Köpråd saab 900 eller citroën xantia!

Hej! Jag ska strax köpa min första bil och har fastnat för två stycken, Saab 900 och citroën xantia. Vad skiljer de åt, såsom bensinförbrukning, "sjukdomar" m.m. Vilken av de skulle ni satsa på och varför? Om ni har förslag på andra bilar i liknande klass så kom gärna med förslag (Ej volvo 740,940 och allt där till).



Svar på inlägget: Köpråd saab 900 eller citroën xantia!



Bägge två osäkra bilar när det gäller pålitlighet och bränsleförbrukningen, Saaben är dock lite säkrare. Jag hade satsat på en VW från 1995, kanske en Golf 1,6a? Bra bränsleförbrukning och god komfort. Kan kännas lite för liten, men då kanske Vento är ett bättre val. Sjukdomarna på dessa VW är ganska så kända nu.


Lägger minst röst på Xantia, helst Activa-modellen (trots att det är en dödssynd att rekommendera franskt på Garaget). Förutsatt att färden går lugnt och sansat bjuder Activa på lika hög komfort som en vanlig Xantia, fast vid hög kurvhastighet styvas fjädringen upp precis så mycket som krävs för att bilen inte ska kränga. En prisvärd och bekväm kurvsmiskare med andra ord. Vilken motor som lämpar sig bäst är en smaksak. Turbomotorn på 150 hk är förvisso lite vek på höga varv och inte särskilt sportig i karaktären men stark på låga varv och besitter god kraft vid omkörningar. V6:an gör bilen aningen framtung men ger samtidigt bättre fartresurser. Teknikens Världs beskrev för övrigt Xantia på följande vis: "Köpläge! Xantia är en Cittra utan rost- eller små-problem. Men dåligt rykte gör bilen till ett fynd" Ber om ursäkt för eventuella stavfel med motiverigen att jag är inne på 5:e groggen


Saaben känns billig i kvaliten och Citroën har hydraulisk fjädring vilket kan spöa sport bilar i kurvor


Du skriver ju inte vilken av 900:orna du menar, den gamla eller den nya.


Den generation av 900 som jag siktar in mig på är ng. Just nu som ni har skrivit så låter som att citroën skulle vara att föredra?


Jag är Citroenfrälst och till och med jobbat som Citroensäljare! Xantia Activa har faktiskt rekordet i "Älgtestet" vid undanmanöver och då är alla så kallade superbilar inkluderade. Fast Just Activa är ingen hit i dessa dagar. De börjar bli till åren och mycket kan krångla. En Xantia 1.8 eller 2.0 98B eller nyare är min rekommendation. De som krånglar är bakaxels höjdreglering vilket enkelt kollas genom hissning ner/upp under förhöjd tomgång. Bakvagnen ska följa framvagnens höjd med lite fördröjning men inte vägra att följa med... De går och är mycket trevliga att köra. Hyfsat billiga i bränsle på 1.8:an i alla fall. Inte så framtunga så lite blöt väg gör gärna att de spinner duktigt om du har för bråttom iväg. Stolsvärmen är ofta sönder och kostar sjuka pengar att laga. Mindre elfel finns men jämfört med Saab är de skrattretande. Bakrutetorkare på den fula kombin ger ofta upp. Långt axelavstånd gör att de går "steady as a rock" vid lite hastighet. Ingen V6:a! EN Xantia får inte vara hård i fjädringen. Den ska Häva sig över mindre gupp som känns lite båtaktigt. Ju stötigare den går ju sämre är klockorna som ju är bilens fjädrar. Dessa byts till en kostnad av 2-4 tkr och sen är bilen som ny. Tar ca en timma. Xantia +1 alltså...


ng900 är inte den av Saabarna i den prisklassen jag föredrar. 9000 är en mycket bättre bil. Citroen Xantia har jag ingen aning om hur den är. Att motorn inte kan mäta sig med en 900 2,0T är solklart i alla fall. Dock är ju resten av 900:an inte mycket att skryta med. Det där med ng900 och elfel får Dieselsmurfen utveckla. Det enda vanliga man hör talas om är att man kan få glappande instrumentpanel med åren.


Jag kan absolut inte påstå att Saab 900 är nåt att eftersträva, sjukt dålig handbroms och massor med irriterande smågrejor.


Ok då! Elfel som gör att bilfan slutar att fungera? Typ pumpen... Instrument som ger upp, Kortslutningar i ljusen... Xantia har också elfel och som vanligt gäller att man kollar ALLT! Värme, torkare, ljus, C-lås... Drivaxlarna på Saab är bättre än Xantia. Xantia kan ibland gå en smula ojämnt vid gaspådrag. Service med lite nya tänddelar råder bot på det. Men: Krånglar Xantians hydralik och läcker så är det inte kul. Många verkstäder vägrar ta in en Cittra. Tyvärr. Hemmapulare kostar "inget" Ofta Cittroenfanatiker. Jag har i min källare en sjuk uppsättning reservdelar till nämnda bil. Inte använt en sak hittills. Ni som känner mig vet att jag körde en Xantia senast i våras...






elfel har jag då aldrig varit med om förutom soppapumpen som gav upp på min, glappande instrument är en sjukdom på tidiga årsmodeller av ng900an,likaså svajande köregenskaper får man leva med.. men då de är elakt att rekommendera en ng900 så ber jag trådskaparen och köpa xantia ( mvh nöjd 900ägare i 3.5år/9000mil)


Vet du vad en 2.0 16v -98 och framåt drar på ett ungefär?


Strax under 0.7 l/mil. Men jag bor på "landet" En 2.1 TD eller en 2.0 HDI diesel drar betydligt mindre. Men skatten... Xantia har kamrem!


0.7 l/mil räknar du som blandad eller landsväg?


Bränslepumpen? Får man byta ofta oavsett bil runt 20-30k mil. Jag har råkat ut för det en gång på mina 6 Saabar jag ägt. Kortslutning i ljusen har jag aldrig hört talas om. Kanske om folk hemmaklabbar xenon eller kör med 100W-lampor och sån skit. Tändkassetten är ju en stor nackdel, men samtidigt förenklar den ju tändsystemet genom att man inte har fördelare, tändspolar och tändkablar att byta. Tändkassett har jag haft på 3 Saabar, och inte behövt byta på någon. Men den kan gå sönder när som helst. Saab är inte perfekta bilar, långt ifrån. Men jag ogillar när folk kastar orättvist mycket skit på dom.


Nja..? Blandad säger jag 0.75 L/mil. Ej automat så klart! Fast de är ovanliga och du vill inte ha nån. Reservhjulet sitter i en sorts vagga under golvet i bagaget. Firas ner med en sprint. Lycka till att få ner det efter några saltvintrar... Prutmån...


Sorry om du tycker kritiken är lite väl hård. Men på de bilfirmor jag jobbat på fick vi under inga omständigheter byta in en äldre Saab.


Är detta första gången i Garaget´s historia som en Citroen föredragits av majoriteten? Jag vill dock inte vara sämre, en Xantia har väl ungefär samma felmarginal som SAAB 900 men en helt annan väghållning och körglädje samt är lite mer udda och spännande. Den jag valt av dem, även om jag håller 900 högre när det gäller utseendet.


Troligen. Fast min gamla 900:a som jag sålde i höstas för de som kom ihåg har landat i mitt knä igen med uppmaningen "Sälj!" Hon vill ha en BMW igen (Jag sålde på henne en 320 -95:a för några år sedan) Men toppen gick på den och den står fortfarande. Orsaken till byte från Xantia till Saab via BMW var att Xantian stod bredvid min BMW 750 som tog eld mitt i natten och Xantian var med på noterna. BMW 320:n blev en ersättare. Saaben fick ny bränslepump men vägrar nu gå på tomgång. Logiken hos det kvinnliga könet är en gåta.


Vad har du för budget att lägga på bilen? Lycka till att hitta en 900 som inte är sönderrostad. Finns knappt 9-3 og som inte har börjat ätas upp av rost och 900an är ju betydligt sämre. Rost i alla dörrar, bagagelucka och kraftig rost i hjulhusen är mer eller mindre standard. Sök på köpguide Xantia. Vet att jag har läst någon sådan guide tidigare.



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka