Byta fjädrar

Så här byter du fjädrar på din bil. Du kommer behöva följande saker:
Spiralfjäder fram
Fjäderspännare, 2 st
Rostlösningsspray
Stötdämparverktyg
Hylsnyckelsats
Rostskyddsmedel för hålrum
Pallbock
Fälgkors


Följ beskrivningen nedan för att byta fjädrar på din bil
Innan du sätter igång, vill vi påminna om att det finns olika chassikonstruktioner för olika bilmodeller. Följande instruktioner är endast generella. För detaljerade beskrivningar steg- för steg, rekommenderar vi att du konsulterar en verkstadshandbok för just din bilmodell.

1. Börja med att lyfta upp bilen på pallbockar och ta av hjulen. Arbeta inte under ett fordon som endast stöds av en domkraft.

2. Lossa fjäderbenet fram i motorrummet och vid hjulnavet. Använd rätt verktyg för mothåll på kolvstången. Kom ihåg att aldrig hålla om stötdämparens blanka kolvstång med en tång! Ytan repas då, vilket förstör stötdämparen. På vissa bilar kan det underlätta att först demontera bromsskölden. Spraya rostiga bultar med rostlösningsspray!

3. Fjädern komprimeras med hjälp av fjäderkompressorer innan den kan demonteras från stötdämparen. Använd fjäderkompressorer i par. Sätt dem mitt emot varandra på fjädern. Återmontera den nya på motsvarande sätt.

4. Vid byte bak, se till så att pallbockarna står under karossen. Sätt en domkraft under bakaxeln för att kunna avlasta stötdämparna. Komprimera fjädern med fjäderspännarna. Lossa stötdämparen och sänk domkraften tills fjädern blir fri. Återmontera den nya fjädern på motsvarande sätt.

5. Spraya lite rostskyddsmedel i fjäderskålen! Den fylls snabbt med vägsmuts och är därför mer benägen att rosta än andra delar.

6. Justera framhjulsinställningen efter byte av fjäderben fram.

Tips: För att undvika ojämna vägegenskaper, gör alltid samma åtgärd på båda sidor!

Anlita en expert!
Boka verkstadstid eller en tid för bilservice hos Mekonomen. Med över 500 verkstäder i Sverige så kommer du alltid att hitta en verkstad nära dig. Eller varför inte handla reservdelar och biltillbehör online och får dem skickade inom 1-2 dagar!

« Tillbaka