Köpråd. Familjekombi max 25tusen.

Hejsan! Behöver lite tips av er då byte av bil måste ske snart med tanke på att 855an med 2.5 se motorn drar 1.37l/mil! Krav: -SÄKER! då det sitter småbarn i bilen. -Kombi då vi har hundar. -Dragkrok då jag kommer behöva använda den ibland för att vi bor på landet och ibland måste man köpa massa virke och dylikt. -Automat då frugan kugga på manuell 4ggr och fick ta automat. hehe -Någorlunda bensinsnål. hade varit trevligt om den drar max runt 0.8-0.9 milen. -Billiga reservdelar. -Allmänt skön att köra Går det att få allt det ovanstånde med sådan tight budget??? tackar för all hjälp!



Svar på inlägget: Köpråd. Familjekombi max 25tusen.



Passat Med vänlig hälsning,


Opel Astra/Vectra?


SAAB 9-5 passar er budget ganska väl, du kan nog till och med hitta en Aero (starkaste maskinen) inom budget, men jag hade slängt en blick mot BMW och Mercedes med som jag tycker är mycket mer bil. I fallet SAAB se upp för motorproblem, det vågar jag påstå var den generationen SAAB´s svaghet, korrekt service med korta intervaller (Helst inte mer än 1000-1500mil mellan) är viktigt och se upp för tecken på att motorn är sjuk. Sköter man dem noga håller dem, osäkerheten ligger i om tidigare ägare gjort så? Annars är bakvagnen en svag punkt på 9-5, den sjunker ihop vilket exempelvis syns på att den förbrukar däck baktill i snabb takt: Även slitna framvagnskomponenter brukar höra framhjulsdrivna turbobilar till. Elektronikfel är inte ovanligt heller, och eftersom dom använder sig av turbomotorer finns där en del som kan bli dåligt av ålder och spöka kring motorn. Tänk också på att den har en väldigt omodern automatlåda, dom modernare femväxlade varianterna som sitter i BMW E39 och Mercedes S210 (Trots att dessa kom före 9-5...) är mer samarbetsvilliga! Det är dock väldigt mycket bil för pengarna, problemet runt märket på senare tid har inte haft en positiv effekt på andrahandsvärdet kort sagt! BMW 5-serie E39 är ett alternativ, och hade nog varit mitt förstahandsval, förslagsvis en 520i, 523i eller 528i. En mycket stryktålig bruksbil, både jag och familj/bekanta har alltid kört mycket av märket och dom har varit billiga i drift samt sällan vållat några problem. (Till BMW kan du hitta mycket information på forumet www.autopower.se.) Mercedes är lite av samma anda som BMW, kraftigt dimensionerade och väl genomtänka konstruktioner. Det är mest av personliga preferenser jag sätter BMW före MB även om jag haft Mercedes med, om man ser opartiskt på det bjuder Mercedes faktiskt på bättre utrymmen åtminstone i det här fallet. En E-klass W/S210 är inte dum, har ett rejält bagage och finns även med sju sittplatser (Två sitter i bagaget)! BMW och Mercedes har lite liknande svagheter: Glapp och missljud i chassiet, glapp och missljud från bakvagnen (Rycker och låter när man drar på och den växlar t.ex) samt elektronikfel. Bägge modellerna kan även rosta en del, BMW främst i nederkant av dörrar och baklucka medan Mercedes rostskydd är lite klent från fabrik rent allmänt: Dom fick inte alltid galvaniseringen av plåten att fästa ordentligt och en Mercedes är alltså lite av ett lotteri: Det kan rosta lite grand som alla äldre bilar och det kan rosta något fruktansvärt. Eftersom bilarna idag är relativt gamla lär du märka hur det ser ut på det exemplar du tänkt köpa, detsamma gäller SAAB 9-5. Annars är en Volvo ingen dum bil, till exempel en nyare V70 som i princip är en uppdaterad variant av den bil du har idag. Jag tycker dock SAAB 9-5 är markant mer bil än en Volvo för samma pengar, åtminstone när det gäller dessa årsmodellerna. Lycka till!


Håller med Rq. BMW E39 kombi. Riktigt go automat (även om min krånglade lite) Men fan va gött de går! Saab så får man en fwd med chans på rejält med krångel. Men kanonbil att åka i! Går billigt! Wildcard: Opel Omega. Svårt att få tag i.


Dock är det viktigt att bemärka att BMW är en bakhjulsdriven bil med rätt så gott om pulver... På vintern kan det bli knepigt för ointresserade/okunniga/otekniska bilförare. Om din fru har svårt med manuellt växlade bilar så kanske hon även har svårt med bakhjulsdrivet i snön/isen? Bara en tanke, i övrigt är det underbara bilar med gott om lyxkänsla. Man får mycket för pengarna.


Det är ett svårt ämne, men jag tycker inte det är helt rätt att skriva så. Många bekanta som är helt ointresserade av bilar eller bilkörning vantrivs bakom ratten på en framhjulsdriven bil i halka, dom har alltid kört bakhjulsdrift och är vana vid det. Det handlar mest om vad man är van vid och hur villig man är att lära sig, RWD är inte svårare att hantera än FWD och med dagens antisladd och antispinnsystem är skillnaderna till en stor del utsuddade. Oavsett vilket du kör blinkar en liten orange lampa på panelen om bilen hamnar på glid, och dem systemen stänger knappast en ointresserad förare av. Däremot gör du helt rätt i att nämna det, som du skriver vill en del inte köra bakhjulsdrivet på vintern!


Som tidigare talare skrivit, Saab 9-5. Finns massor på marknaden, gäller bara att hitta rätt bil. Dock tycker jag att de är lite smålustigt att de alltid klankas på detta oil-sludge problem hos Saab. Visst, oservade och oskötta bilar lider med detta. Men det gjorde även Bmw och Audi under en tid. Men detta upptas inte på samma sätt, trots liknande problem. Dessutom så har väl Volvo återkallat massa bilar under sin tid med risk för brander och el-fel hit och dit. Detta är mina åsikter, rätta gärna mig om jag har fel.


SAAB är inte ensamt, men varför nämna andra märkes problem här när dom modellerna inte är aktuella? Den BMW-maskin som nämnts här har inga sådana problem nämligen. Sedan tror jag en skillnad i varför man har gått hårdare åt SAAB är för att problemet kan få så mycket större konsekvenser på deras motorer, råkar en BMW M54 ut får oilsludge sätts inte motorns smörjning igen utan det blir ett tryck som orsakar oljeläckage och dålig gång i det typiska fallet. Gör rent vevhusventilationen och bilen rullar vidare utan skador. Skall man dessutom vara petig hade BMW inte lika långa serviceintervaller heller, och även här hänger problemet förstås ihop med skitig olja och eftersom BMW rekommenderade byte med en mer vettig intervall har deras produkter förmodligen klarat sig lite bättre. Sedan är det inte alla M54 som råkar ut heller, många modeller som använder motorn har klarat sig helt utan problem som t.ex X3, utan det är främst importerade 3 och 5-serie som drabbats eftersom dom inte är anpassade för kylan så som Svensksålda BMW är (Även om det ändå kan bli problem, mer ovanligt dock). På en SAAB "T7" och t.ex VAG 1.8t är däremot risken skador på lager, turboaggregat och liknande större. På VAG riskerar dessutom oljesilen att sättas igen och då tar motorn snabbt skada, så varför man inte hör lika mycket om VW/Audi som om SAAB kan jag inte förklara faktiskt. Men det har nog varit fler SAAB som råkat illa ut med större konsekvenser på dem drabbade bilarna tror jag, även om Audi/VW lyckats ducka för kritiken bättre än SAAB. Även Volvo har klarat sig väl i allmänhetens ögon trots att deras motorer har precis samma problem, detsamma gäller många fler märken.


Solklart en 945a






stämmer förbrukningen? svårt att tänka mig. säger som några andra, Saab 9-5


Mazda 626 98-02 Mkt säkra för åldern, ser rätt moderna ut framförallt de sista, i topp enligt bilprovningen, snåla för storleken osv... Går visserligen "aldrig" sönder men delarna är vad jag sett billigare än till många andra bilar. Men ingen aning om de klassas som billigt för det. Aldrig kört men suttit i en med titanpaket, riktigt trevlig inredning. Mkt skön att sitta i och stolen var mums!


min drar inte mer än 0,85 då kör jag normalt, runt litern i stan


mjo men om man får en 144hästars 855a att dra 1,37 så är nog risken att 945an drar mer än litern också.


Volkswagen passat Tysk kvalitetsvagn, bara går och går. Dieseln är populärast, drar knappt 0.5, skatten är 5000kr, men kör den tjärnar man in väldigt snabbt. Finns även bensin men den drar närmare 0.9.. billiga reservdelar ! Finns det någon mer ekonomsk bil som är mer driftsäker än passat ?


jo kanske med tanke på att dom ville ha automat.. men farsans 855a automat 144 hk körde jag på 0,8 i 32- grader :p


Om man får en 2,5 SE att dra nästan 1,4 liter bör man antingen fixa bilen eller ändra sin körstil! En 2,5SE drar inte 1,37 vid normal körning!


Vad gäller Saab 9-5, läsvärt http://9-5.se/koprad/


Det är en 9-5 kombi du beskriver! Men som sagt ställer det högre krav på dig som köpare att undersöka bilen och serviceboken. Om säljaren påstår sig ha gjort extra oljebyten utgå då från att det aldrig hänt om det inte står i serviceboken! Bakvagnsbussningar ska vara bytta! Det finns så många 9-5:or att prutläget är enormt, det är köparens marknad och det finns ingen anledning att ta en bil med oklar servicehistorik och obytta bakvagnsbussningar. Du kan t o m få en -04 för de pengarna om du har lite tålamod (säkra för motorproblemen) men de rätt prissatta försvinner nästan samma dag från Blocket. Mer köpråd: http://forum.saabturboclub.com/viewtopi . p;t=245035


VW Passat Så klart! Är inne på min adra. Min nuvarande har allt som trådskaparen är ute efter, bortset från Automat, men det finns själv till Passat också! Gav 25k för min. Min är en fyrhjulsdriven diesel med breda 18" och drar runt 0,6L/mil vid normal körning- Diesel ska kanske tilläggas



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka

Om Allt om bilen

Allt om bilen är bilportalen för dig som är intresserad av bilar. Här hittar du allt som har med bilägande att göra!