereo

   Billackering

   Bilelektronik

   Bilglas

   Bildelar

   Bensinstationer

   Bilannonser

   Miljöbil

   Hyrbil

   Bilgaranti

   Bilvård

   Bilklubbar

   Biltidningar

   Bilmärken

   Körkort

   Husbilar

   Tuning & Styling

   Däck & Fälgar

   Om AlltomBilen.com
Bilvärdering

Hur mycket är bilen värd? Det är förmodligen den första frågan du skall ställa dig själv innan du skall sälja din bil. Det finns idag ett antal hemsidor där du kan fylla i ditt registreringsnummer och få en bilvärdering online. Jag har personligen använt mig av helt andra sätt att värdera bilen. Det bästa sättet är att jämföra vad andra annonserar ut sina bilar för, både privatpersoner och bilhandlare. Oavsett vad du själv eller bilvärderingssidan tycker så är det trots allt marknaden som bestämmer priset på din bil. Det kan vara svårt eller helt omöjligt att sälja din bil för flera tusen kr mer än vad andra begär. Sen beror det också på hur snabbt du vill sälja din bil, ett lägre pris lockar garanterat fler spekulanter.Du kan själv påverka bilens värderingen
Bilens värderings styrs av bilens skick. En bil med likadan utrustning, samma färgval och samma antal mil på mätaren kan värderas annorlunda. I det här fallet är det bilens skick som styr priset, och det är något som vi enkelt kan förändra. En nytvättad och nystädad bil kommer garanterat att värderas högre än en smutsig när väl den potentionella köpare går igenom bilen. Ett enkelt sätt att få ut mer pengar för bilen är tillbehör, större fälgar, stereoanläggning eller stylingtillbehör kan göra att en potentionell köpare kan värdera din bil högre än andra. Tänk också på att åt det kan få motsatt effekt så det gäller att ha balans på vad man modifierar och att det måste vara smakfullt. Ett av de absolut lättaste sätten att få din bil att sticka ut mer än andras är hur du annonserar ut den. Det vill säga hur du utformar din bilannons. En välformulerad och detaljerad bilannons med bra tagna bilder kommer att locka fler köpare än en torftig utformad annons med dålig tagen bild.

Man skall alltid utgå från sig själv, vad hade jag värderat högst en ren välvårdad bil eller en smutsig ovårdad? Det är enkelt att påverka värderingen och få ut maximalt med pengar vid en eventuell försäljning.
Sälja bil

Att tänka på när du ska sälja din bil. Kontrollera alltid vem köparen är lämna aldrig ifrån dig bilen eller registreringsbeviset. Utan rätt personuppgifter kan inte ägarbytet registreras och ansvaret för bilen ligger kvar hos säljaren.

Gör i ordning bilen innan försäljning
En bil som är välvårdad och iordning både inuti och utanpå är enklare att sälja och ger oftast mer betalt.

Tips vid annonsering på nätet
- Utgå från rätt pris men tanke på en viss prutmån

- Jämför med vad motsvarande bilar går för.

- Var noga med rubriken, en tydlig och lockande rubrik hjälper.

- Var noga med fotograferingen. Bilder är den viktigaste delen för att locka köpare.

- För ett seriöst intryck, stava rätt! Undvik klyschor så som "Prutad och klar" gör bara köparen irriterad.

- Ta god tid på dig att skriva så mycket information som möjligt om bilen. Annonser som bara innehåller ordet "fullutrustad" går bort!

- Sist men inte minst, var kontaktbar! Ingen vill köpa bil från någon som aldrig svarar i telefonen eller är seg på att mejla tillbaks.

Betalning
Lämna ALDRIG ifrån dig bilen innan du har fått full betalning oavsett kontrakt eller muntlig överenskommelse. Cash is king, acceptera ALDRIG delbetalning eller en check. Kontanta pengar eller en postväxel är ett måste.

Registreringsbevis
Det är säljaren som ska posta registreringsbeviset. Både köparen och säljaren får en bekräftelse från Vägverket att bilen bytt ägare.Köpa bil


Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden.

Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.


Ha aldrig bråttom när du ska köpa bil
Det finns gott om begagnade bilar. Låt dig aldrig luras av säljare som säger att "...det kommer en kund i eftermiddag som tänker köpa bilen - men först till kvarn..." eller "du ska få ett specialpris". Alla kunder får nämligen "specialpris". Det ligger i säljarens intresse att du bestämmer dig snabbt.

Undersök marknaden
Läs dagstidningarnas annonser. Du kan också läsa Gula Tidningens, Blockets eller andra bilannonssidor på nätet eller i pappersform.

Titta på många bilar
Jämför priserna och nöj dig inte med att titta på en eller ett par bilar. Det kan skilja mycket i skick och pris mellan två lika gamla bilar av samma märke. Några grundtips:

- Bilar från 1989 och senare har katalysator.
- Kolla bilens servicebok.
- Jämför bilen med liknande på exempelvis bilsajter på nätet.
- Kontrollera att säljaren äger bilen. Ring Vägverkets servicetelefon (tel 0771-25 25 25) eller besök webbtjänsten på Vägverket

Inbytesbil
Om du har en inbytesbil och tänker köpa bil hos en bilhandlare, tänk på att handlare som specialiserat sig på "ditt" märke ofta betalar bättre för inbytesbilen. De kan också vara billigare på andra märken. Det är lika viktigt att undersöka marknaden för inbytesbilen som marknaden för den bil man ska köpa. Om du har en äldre bil kan det ofta vara idé att försöka sälja den privat. Har du skuld på inbytesbilen får du inte sälja den innan du gjort upp med den du har skuld till.

Testa bilen! Begär varudeklaration!
När du hittat en bil som verkar bra - se till att få den testad om du köper privat. Om du handlar av en bilfirma - se till att bilen är varudeklarerad enligt Konsumentverkets riktlinjer. Vid köp ska du se till att få en kopia av varudeklarationen. Kontrollera också när bilen ska besiktigas hos Bilprovningen nästa gång.

Glöm inte
- Att du som köpare ansvarar för att bilen är försäkrad efter det att du köpt den.
- Att både säljare och köpare ska anmäla till Vägverket att det finns en ny ägare till bilen. Detta ska göras på registreringsbeviset.