Köpråd: Tysk bil, max 110 000kr

Tjenna, Är ute efter att köpa en bil som jag tänker behålla över en tid på ca 10år. Dvs en bil som jag kan lita på att det är av bra byggkvalité. Till en början kommer bilen att användas primärt i stan men långa körsträckor kommer ske kanske 1-4 gånger/år (ca 1000km/gång). Det kan hända att den används till pendling i framtiden men primärt till stadsaktiviteter just nu. Är inte ute efter en volvo då jag är lite trött på dessa och tycker de är lite tråkiga och köra. Därav har jag inställning på tyska bilar, primärt VW, Audi, BMW. Jag vill veta vilken bil det är som ger mig mest för pengarna. Kom gärna med andra förslag om ni inte håller med angående tyska bilar. Har varit inne mycket på Golf men insett att för samma pris så kan man få en A4/A6. Men jag behöver hjälp med att få en vassare inriktning mot vad jag ska köpa. Mina enda krav är väl att det är en ekonomisk bensin bil som kört max 10 000mil och får inte vara under årsmodell 2007. Helst vill jag lägga ut ca 90 000kr men kan maximalt gå upp till 110 000kr. Kan tänka mig allt mellan en golf storlek och en kombi. Uppskattar alla råd jag kan få.



Svar på inlägget: Köpråd: Tysk bil, max 110 000kr



Okej då har valet kommit till att bli mellan följande, antigen en Audi A3 eller en VW Golf. Är det någon utav dessa som rekommenderas mer? Tänker mest på tex Audi A3 1,6FSI Sportback och VW Golf 1,4TSI (140hk). Någon annan modell som jag borde tänka på? Vilken är mer rymlig?


De modellerna är rätt snarlika, Audi har ett lite roligare utförande än VW men det är en upplevd kvalité. VAG´s "riktiga" FSI-motor kanske man skall undvika dock, den blev aldrig riktigt bra. Tyvärr har dom krånglat till det så att motorerna behöll FSI-namnet även efter att det ursprungliga systemet togs bort, vilka årsmodeller som kunde bråka har dock trillat ur mitt huvud men jag har för mig att FSI försvann innan 2007 så med det kravet bör du gå säker. En annan modell värd att beakta är BMW´s 1-serie i samma stil som de du nämner, svårt att peka ut varför då det bygger mer på känsla än praktiska skäl men man skulle kunna påstå att ettan är mer körglad i vanlig BMW-anda med fint chassi, styrning och bakhjulsdrift. Däremot tappar du i inneutrymmen mot Golf och A3, fram sitter man bra i ettan men baksäte och bagage har inga slösaktiga utrymmen. Personligen hade jag däremot gått ett steg till och siktat mot VW Passat, Audi A4 eller BMW 3-serie istället. I någon av dem får du bra mycket bättre utrymmen och komfort än hos respektive lillebror till samma driftkostnader. Lycka till!


Honda? Otysk men anses trevlig och passar verkligen dina krav...


Golf mk5 tdi.. skatt på 1200 och drar en 0,3-0,45


Endast BMT som har så låg skatt. Övriga ligger några hundralappar plus,


0.3L/mil, inte en chans modellens angivna siffror är inte i närheten av så låga ens vid landsvägskörning utan minst 50% högre redan på pappret. I praktiken klarar ingen snåldiesel angivna siffror på svensk diesel, om man inte låter en missvisande färddator lura en. Dessutom ville han ha en bensindriven bil vilket är vettigt om man vill undvika dyr service och potentiellt dyra reparationer på en modern turbodiesel.


Lustigt, Min far har en bluemotion och när jag kör några mils sträcka så är det inga problem att få ner den på 0,35 alls.... 1,9 tdi då givetvis. Men siffrorna stämmer bättre än verkligheten tror jag;) Jaså är det så pass? jag kikade på en gammal -04 då låg skatten på 2000:- men dom nyare var billigare? Det där med dyr service på en diesel vet jag inte redigt vad jag hålla med om faktiskt.... Tycker en diesel mest går och går faktsikt...


Några mils sträcka, siffror tagna från färddatorn då eller? Angående service var det mer att där finns fler punkter att kontrollera på en diesel, och går något sönder så riskerar plånboken att få hicka. Ta en titt på vad till exempel högtrycksspridare, bränslepump, turbo eller partikelfilter (Ok, kanske inte på en 2004) kostar att byta och tänk sedan på att delarna antingen inte finns på motsvarande bensinmotor alternativt kostar en bråkdel av priset på grund av att bensinmotorn t.ex inte sprutar in bränslet med några tusen bars tryck. Men jag borde kanske skrivit "underhåll" och inte "service" faktiskt!


Tack för tipsen. Det verkar luta mer åt A3 nu pga uttryme i cupé känns större. Satt dock och sökta på blocket nu och insåg att tex A3, A4, A6 kostar mer eller mindre samma sak (årsmodeller mellan 05-07), dvs runt 80-100kkr. Är det något jag missar? Jag förstår att större bil = mer kostnader, men kan dock inte begripa varför de kostar lika mycket. Uppskattar en förklaring på den biten.






Rätt inställd på en Golf 5 1.4 med TSI motor (140hk). Åsikter om detta uppskattas? Vad är motsvarigheten på Audi A3 fronten?



Köpråd - få tips på hur du köper den billigaste bilen

Att tänka på när du ska köpa bil. Ha inte bråttom när du köper begagnad bil. Du har mycket att vinna på att undersöka marknaden. Begagnatmarknaden skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

« Tillbaka