Byta bromsskivor

Bromsskivan sitter på hjulnavet och löper mellan bromsbeläggen som sitter i bromsoket. För varje varv som hjulet snurrar så snurrar även bromsskivan ett varv.


Bromsskivan är totalt avgörande för bromsverkan på bilen. Bromsskivan är en slitagedel som förbrukas lite varje gång den används. En bromskiva får inte bli för varm undre längre perioder för då riskerar den att bli skev. Om de främre skivorna drabbats av detta upplevs det ofta som skakningar i ratten när man bromsar.

På vissa bilmodeller så sitter det även handbromsfunktionalitet innanför bromsskivans centrum. På andra så används en parkeringsfunktion i bromsoket och påverkar då bromsskivan den vägen.

Alla bromsskivor på bilen har en minimum tjocklek som de inte får understiga. Händer detta så kan det bli farligt då skivorna inte är konstruerade att ta hela bromsverkan från bilen under denna tjocklek. Når en bromsskiva detta tillstånd så skall den bytas ut.

Man byter alltid bromsskivor parvis per axel. Det vill säga höger & vänster skiva fram tillsammans eller höger och vänster bak tillsammans. På så sätt får man en jämn bromsverkan så att inte bilen avviker från körriktningen vid en inbromsning.

När man byter bromsskivor skall man också byta bromsbelägg. Man bör även undvika att göra kraftiga inbromsningar under de första 20 milen.

Anlita en expert!
Boka verkstadstid eller en tid för bilservice hos Mekonomen. Med över 500 verkstäder i Sverige så kommer du alltid att hitta en verkstad nära dig. Eller varför inte handla reservdelar och biltillbehör online och får dem skickade inom 1-2 dagar!

« Tillbaka