Pakeringsljus i Extraljusen

Jag har köpt ett par extraljus från HELLA, och där finns det även glimljus i dem. Det jag undrar är om man får koppla in dem också så att de lyser? Hörde från han som jag köpte dem av att det inte va lagligt, i och med att de satt så tätt.



Svar på inlägget: Pakeringsljus i Extraljusen



Lagligt är det inte... Men farsan ahr haft det på istortsett alla bilar å även på lastbilar... visst polisen kan gnälla ibland.. men sätt dom på en knapp inne i kupen så du kans tänga av dom så äre rätt lungt...


OK, funderade på att sätta en strömbrytare på dem. Det är riktigt snyggt att ha de tända.


Jo det är riktigt snyggt å ha de... men ta å köp en strömbrytare å ha dom på så du kan stänga av dom vid tex besikting å sånnt


Så de e inte heller överförtjusta över det på besiktningen i heller??


Lite OT, men någon som vet varför man inte får ha parkeringsljus i extraljusen? Finns de nån bra anledning eller är de bara nån överbetald idiot i stockholm som haft lite å göra å kommit på den idén samtidigt som han pillade sej i naveln och käkade glass?


Ingen aning alls.. har också funderat på de... du får ju ha sånnt parkeringsljus i dom vanliga lamporna.. så varför inte extraljus???


Det är olagligt, det finns lagar som reglerar var och hur parkeringsljusen får sitta, och det är i ytterkant på högra och vänstra sidan, och då extraljus oftast sitter i "mitten" så är dem altså olagliga. Men när vi monterar extraljus på jobbet kopplar vi alltid in dem (monterar uteslutande hella-ljus) då det ser fint ut och kunderna vill ha det så. Aldrig hört nån kund som sagt dom blivit stoppade. Det hjälper ju möjligtvis till att hålla fukt borta ur lamphuset. Mvh Erick


Men går de inte att ha dom som positionsljus då? Sånna som lastbilar har på hytt taken. Dom brukar ju sitta i mitten med, de gör dom på skolans lastbilar och jag har svårt att tro att en trafiikskola kör me nåt som är olagligt Har lite svårt att se vad de gör för skillnad liksom, men de kanske bara är jag?


Nästan alla som man har sett kör med de på! Det ser riktigt mycket bättre ut också. På lastbil va det ok när de satt på taket pga att då va det positionsljus.





Det finns regler om hur långt ifrån varandra/marken/fordonets ytterkanter som positionsljus får sitta! Därför är det lagligt på lastbilar men ej på personbilar... Du kan läsa exakta reglerna här: http://www20.vv.se/vvfs/htm/2003nr022%20.htm //Brådhis


Det stod en del!! Jag kör nog på den varianten att jag kopplar en strömbrytare sen får jag slå av den om farbror blå inte gillar det!


Strömbrytare är det som gäller! Det har dom flesta lastbilar men det gäller att vara snabb när polisen är i farten o vid besiktningen annars kan det vara 600kr per lampa eller en 2:a! !


såg en med sånna extraljus igår med gröna lampor i det var rätt fränt:P


det SBP klagar på om du har parkeringsljuset tänt i extraljusen är att det blir som dubbelt parkeringsljus. Man ska bara ha ett på varje sida.


dubbelt parkeringsljus nä nä..du får ha hur många p-ljus du vill, men som flera nämnt tidigare är det placeringen som är problemet. Det är tillåtet att ha glim-lampan tänd i x-ljuset, fast då får strålkastaren inte sitta monterad i mitten av fronten som det gör på 99% av alla bilar. Ett p-ljus får inte sitta mer än 400mm från ytterkant av karossen in mot mitten, och det ska vara minst 600mm emellan hö/vä p-ljus.. Så om man monterar x-ljus med glimmis "EVO-style" så klarar man sig. Vet detta mycket väl då jag fått det uppdiktat för mej av en grinig polis, demonstrerat med tumstock o hela köret på min front... dock hjälpte det inte med lektionen, han var bara "tvungen" att ge mig ombes... //tompa





Tips och trix hur man trimmar och stylar bilen själv

Innan du sätter igång att trimma och styla bilen är det viktigt att du har rätt verktyg, utrustning och utrymme. Kan också vara en fördel att ni är två. Oftast är det bra att rådfråga någon annan. Är du osäker på vad som skall göras, kontakta en bilverkstad!

« Tillbaka