Köpråd: Tips på förstabil.

Hej, då var det dags att skaffa sig en bil och jag har blivit kär i två märken som då är Saab och Volkswagen. hos Saab är det speciellt bilarna med turbo jag är ute efter och hos Volkswagen är det golf VR6. jag undrar då vilka som är för-och nackdelar med bilarna och vilken som skulle vara roligast föreslå gärna någon annan bil, gärna med turbo. Budgeten ligger på 10.000 till 20.000 Kr.



Svar på inlägget: Köpråd: Tips på förstabil.



om du har 10 till 20 papp skulle jag sikta på en fin og900 eller en OK 9000, VR6orna är skitroliga men så billiga är ofta inte bra skötta och motorerna kan lida av det.


För det första kan jag tipsa om sökfunktionen på forumet för det finns väldigt många trådar som handlar om köpråd till förstabilar. Men för 10-20 k får du en 900 eller ännu bättre, 9000 med turbo. Köp aldrig en Saab utan turbo, det är som en räkmacka utan räkor. Vad du ska kolla efter när du kikar på dessa bilar är om de ryker blått (dvs drar olja), om växellådan är som den ska och hur motorn låter. Tickande, rasslande och knack etc. Tickande ljud kan vara ventillyftare/ventiler som slitits pga att motorn inte servats tillräckligt ofta. Rasslande ljud kan komma från kamkedjan som sitter på Saabar bland annat istället för kamrem som måste bytas hela tiden. En kamkedja ska hålla bilens livslängd om bilens skötts men ifall den är dålig eller ospänd av någon anledning så rasslar det som en kedja helt enkelt. Lite dovare knackande ljud kan vara vevlager etc men inte riktigt lika vanligt på dessa. Finns mer att kika på men detta är det jag kan tänka på just nu. Golf VR6 vet jag absolut ingenting om så det låter jag någon annan hjälpa till med! Lycka till!


@Chrillzter: detta är typiska T7 problem, alltså 9-5 och 9-3 och inte i lika stor utsträckning problem på gammla (läs; Bättre) saabar. denna guiden är sjukt bra för og900an http://www.900klubben.se/phpbb3/viewtop . 7&t=12 hela 900klubben (ja, jag hänger där "en del") är underbar för prat om gammla 900an.


Hade det vart en T7a han kikade på hade mitt inlägg varit tre gånger så långt med. Problemen jag redogjorde för med blårök (turboras), rasslande kedja etc är problem som absolut drabbar även den skottsäkra T5-motorn.


Tack för tipsen och snabba svar, Verkar som om det glider åt SAAB


Nu kommer jag låta väldigt partisk .... men de lilla jag har kört saab är jag absolut inte impad, skulle själv aldrig köpa en saab idag. Värt att tillägga är väl att jag inte kört någon lite äldre saab som tex 900 eller 9000. Vr6an kan jag lite grann om nu och kommit fram till att det är en sjukt härlig maskin om den får rätt skötsel. Se till att kamkjedjan är bytt så har du en skottsäker motor Tycker även den är mycket roligare att köra än en saab turbo , den kanske inte är snabbare än en chippad saab men fan så mycket mysigare att köra (sen är motorljudet i världsklass) Värt att tänka på är att de kan vara svårt att hitta ett fint objekt som inte är sönder kört för runt 20 000. Något jag skulle råda dig till är att leta lite rwd bilar ... ångrar nu att jag inte köpte en rwd bil, men skulle å andra sidan aldrig vilja göra mig av med corradon . Mitt tips är att hitta en fräsch bmw e30 325 eller något liknande om du vill köra lite mer aktivit och sladda en del ... annars hittar du en fräsch vr6a eller någon annan bil med mysig motor och bara gilder Visst kan man glida med en e30 också men då vill man kanske ha en i riktigt fint skick vilket medför att man inte vill leka med den så våldsamt. hoppas de gav något i varje fall även om det är ganska luddigt skrivet


jovisst gäller det T5 litegranna, dock inte så mkt. När jag snackar gammla saabar är det B202 som gäller o där håller motorn bra mycket längre än resten av bilen @ cheeva; en saab är billig i inköpspris, speciellt mot tyska bilar.. det gör dom perfekta förstabilar då dom kostar lite att köpa, försäkra och laga. mitt tips till TS faller på en skitfin saab 900 T16 88-93 (eller 900S, lättrycksturbon). 2 liters turbo med en sjuhelvetes väghålling och god lastförmåga i kombination med 12-1300 kilo gör det till en mycket rolig allrounder.


En e30 är inte allt för dyr varken i inköps pris eller delar ... mest en myt det där med de höga kostnaderna. Går även hitta golf vr6or i pris klassen det snackas om ... även om det kan va knivigt att hitta en i fint skick , även här är delarna inte speciellt dyra ( det som är dyrt med vr6an är jobbet att utföra kamkjedje bytet delarna är inte så dyra). Men det bästa tipset är att provköra bilarna du funderar på och se vad som faller dig i smaken


OK, En E30 325 i fint skick = 30 tusen, en saab 900 T16 i motsvarande skick = 20 tusen. halvförsäkring 900 T16 på 19 åring = 4600 / år. Trafikförsäkring E30 325 samma person = 6700/år. koppling saab 900 T16 = 1200 kroner (sachs) Koppling 325 E30 = 1890 kroner (sachs) snabbt exempel bara. Och detta för en slöare lägre utrustad bil. saabarna är billiga, inget snack om saken. klart att det är myt att BMW är aaaaaaaasdyra, men dyrare är dom. Speciellt i inköpspriset då E30 325 är mkt populära bilar, speciellt såhär mot vintern går dom upp en tusenlapp eller två.






Visst detta är ingen e30 325 men en väldigt rolig lekbil till vintern som dessutom går ganska snålt men ändå hyffsat med knuff i motorn. Så här är mitt tips till han. Sen exemplet du drog om delarna visar att de endast är marginellt dyrare ... även om det endast visar detta om kopplingen ( har ingen koll på saab priser men jag tycker inte delarna till tyskbilarna är så dyra som folk vill få det till ) http://www.blocket.se/kalmar/Bmw_318is_ . _8&w=3 Jag kan som sagt inte säga så mycket om de äldre saabarna så det är mycket möjligt att det är riktigt bra bilar men de 9-5orna jag kört har varit en stor besvikelse nästan så jag har roligare i berlingon ^^ Men måste säga att 900 aero ser riktigt grym ut


No offence, men Vr6 maskinen är nog något av det sämsta skit som gjorts. Så kan man dock inte säga kanske, men, det faktum att motorn lutar typ 200 grader gör att övre kammen inte får nån smörjning. Vanligt att skiten skär just på grund av det här. Och jag gissar inte, jag vet.


Nu får du förklara lite mer exakt tycker jag Vad jag hört är de inte så vanligt att motorn skär ... därimot är kamkjedjan en ganska svag länk men byter man den i tid och kör med rätt olja är det inga problem


VR6 maskinen är inget under arv hållbarhet, enj.. bara det faktum att man behöver byta en kamkedja är ju löjligt, tydligt konstruktionsfel då en kamkedja såa hålla bilens längd. Ang 318is är det rätt roliga bilar för att vara så tunga med så lite effekt, men betänk att det är kamrem på dessa och en fyra och inte lverdriivet kul motor i kombination med dyrare servicekostnader än tex en saab motor med kamkedja (där man endast i undantagsfall faktiskt behöver byta kamkedjan till skillnad från Vw's skrot)


Jo det är ett konstruktions fel ... men efter 95 kom andra skenor som håller mycket bättre. De flesta bilar har en svag länk ... saab har ju sina lådor samt att tändkasseten ska ju inte heller va någon höjdare så att börja kalla andras bilar för skrot är lite fel ...behöver ju inte va otrevliga här då det endast handlar om att hjälpa folk. En sak vi kan komma överens om är att de är 2 helt olika motorkaraktärer i en turbo 4 och i en 6a ... därför bör man prov köra själv för att se vad man faller för.


Ööh? Jag förklarade anledningen till varför motorn är kass. Inte kass men, sämre än nåt bättre... Hur ska man förresten uttrycka sig för att inte bli bannad här?


Funkar att vara trevlig ... har då aldrig hört om det du snackar om, vilket inte någon på vr6.nu heller har gjort verkar det som. Vad menar du med att den lutar 200 grader ? vad man kan se med blotta ögat är det inte så stor lutning på den


Försöker så gott jag kan, har svårt för det dock. Jag håller med dig att det inte syns med blotta ögat, Men när du börjar plocka bort kringutrustning så kommer du se det.


Jag skulle valt en OG900 alla dagar i veckan ovan 9000. Jag har en Saab 9000 och den är ju så extremt ful! För att inte tala om hur illa inredningen är. Allting på instrument panelen är totalt felplacerat och samma sak med mittkonsolen. Totalt felbyggt allting! Knapparna för ICAS (Instrument Cew Alerting System, jag och mina polare kallar färddatorn för det) sitter totalt illa för att kunna hantera, stjärtvärmar knapparna är totalt fel och helt i blindo, riktigt fel om man ska ner och pilla på mittkonsolen där alla knappar sitter helt fel och omöjligt att skilja ur vilken som är till vilken ruta. Innerbelysningen är totalt oduglig och helt värdelös att använda, framstolarna har en "Bula" vid nedredelen på ryggen och jag får bara ont i ryggen av att sitta i bilen. Allting känns odugligt på den bilen och den är ju extremt ful. Plus sidor? Stort bagage utrymme och helt okej baksäte. Jag skulle köpa og900 alla dagar i veckan.


Det måste vara en konstig 9000 du råkat ut för. Färddatorns placering kan jag hålla med om att den inte är helt genomtänkt, men resten lirar ganska bra. Bulan i framstolarna har jag missat, har endast åkt kortare sträckor i 9000 standardstolar och inte märkt något, A50 och Aerostolarna har vad jag kan avgöra heller ingen sådan. OG900 kan jag inte uttala mig om.



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka