Byta stötdämpare

Så här byter du stötdämpare på din bil. Du kommer behöva följande saker:
Gasstötdämpare fram
Fjäderspännare, 2 stycken
Rostlösningsspray
Stötdämparverktyg
Hylsnyckelsats
Rostskyddsmedel för hålrum
Pallbock
Fälgkors


Följ beskrivningen nedan för att byta stötdämpare på din bil
Innan du sätter igång, vill vi påminna om att det finns olika chassikonstruktioner för olika bilmodeller. Följande instruktioner är endast generella. För detaljerade beskrivningar steg- för steg, rekommenderar vi att du konsulterar en verkstadshandbok för just din bilmodell.

1. Börja med att lyfta upp bilen på pallbockar och ta av hjulen. Arbeta inte under ett fordon som endast stöds av en domkraft.

2. Lufta en ny oljestötdämpare genom att dra ut och trycka ihop stötdämparen i upprätt läge. Detta behövs inte på trycksatt gasstötdämpare.

3. Lossa fjäderbenet fram i motorrummet och vid hjulnavet. Använd rätt verktyg för mothåll på kolvstången. Kom ihåg att aldrig hålla om stötdämparens blanka kolvstång med en tång! Ytan repas då, vilket förstör stötdämparen. På vissa bilar kan det underlätta att först demontera bromsskölden. Spraya rostiga bultar med rostlösningsspray!

4. Om fjädern ska yttas eller bytas till den nya stötdämparen, så ska den komprimeras med hjälp av fjäderkompressorer innan den kan demonteras från stötdämparen. Använd fjäderkompressorer i par. Sätt dem mitt emot varandra på fjädern.

5. Spraya lite rostskyddsmedel i fjäderskålen! Den fylls snabbt med vägsmuts och är därför mer benägen att rosta än andra delar.

6. Vid byte bak, se till så att pallbockarna står under karossen. Sätt en domkraft under bakaxeln för att kunna avlasta stötdämparna och lossa därefter bultarna som håller dem på plats. Återmontera de nya stötdämparna. Om det är en trycksatt gasstötdämpare, ändra bakaxelns position med domkraften tills stötdämparen passar.

7. Justera framhjulsinställningen efter byte av fjäderben fram.

Tips: För att undvika ojämna vägegenskaper, gör alltid samma åtgärd på båda sidor!

Anlita en expert!
Boka verkstadstid eller en tid för bilservice hos Mekonomen. Med över 500 verkstäder i Sverige så kommer du alltid att hitta en verkstad nära dig. Eller varför inte handla reservdelar och biltillbehör online och får dem skickade inom 1-2 dagar!

« Tillbaka