Köpråd : BMW 95 - 98

Nytt bilinköp på G - hjälp eftersökes ! I April förra året sålde jag min Audi TT (-00 med ett smärre fel ) pga flytt & studier i 08-regionen. I år dock har jag planer för att införskaffa ett "billigare" alternativ pga behov av bil till Högskola/jobb. Har då siktat in mig på en BmW 320ia coupé alternativ 328ia coupé (95-98års modeller). Har både sökt/letat & fått uppgifter från Transportstyrelsen & bilprovningen och dessa fordon ser "på papperet" OK ut. 1; Bmw 320ia coupé - 1995 http://www.blocket.se/stockholm/Bmw_320 . 11&w=1 2; Bmw 328ia coupé - 1998 [Lite rost i hjulhuset enligt bes.protokollet] http://www.blocket.se/stockholm/BMW_328 . amp;last=1 3; Bmw 328ia sedan - 1998 [Dåligt omdöme på bilhandlarn hos reco samt rejta] http://www.blocket.se/stockholm/BMW_328 . 11&w=1 Frågan är därmed : Vad anser ni om priset utifrån skicket på objekten ? Tror ni försäljarna övervärderat bilarna alt. "undervärderat" dem. Samt vilken av dessa 3 rekommenderar ni ?



Svar på inlägget: Köpråd : BMW 95 - 98



Jag hade generellt struntat i 320i om det inte är en enorm skillnad i just försäkringspremie mot en 328i, annars är ägandekostnaderna och förbrukningen precis densamma och det är ingen idé att åka klen 20i när 2.8an finns om det inte är av just försäkringsskäl! 1. Ser riktigt fin ut, synd att den "bara" är en 320i. I övrigt reagerar jag endast på att han skriver att den endast är rostig på ett ställe, visst det kan vara korrekt men när folk skriver så brukar det i 9/10 fall inte stämma. Värd en ordentlig titt, inte för att rost spelar någon roll på en så gammal bil (Alla bilar rostar, utom Audi A8 i aluminium möjligtvis) men för att eventuellt ha ett skäl att pruta om/när han skriver "snudd på rostfri". E36 kan nämligen rosta en del, ytterst sällan i bärande delar men skönhetsrost förekommer. Kontrollera alla skarvar i nederkanten av dörrarna, bakluckan och bakre delen av hjulhusen noga för här brukar det rosta. Kan även vara värt att kontrollera framskärmarna, runt sidoblinkers eller eventuellt till och med lossa dessa (Sitter endast med en skruv). Skall man köpa en dyr och påstått fin bil skall man vara noga! 2. Låter inte lika perfekt som ettan ovan i annons men verkar fin och stämmer påståendet om full servicehistorik är denna 328i troligtvis lika fin (Maskinellt, bortsett från rosten) som annonsören ovan påstår att hans 320i är. Lite tråkigt att den saknar M-paket men det är inget jag hängt upp mig på, ljus interiör och motorn väger gott och väl upp det i mina ögon. Dessutom tre år nyare, det vill säga dels en lätt uppdaterad E36 men tre år är ändå en förhållandevis stor tidsrymd. Det enda jag reagerar på är att du skriver att den var rostig i ett hjulhus enligt besikningsprotokollet, kollar du på bilderna ser du att till exempel VB hjulhus är rätt rostigt, men SBP bryr sig inte om skönhetsfel; Hur rostig är den egentligen och vad innebär det? 3. Hoppa över, det finns ingen anledning att gynna en handlare som inte sköter sig och absolut ingen anledning att ta risken att köpa en defekt eller dåligt skött bil. När det gäller priserna så är dem inte så fel, det är i dessa trakterna dem ligger. Eventuellt att ettan är lite dyr, är enbart en 20i och från 1995, men det är svårt att avgöra när man inte vet hur fint skick den är i. Jag hade dock satsat på tvåan eller fortsatt leta, ettan lockar men jag vet hur härlig 2.8an är och hade letat vidare av den anledningen.


Första exemplaret verkar onekligen fräschast. Frågan är om automat och 150hk är någon bra kombination. Andra alternativet ser även den välutrustad ut, lite tråkigare på utsidan. Men det går ju att åtgärda i värsta fall. 2.8l motorn är som required nämner en väldigt trevlig motor.


1: Vad gäller objekt no.1, så fick den enligt Bilprovningen först nedslag angående "Spindelleden"(länkarmen) glapp alt bussning. Men efter en efterkontroll blivit "godkänd" (2010-08-26) . Den kommande besiktningstermin är: 2011-07-01 - 2011-11-30. (Enligt min synpunkt borde ägaren besiktiga bilen innan försäljning?! Man får känslan som att ägaren medvetet "undviker" att besiktiga bilen pga "ett dolt fel". Något som köparen kanske upptäcker vid ett senare tillfälle?) 2: Vad gäller objekt no.2, så har jag efter kontakt med ägaren fått veta att fordonet har "lite ytrost" och det främst vid hjulhuset. Hjulhuset har enligt ägaren blivit åtgärdat/omlackerat vid ett tidigare tillfälle. Annars är motorutrymmet/ växel - och drivlinan OK. Interiört slitage : normalt. Den var "felfri" enligt besiktningsprotokollet (2011-03-22). OK Bromsvärden (1,8 resp 1,6) & OK Miljökontrollvärden CO 0,0 (0,5) HC 040 (100) - CO 2500 0,0 (0,3) LAMBDA 1,01 (0,97-1,03) Kanske kan ytrosten vid hjulhuset åtgärdas med glasfiberplast? (alt. nita/svetsa?) 3: Objekt no.3 struken pga oseriös bilhandlare.


Måste bara säga att det är kul med en trådskapare som delar upp inläggen i punkter och använder fet stil och så vidare! Blir väldigt mycket enklare att läsa så här, jämfört med den vägg av text utan stycken en del skriver! 1. Jag tror inte han försöker dölja något, de flesta är bara lata med att besiktiga bilar innan försäljning eftersom det kan innebära att de står med en reparation, bättre att sätta ut bilen på annons och se om det finns någon som är "dum" nog att ta den som den står, eller hur! Är du intresserad av bilen, tar en titt och känner att du vill ha den så säg att du vill ha den besiktigad innan köp. Vägrar han att göra det så hade jag dragit öronen åt mig, men förmodligen är han beredd på att du vill göra så. Ett annat tips är att gå in på bilprovningens hemsida och beställa hem tidigare besiktningsprotokoll, då kan du se vilka anmärkningar bilen haft den senaste tiden och om den fått några "Bra att veta". 2. Svårt att säga, är det endast ytrost och mindre åtgång på plåten under ser jag inga fel med att få det jämt och fint med lite spackel men annat (Tex. att återställa en naggad kant) tycker jag personligen känns som något av ett fuskjobb. Då är det så att det nästan hellre får fortsätta rosta i mina ögon. Ett "riktigt" jobb är dock tidskrävande och om du lämnar in bilen väldigt dyrt, är det värt det? Skall du ge dig på rost kan jag dock bara ge dig ett tips, var beredd på att ytan du behöver åtgärda är mycket större än det du ser; Och du kommer troligen ändå bli överraskad över omfattningen. Rost är ett ont fenomen och gillar att gömma sig. Hade dock inte låtit en rostig bakskärm hindra ett köp, är du osäker på om det är något du kan leva med så försök provköra bilen på arbetstid om möjligt och kör inom en firma för att få en offert. Så har du en aning om vad det som värst kan kosta att åtgärda.


Tackar och bockar ! Håller med dig till fullo, finns en hel del fordon ute på marknaden som är intressanta. Men troligtvis kommer jag att vänta med köpet fram till mitten utav Augusti månad då studierna drar igång & behovet av bil är prio no1. Verkar även som att objekt no2 (328ia -98) är redan såld då annonsen är borta från blocket.se. Återstår objekt no1 320ia (-95:a) . Skönt att trafikförsäkringen ligger på en ca: 3500- 3800sek/år (jmfr insplanet) beroende på val av modell 320ia resp. 328ia. Fordonskatten ligger väl därimellan, ca . 1800 - 2200sek/år enligt de uppgifter jag fått från Transportstyrelsen. Något man har råd att stå ut med som studerande. Får hålla ett öga på utbudet, men en 328ia (98) blir det troligtvis då 2800 kubiiiiiiken ( 2,8l ) motorn lockar



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka