Köpråd: Bil mellan 30 000 och 50 000 i golfklassen plus minus en storlek

Hej allihopa! Själv kan jag inte alls mycket om bilar, och jämfört med de flesta här kan jag ingenting. Vad skulle ni föreslå för bilmärke om jag är beredd att ge mellan 30 000 och 50 000 (fast femti tusen är med prutmån, mer än 45 000 ska det mycket till för att jag ska ge, då får det vara nåt extra.) Golf tycker jag går bort. De är visserligen bra (jag hade en -02 innan jag av snålhet köpte en Ford Focus (tyvärr) som jag nyss råkade krocka.) Är det några speciella märken man ska passa sig för - det är framför det jag är intresserad av- och är det några ni tycker är mer prisvärda än de övriga. Det får förresten vara en kombi och det gör inget om den är rolig att köra. Att jag inte klarar av några reparationer själv och inte heller har någon kamrat som fixar det (en kamrats kamrat kanske man möjligen lyckas kunna övertala att göra en insats) är det förstås viktigt att de inte är FÖR dyra att reparera samt att de är pålitliga. Vad är förresten "värst", en bil som gått t.ex. 15-16 000 mil eller en bil som gått några år mer men som körts ett par tusen mil mindre?. Självklart gäller det att titta noga på bilens skick, det förstår jag. Men ni har säkert ändå några goda råd. Volvo, som kanske många av er skulle rekommendera, är förstås ingen dålig bil men med tanke på att jag inte är beredd att lägga ut så mycket skulle det antagligen innebära att det skulle bli en bil som gått väldigt långt, och det är jag faktiskt mer än tveksam till att betala. Tacksam för alla svar! Ha det bra! /Robert



Svar på inlägget: Köpråd: Bil mellan 30 000 och 50 000 i golfklassen plus minus en storlek



Jag hade satsat på en sådan http://www.blocket.se/sodermanland/BMW_ . 11&w=3 rolig att köra, lätt att parkera, drar inte särskilt mycket bensin, helt suveränt packutrymme om man fäller baksätet. Får lätt in en hel cykel och kan stänga luckan. kamkedja (ingen dyr regelbunden service). Är generellt mycket mer tillförlitlig än standardbilen.


Tack Richtenb! I ärlighetens namn har jag inte ens funderat på BMW, men nu blir jag lite sugen, för rolig lär den ju var att köra om inte annat, den saken är klar.. Dock kan jag inte låta bli att tänka på att den ju snart rullat 13 år. Det måste ju finnas en stor risk att rosten gör sig påmind snart - om den inte redan börjat rosta. Och 18 000 mil, det tycker du inte jag ska avskräckas av.?... Hälsningar, Robert


Ja roligare bil som ändå är praktisk och något ekonomisk tror jag är svårt att hitta. Rost brukar sällan vara ett problem på BMW räknat från E36. Men naturligtvis bör man undersöka bilen. 18000 mil är ingenting för en BMW 6:a som skötts ordentligt. Du kan se det som att motorn knappt är inkörd. De kan gå uppåt 40 000-50000 mil utan problem. Själv är jag snart på 31000 mil, drar inte en droppe olja med perfekt kompression på alla cylindrar. Andrahandspriset är ganska högt för BMW men det är å andra sidan försäljningspriset den dagen du vill sälja bilen också.


Och jag som trodde att 25 000 - 30 000 var vad man kunde räkna att en motor skulle hålla, eller rättare sagt fungera utan en massa konstiga fel. Dock hade jag inte så låga tankar om BMW. Men vid vilken mätarställning bör man bli lite skeptisk om vi pratar om Ford, Volvo, Peugot, Nissan osv...?


Ja det är bra bilar. Gamla 5 cylinder Volvo håller riktigt långt. De nyare varierar i kvalité men jag tycker den är hyfsat hög. De håller troligtvis till 25-30. Ford efter 2000 brukar kunna få lite problem kring 20. Innan 2000 var det riktiga skitbilar. Franska bilar ska man hålla sig ifrån oavsett årsmodell eller mil. Nissan är bra bilar, de fungerar riktigt bra.


E39 har problem me rost på trösklarna och 90% har rost i nederkant på bagageluckan och runt spolarmunstycket uppe på bagagen.


Tycker det är lite kategoriskt att avfärda alla franska bilar. OK. Renault har ju hur många elfel ochandra barnsjukdomar, men att franska bilar skulle vara så mycket sämre än t.ex. Ford eller Opel kanske inte riktigt alltid är sant. Sen är det ju en helt annan sak med tyska prestigebilar som BMW. Hade en Focus 01 tills för ett tag sen och ytots att jag inte misskötte den var det ju nästan mer rost än lack på den, Ac:n la av vid 9 000 kil osv.


VW Passat är en bra bil. Rolig att köra med fyrhjulsdrift, famför allt på vintern. Min förra Passat rullade 43.000 mil och min nuvarande har rullat snart 33.000. Båda är av årsm. 99 Jag skulle nog kunna rekommendera allt från Audi, bortsett från A2, hos VW där gillar jag bara Passaten.


Jag kan gå i god för BMW enligt vad Richtenb skrev ovan, som sagt så är motorerna evighetsmaskiner om dom får grundläggande skötsel och även om BMW likt alla äldre bilar kan rosta så brukar det vara skärmkanter, dörrar och liknande som då rostar och inte golv, balkar och dylikt som kan ge nedslag vid besiktningen. En 323ti är en riktigt rolig bil, men jag funderar på om det inte finns en BMW som hade passat bättre? Dels är E36 lite äldre än tidigare bilar du haft, dels har Compact samma bakvagn som 80-talets 3-serie och den kan vara yvig i vinterväglag. En E36 sedan, Ci eller Touring har däremot en modernare bakvagn och är hur trygg som helst i halka. Om du inte är van vid bakhjulsdrift när det är halt hade jag rekommenderat en Compact med antispinn (ASC) åtminstone, alternativt en nyare 3-serie som E36 eller E46. En 323i/328i E36, 320i-328i E46 eller den nyare E46 Compact (316i eller 325ti) kan gå att finna inom din budget och jag tycker dem är mer bil för pengarna än en 323ti.






Tack för era svar! Har ni några andra fabrikat som ni kan rekommendera förutom BMW? (Inte Volvo, tack!)


Nej det har du helt rätt i. Men tyvärr känner jag inte en person som haft ett problemfritt ägande med en fransk bil. En stor del i att de blivit bättre är i sina samarbetsavtal. citroen med Toyota exempelvis. här ska du få några andra förslag http://www.blocket.se/uppsala/Audi_A3_1 . 11&w=3 http://www.blocket.se/stockholm/Toyota_ . 11&w=3 http://www.blocket.se/helsingborg/Hyund . 11&w=3 http://www.blocket.se/dalarna/Mazda_323 . 11&w=3 Hyundai I10 är en bil som tål extremt mycket misshandel för sin lilla storlek. Polaren äger en uthyrningsfirma och har ett gäng sådana som aldrig verkar gå sönder. De misshandlas å det grövsta körmässigt av inte minst han själv. Den är bullrig men drar obefintligt med bensin och är faktiskt ganska pigg och rolig att köra. Ingen långsdistansraket dock.


Som jag skrev tidigare så kika på Audi och VW.. Du ahr även merca, men du hittar nog bara rostiga häckar för den summan



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka