Byta olja

Byt olja i din bil - minst en gång per år och helst på hösten. Det är en billig försäkring och ger lägre bränsleförbrukning och mindre slitage.


Varför ska du regelbundet kontrollera oljan?
Motorteknikens utveckling har gjort dagens bilar synnerligen pålitliga och serviceintervallerna för dem är hundratals mil längre än för tidigare modeller. Detta är givetvis en god nyhet. Men det betyder också att det är viktigare än tidigare att du kontrollerar oljenivån och tillför olja vid behov. Om du inte gör detta riskerar du din bilmotors funktion. När oljenivån sjunker, påfrestas den återstående oljan ytterligare, förorenas och förbrukas snabbare, varvid din bils prestanda försvagas. Din motor löper snart en verklig risk för att slitas mer, överhettas eller till och med skära ihop.

När ska du kontrollera oljan?
De flesta biltillverkarna rekommenderar att du kontrollerar oljan varje vecka. Om oljemängden sjunker från max- till miniminivå på en körsträcka under 150 mil, bör du låta någon titta på motorn. Oljeförbrukningen varierar beroende på bil och körsätt.

Byta olja själv
Att byta olja själv är ganska enkelt. Bilens motorolja bör vara varm när man tömmer systemet då den är med lättflytlig, tänk också på att skydda huden då oljan är varm.


Guide för att byta olja
1. Skruva loss avtappningspluggen i oljetråget som sitter under bilen.

2. Dra ut mätstickan så att det blir cirkulation på oljan och låt all olja rinna ut.

3. Skruva loss oljefiltret, det finns speciella verktyg för detta. Du kommer lättast åt oljefiltret underifrån.

4. Efter att all olja har runnit ut monterar man ett nytt oljefilter. Innan montering ska man fylla oljefiltret med c:a 1 dl ny motorolja och doppa fingret i oljan och smörja gummipackningen så att den sluter helt tät vid montering. Dra enbart åt oljefiltret med handkraft, inga verktyg.

5. Skruva tillbaka avtappningspluggen i oljetråget igen, smörj gummipackningen så att den sluter tätt.

6. Fyll på med ny olja, utifrån de nivåer som biltillverkaren anger. Tänk på att det alltid finns en liten mängd olja kvar i systemet så fyll på de sista litrarna under kontroll med hjälp av mätstickan.

7. Efter att man har kört första gången med bilen, efter oljebytet, är det viktigt att man åter igen kontrollerar oljenivån så att man inte har för lite olja i motorn.

Anlita en expert!
Boka verkstadstid eller en tid för bilservice hos Mekonomen. Med över 500 verkstäder i Sverige så kommer du alltid att hitta en verkstad nära dig. Eller varför inte handla reservdelar och biltillbehör online och får dem skickade inom 1-2 dagar!

« Tillbaka