Köpråd: Funderingar kring första bil

Hejsan! Jag är snart 18 år fyllda och har alltid varit intresserad av bilar. Nu har tiden kommit för mig att köpa min allra första bil. Den stora frågan är bara vad jag ska köpa. Med en budget på ?15000kr och helst en årsmodell efter -00 så ska jag försöka hitta min första bil. Eftersom att ni förmodligen haft ganska många bilar genom åren så kanske ni kan hjälpa mig att välja mellan vilka märken osv. Och vilka märken man ska hålla sig borta från. Mina egna eftersökningar har skett på blocket och då har jag främst kollat på gamla Saabar. På förhand vill jag tacka för besväret.



Svar på inlägget: Köpråd: Funderingar kring första bil



Volvo S80... Trevligare bil för dom pengarna får du inte...


Känns bara som om dom är väldigt stora att ha som första bil! Hur är det med skatt på dom? Några vanliga fel?


Man ska ha stora bilar. Airbagsystemet och elhissarna strular gärna på dom tidigaste. Annars är dom kanon. 2300 tror jag att jag ger för min ungefär.


Eftersom du vill ha en nyare än 00 å verkar gilla Saab så köp en 9-5a då. De är sköna och säkra bilar att köra, men de är dyra att äga. Törstiga på olja och bränsle, tändkasseten är också ett vanligt fel, bussningar i bakvagn vilket medför en fyrhjulsinställning är också ett vanligt problem. efter 02 blev motorerna bättre med en uppdaterad vevhusventillation, men man måste fylla olja i dessa bilar. ingen bil jag kommer att äga igen. Jag köpte en volvo 740 istället enda likheten är väl snarlik bränsleförbrukning.


Stora bilar, är bra bilar:)


Har kollat ganska så mycket på 9-3or, är det några speciella saker som man ska se upp med på just dom eller vad säger ni?


beror på vad du vill ha för bil egentligen, stor-liten-mellan? Saab: undvik tidiga 9-5or (98.-01) problembilar .. som tidigare sa -02 blev dom lite bättre men som sagt håll koll på oljan! annars likvärdig bil: Opel Vectra , säkrare motorer (talar av egen erfarenhet av båda märkena) för 15k så får du en fin vectra B (typ 2000-2002) om inte de faller i smaken prova japanskt! tips:Mazda (lättkörda krånglar inte mycket) Nissan även där lätt körda och minimalt med problem Toyota sägs va bra aldrig testat sen finns ju Bmw osv men jag tycker inte om dom (haft några E36 E46 och E39) hittills har E39an varit värst. (bl.a kokade den, rost under mycket.. ) Audi är fina men har ingen aning om hur dom äldre är! Det är alltså vad jag tipsar om med egen erfarenhet av dom bilarna!


Jag var kollat på ganska så olika, främst 9-3 och golf, men jag vill han något som är driftsäkert och är säkert att åka i också. Men också gärna något som in går rätt okej också inte alldeles för slött!! Opel är nog inte något som jag föredrar.


Du har inte tänkt på en sådan då? Du vill troligtvis ha en icke kombi? Jag fick min röda mondeo för 13500kr, en 2001 med fyrcylindrig 145hk (är i överkant för mig men) , 2 liter motor. Klimatanläggning ac,elställbara stolar, multiratt mm då. Modellen kom 2001 så det borde passa in i ditt årspann också, sen vad du tycker om bilen i fråga är en annan sak, länkar med ett klipp från topgear där som testar st220 som är "värstingen" av klassen. Hoppas jag inte tog för mycket plats nu






Nja, Ford är ett bilmärke jag alltid haft svårt för, pappa är inte heller allt för glad i dom bilarna heller. Är det någon som har erfarenhet av Audi eller Volkswagen? Kollat lite smått på dom också


Om jag får tycka till: Köp INTE en Saab 9-5 för under 15k. En del tidigare i tråden var rätt. Köper du en äldre än -04 löper du en inte obetydlig risk att få tag på en som drar olja pga fastkoksade kolvringar. Saab 9-3 är rätt OK bilar, men nackdelen med en nyare än -00 är att det sitter en T7 motor i den, samma som i 9-5, och med samma risk för att den drar olja. Titta då hellre på en 98-99 med T5-motor. Den har röd tändkassett, och är lika skottsäker som en gammal 740-motor. Dessutom delar T7-motorerna även turboaggregat (alla utom Aero, men du får ingen bra för det priset) och Garret GT17-aggregatet är "ömtåligt" och går inte sällan sönder före 15k mil. Är det bytt bör det ju i och för sig hålla ett tag. 9-3 98-99 med T5- motor har det gamla T25-agget från 9000 och ng900, och det är riktigt hållbart även om man trimmar lite. Ett par tråkiga punkter med 9-3:an är att det gärna börjar rosta i skarven mellan bakskärm och bakdörr, det s.k. hundbenet. Det gäller 5-dörrarsmodellen. Fjäderbenen fram rostar av ovanpå fjädertallriken, och ett nytt är rätt så dyrt. Ska vara bytt, annars lyft på damasken ovanför fjädertallriken och kolla noga så att det inte finns rost där. Annars har den inte fler fel än vilken Volvo som helst. Dyra servicen ligger vid 11k mil, 22k osv, då drivremmen och eventuellt remspännaren ska bytas då. Alla Saabar i modern tid har kamkedja, som inte ska behöva bytas. Rasslar det från motorn, titta då på en annan bil. Och handbromsen får vi inte glömma. Kortfattat går det till så att du spänner handbromsen före besiktning, och sedan håller det typ en månad innan den börjar ta dåligt igen. Då spänner du igen, eller gillar läget till nästa besiktning. Man måste ju ändå parkera med backen i om nyckeln ska ur, så handbroms är ganska onödigt. Skatten ligger på ~2000 spänn. Andra bilar som kan vara intressanta om det viktigaste är att åka problemfritt och billigt är t ex Hyundai Accent eller Toyota Corolla, Seat Arosa m. fl. Det är slöa och tråkiga bilar, men du sparar sannolikt en del pengar på att skaffa en sådan. Det är mycket dyrare än man tror att ha bil innan man köper sin första, och ju "roligare" bil, desto dyrare tenderar det att bli! Undvik för allt i världen Audi! A4:orna runt sekelskiftet hade enorma motorproblem. 6:orna lääcker gärna olja och är riktigt dyra att få ordning på, och A4 1,8t är verkstadens favorit (om de inte tröttnat på den). Turbo går ofta sönder och motor koksar, samma problem som tidiga Saab 9-5, men fler verkar drabbas.


Men om ni själva fick välja vilken bil som helst som första bil, bara det att den skulle kosta under 15. Vilken skulle ni då välja?


Jag skrev i alla fall vad jag tyckte utifrån vad jag själv skulle valt om jag vetat det jag vet idag när jag skulle köpa min första bil. Jag hade nog tagit en "tråkigare" bil än jag gjorde så här i efterhand, typ en asiat. Försäkringen blir hälften, däck kostar hälften, reservdelarna kostar hälften osv.


Jo, men om vi ska kolla på "tråkigare" bilar då, vilka är det som blir aktuella då?


En volvo utan att låta för svensson


En volvo 240


Nu gillar jag ju bara gamla bilar, men om jag skulle valt en någorlunda ny bil så skulle det bli något liknande. Det smarta valet: http://www.blocket.se/alvsborg/Hyundai_ . =7&w=3 Eller det lite roligare men kanske inte lika hållbara: http://www.blocket.se/lund/Alfa_romeo_1 . =7&w=3


Som jag skrev i mitt första inlägg som du uppenbarligen inte läste skulle jag kolla närmare på t ex Toyota Corolla, Hyundai Accent och Seat Arosa t ex. Kan vara rätt sjysst att få en 03-04 med hyffsat låga mil för 15k. "Gubbilar" brukar som sagt också vara oförskämt billiga att försäkra, hälften så dyra däck, hälften så dyra reservdelar osv. Att ha bil är dyrare än man fört tror.


Yepp de där med gubb-bilar stämmer.. har snorbillig försäkring på min nissan som dessutom går billigt.. ta en extra titt på dom.. kanske lite dyrare typ 20 000kr men de är värt dessa 5 000 mer.



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka