Stora fälgar VS prestanda

Har läst i flertalet trådar att man upplever prestandan sjunka i samband med att man satt dit stora fälgar (18" och uppåt). Hur hänger detta ihop och vilken påverkan har det egentligen på acceleration mm? Själv upplever jag ingen märkbar skillnad förutom att det kanske är lite trögare att får rull på bilen. Men vem vet kanske har accelartionstiden ökat utan att jag märkt..



Svar på inlägget: Stora fälgar VS prestanda



Har märkt att Primeran blivit något slöare i accelation då jag monterat mina 18" ... Körde på 15" plåtfälg innan (yeee!!) .. Märkt av att den spårar något lättare också .. Men det är priset man får ta för att vara fin Men större hjul så har den ju lite mer att rulla på så att säga .. Tar längre tid för hjulet att snurra ett helt varv än vad ett mindre kanske skulle göra? Kanske blir mobbad här nu men vad vet jag - Spekulationer!


Hur stora fälgar du har, har inget med hur "långt" hjulet snurrar ett helt varv att göra.. Däremot påverkar däckprofilen detta, och du kan ha 18" med olika profil, som gör däcket olika stort i omkrets, detta påverkar hur långt däcket snurrar ett helt varv. Sedan det här med att accelerationen blir slöare för att du har större hjul, är väl logiskt, eftersom det är mycket tyngre massa som skall sättas i rörelse när du trycker på pedalen,än om du har 15" lättviktsfälgar. Så störst är inte alltid bäst, dessutom älskar jag tyskstukfälgar(breeda), som kan ligga mellan 13-16" och inte fy skam det heller..


Märkte stor skillnad då jag gick från 14-17 tum, klart slöare i accelerationen.


Du förlorar grepp om du har större fälgar och minde däck.


Så länge man inte räjsar proffesionellt är det utseendet som gäller i första hand Min åsikt....


Man märker ju alltid när man lägger om från vinterdäck till sommardäck att bilen blir bra mycket slöare, trots att man har fälgar tillsammans med en däckdimension som gör att rullomkretsen blir densamma som på vinterhjulen. Det är rätt kul när man tänker efter, med stora sommarhjul blir bilen långsammare, mera obekväm, den drar mer, de är blir dyrt att byta däck, de är känsligare för bli tilltryckta och stöldrisken ökar. Fördelarna är bättre väghållning och förstås utseendet. Lik förbannat så läggar de flesta på hyfsat stora fälgar Men de är klart de är ju den enskilda stylingprodukt som kan lyfta alla bilar så klart man offrar lite för de ska se fint ut


Rullomkretsen e det som påverkar accet! Ett varv tar längre tid= längre tid att få upp hastigheten. Plus att hastighetsmätaren visar för lite, så det "ser" saktare ut när du kollar på mätaren. Som nån sa oxå så e det mer massa som ska sättas o rullning! En 18" e rätt tung..!


Det blir samma effekt som att byta utväxling. Med mindre hjul får man mer ork men sämre toppfart. Stora mindre ork men högre toppfart





Tips och trix hur man trimmar och stylar bilen själv

Innan du sätter igång att trimma och styla bilen är det viktigt att du har rätt verktyg, utrustning och utrymme. Kan också vara en fördel att ni är två. Oftast är det bra att rådfråga någon annan. Är du osäker på vad som skall göras, kontakta en bilverkstad!

« Tillbaka