Köpråd: Volvo S60 (Första bil)

Hej, ny här på forumet. Har länge letat efter en vettig första bil runt 30 000:- och har nu så gott som bestämt mig - Volvo S60, Bensin. Har dock ett par frågor till er kunniga bilentusiaster! - Vad ska man vara extra observant med när man köper just en S60? - Är det några vanliga fel på de första modellerna? (01 - 02) - Hur mycket drar de olika modellerna? - Vid vilka miltal skall viktiga servicar vara gjorda, t.ex. kamremsbyte? - Vilken modell passar bäst för mig? Kommer använda bilen till och från skolan (ca. 6km tur och retur), men även för att glida runt i. Hästkrafter är inte jätteviktigt för mig - men vill absolut inte ha en för slö bil. Den får inte dra allt för mycket då man lever ett liv som student. Ni får gärna lägga till annat som är bra att veta med bilen! Mycket tacksam för alla svar då jag inte är bilkunnig själv, överhuvudtaget!



Svar på inlägget: Köpråd: Volvo S60 (Första bil)



Dom årsmodellerna du är ute efter, för dom pengarna, har en del barnsjukdomar! Men det jag främst tänkte på är att du är student och inte vill ha en alltför slö bil men samtidig ska den inte dricka så mkt! Volvo har aldrig (förutom på senare tid). Du vill ha lite kraft, men vill inte betala så mkt, jag tänker på 2.4t = 200hk. Jag har kört 140hk, 170hk, 200hk och T5. Kan tala om för dig att det är nästa så jag blev besviken på 200hk, tycker det var dåligt tryck i den!! Kort och gott, tycker du ska hålla dig borta från Volvo med dessa önskemål/krav. Tyvärr!


Jag tycker att du gjort ett vettigt val med S60 får du en säker, bekväm och rejäl bil. Det finns mängder med alternativ i allt från BMW och SAAB till olika småbilar som VW Polo/Golf, Toyota Corolla med flera och de har sina för respektive nackdelar men har du fastnat för S60 är det inget dumt val. Vad som är tillräckligt med prestanda beror på vad man är van vid och är lika enkelt att svara på som hur långt ett snöre är, men jag tycker att 2.4 140Hk har tillräckliga prestanda och skillnaden mot 2.4 170Hk inte upplevs som nämnvärd ens. Från och med 2.4t har motorn en turbo och bättre prestanda men en turbo innebär fler komponenter som kan krångla och belasta plånboken, och en högre risk för att bilen varit hårt körd och/eller trimmad. Prioriterar du prestanda tillräckligt mycket för att steget mellan 140-170Hk och 200-250Hk skall vara värt det? Med den typen av kortare körsträckor du nämner får du räkna med runt 1L/mil i förbrukning, du kanske kan komma ner lite till men räkna hellre för högt och bli positivt överraskad än tvärt om. En turbo dricker lite mer framför allt om du använder pedalen till höger, ett tips är att kör du mycket korta sträckor så ta bilen på en längre tur ibland om du så skall köra planlöst utan ett mål. Motorer mår bra av att få sträcka ut och bli genomvarma, medan mycket korta körningar kan skapa problem i sig. Saker att se upp för är glapp, klonk och knackande från framvagnen när du till exempel kör över ojämnheter eller svänger under gaspådrag, mindre elfel och ett trasigt gasspjäll. Det senare är inte alltid enkelt att upptäcka men kostar inte nödvändigtvis ett bankrån att åtgärda heller. Någon får gärna fylla i mer att kika efter för Volvo´s bilar är inte min starkaste sida.


Rquired har sammanfattat det hela bra. Klonk i framvagn och gasspjället (även om nog dom flesta rimligen fått det utbytt vid det här laget) är det som man bör kolla i första hand. Det handlar ju om 11-12 år gamla bilar så barnsjukdomarna bör nog ha uppstått och åtgärdats dom oxå. Jag skulle helt klart rekommendera 2,4T. Klart roligare karaktär än 140-170 hk och går ju dessutom att chippa till ~250 hk om man är lagd åt det hållet. Dessutom inte nämnvärt törstigare eller dyrare att försäkra. Kanske dock ska tillägga att S60 kom 2001 så du lär nog inte hitta några från -00. //Brådhis


Kunde knappast ha frågat efter ett bättre svar än det jag fick av dig, tack så mycket Rquired! Jag var i början sugen på en Golf, men efter närmare eftertanke så tror jag att jag skiter i det. Visst, de kanske är billiga att köra samt driftsäkra (?), men det är inga vackra bilar! Små också för den delen. Därför tyckte jag att S60 passar mig lite bättre då den är lagomt stor samt att det går att modifiera så den blir riktigt fin! Sen har den de flesta egenskaper man skulle kunna önskas ha med en första bil! Modifieringen kommer antagligen kosta en del, så det får man ta med tiden. Men eftersom S60 är en såpass fin bil original så gör det inte så mycket att modifieringen kommer med tiden. Och speciellt mycket tack för tipsen om motorn och vad man ska se upp för när det gäller S60! Någon som möjligtvis skulle kunna fylla på?


Ops, slarvfel! Åtgärdat så att ingen tar mig för en amatör Tack för rekommendationerna, uppskattas verkligen! Frän 480 förresten!


Jag har haft 3st S60 - 140hk, 170hk och nu 200hk. Ang. bränsleförbrukningen så ligger dom ungefär lika på dessa motorer, åtminstone så korta sträckor. Såklart är 2.4T roligare att köra än sugmotorerna, men gasar man lite så kostar det ju lite extra Men långtur är det som vilken annan "stor" bil som helst. Min 2.4T drar ca 0,7 per mil. Har inte haft några problem med dessa 3 bilar! Jag röstar för en 2.4T isåfall


Provkörde rätt många S60 T5 i samband med senaste bilbytet. Tyckte dom kändes svampiga, och effekten i T5an var en stor besvikelse... Blev en Saab 9-3ss Aero ist, tyckte den passade mig bättre. Dock så börjar jag nu på senare tid tycka att Aeron är lite väl stötig och ångrar att det inte blev en S60. Däremot så är Aeron mycket trevligare att tanka. Ligger på ca 07-1l...


hehe vill du ha lite kraft så satsa kanske på trimma t5 motorn. du får ut 300hk. eller så kan du skaffa typ bmw 330 med 230 hk. men tycker att s60 med evolve paket är väldigt snyggt;)



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka