Byta bromsar

Så här byter du bromsskivor och bromsbelägg på din bil. Du kommer behöva följande saker:
Bromsskivor
Bromsbelägg
Eventuellt, Monteringssats för bromsbelägg
Pallbock
Fälgkors
Hylsnyckelsats
Kopparpasta


Följ beskrivningen nedan för att byta bromsar på din bil
1. Lyft upp bilen på pallbockar. Arbeta inte under ett fordon som endast stöds av en domkraft. Ta av hjulen.

2. Lossa bromsoken genom att skruva av bultar eller glidkolvar. Fäll ut bromsoket. Låt inte bromsoket hänga oavlastat i bromsslangen.

3. Lossa skivan från hjulnavet. Eventuellt kan skivan vara fastlåst med en skruv eller av en låsring på en av hjulbultarna. Vissa skivor är integrerade med hjullagret. Om så är fallet - lossa centrummuttern. Centrummuttern är låst med ett låsbleck eller en saxpinne. Dra isär hjullagret. OBS! Undvik att få in smuts i hjullagret.

4. Om hjullagret är integrerat i bromsskivan ska detta flyttas över från den gamla skivan till den nya. Eventuellt kan ett helt nytt hjullager monteras. Tips: Monteringsverktyget är till god hjälp.

5. Tvätta bort fett från bromsskivans friktionsytor. Återmontera skivan. På vissa bilar justeras hjullagrets spel med hjälp av centrummuttern.

6. Montera tillbaka bromsoket. Om det är ett flytande bromsok, centrera bromsoket över skivan så att du får ett lika stort utrymme mellan skiva och belägg på båda sidor.

7. Kom ihåg att provbromsa genom att trampa på bromspedalen några gånger innan du ger dig ut på vägarna!

OBS! Montera alltid nya bromsbelägg vid byte av bromsskivor. Och gör alltid samma åtgärd på båda sidor! På så sätt undviker du ojämn bromsverkan.

Anlita en expert!
Boka verkstadstid eller en tid för bilservice hos Mekonomen. Med över 500 verkstäder i Sverige så kommer du alltid att hitta en verkstad nära dig. Eller varför inte handla reservdelar och biltillbehör online och får dem skickade inom 1-2 dagar!

« Tillbaka