Vilka regler gäller för att få en gatlegal bil?

Tjenare! Jag vill ha min bil till en icke-svensson-bil men ändå stolt åka fram lagligt på gatorna utan att behöva oroa sig för frabror blå! Vad får man göra och vad inte och vad måste göras för att få bilen laglig vid någon speciell modifiering!? Jag har punkterna jag funderat på... -Exteriör i form utav byte av spoilers, vinge, fälgar och däck, sänkningssatser, tanklock, antenn, lyktor och ljus. -Interiör i form utav stolar, innerbelysningen, mätare, ratt, modifiering av panel/plastdetaljer, växelspak/handbromsmodifiering, installering av neonljus mm. -Toning av rutor (vilka rutor får tonas och hur mörkt?) -Ljud / multimedia -anläggning -Prestanda, i form utav byte av avgassystem, luftfilter mm. Och ifall någon åtgärd måste vidtagas för någon av punkterna, hur går man tillväga och ungefär vad kostar sådant. Ciao!



Svar på inlägget: Vilka regler gäller för att få en gatlegal bil?



Ändrade rubriken Skriv mer beskrivande rubriker i efterhand.


Är bilen helbilsgodkänd så får du bara byta till andra fälgar. Punkt. Vill du bara slippa att åka fast så är det bara att modda med skallen. Skippa feta aluvingar, utstickande saker, udda ljuskombinationer eller ljus på fel ställen. Toning får ske på alla rutor bakom förardörrarna och hur mörkt du vill.


Spoilers och vingar tror jag att allt är lagligt bara det inte är något vasst och utstickande, tex alu vingar.. fälgar och däck är vad som helst lagligt bara dom inte sticker utanför skärmkanten. lycktor och ljus är väll vitt ljus framåt, gult åt sidorna och rött bakåt? interiören får du nog göra vad du vill med dock inga ljus som kan störa andra bilar, tex blåa adventsstakar i framrutan . ang toningen så får du tona alla bakrutor hur mörkt du vill, sidorutorna fram får du i stortsett inte alls tona utan att få anmärkning på besiktning eller av polis. Ljudbygge tror jag du får bygga hur som helst. Prestanda mässigt så är sportluftfilter och sportavgassystem lagligt så länge det håller de lagliga ljud nivåerna. hoppas jag fick allt rätt MVH dennis


Okej först då undrar jag vad innebär "helbilsgodkänd"?? och hur vet man om bilen är det? Fälgar sa du? -Sätta dit större än orginal? Man kan ju inte få ha hur stort som helst utan vidare eller? Och finns inget sätt att få bilen rulla lagligt om man nu vill ha vingar, spoilers och så?


hum.. Men borde det inte gå att besikta om bilen som ett hemmabygge på något sätt? (och få hemska premier, men det är smällar man får ta)


Tror det är bilar som är tillverkade 97 eller senare som man pratiskt taget inte får ändra någonting på förutom fälgarna (Den regeln med fälgarna ändrades nog efter förra året). /Ena


Okej så fälgar får jag smälla in ett par större bäst jag vill!? De ska ju bara få plats i min lilla 206:a också ...även när jag svänger


Helbilsgodgännande= 1995 och framåt! Visste dock inte att dom ändrat reglerna med fälgarna?


Helbilsgodkännandet är från 1997 och framåt Var mycket prat om just detta då, folk vart oroliga att deras äldre bilar skulle bli "olagliga", men detta gäller bilar som är tillverkade/sålda från 1997 och framåt! Detta innefattar oxå att man får EJ byta fälgar till annat än storlek som står i registreringsbeviset, dvs är bilen tillverkad/såld med 16" fälgar då är det 16" fälgar som gäller.. Dock så bryr sig inte SBP om detta då det flesta tycker det är bekvämt och kolla bromsar etc. (oftast) Jag tror inte heller att polisen är såpass taskiga vid en flygande besiktning att ge körförbud för att man har större fälgar, sålänge det inte är för stor rullomkrets och att det inte kan skada någon eller likn. www.vv.se är den bästa källan att leta efter sånt här, finns även flera trådar om just detta! Mvh Jonni





Rullomkrets skillnad = +-5% dvs ska du ha 19"~18" mot orginal 17" får du slimma på profilen... men helfordonsgodkännande säger att du bara får använda fälgar som tillverkaren tagit med i det godkännandet detta är inget någon klagar på varken sbp eller polisen...Nya reglerna säger även att dina däck ska klara bilens topphastighet (när man bara får köra i 120 i sverige) Däck ska också uppfylla krav märkning (E eller e) och på belastningsförmåga som anges i direktiv 92/23/EEG


Är rätt säker på att det kom ett helbilsgodkännande 1995, kan det kommit ytterligare en ny regel eller nått sånt som du syftar på?


Fälgar och däck: i ditt reggbevis står det vilka dimensioner som gäller för din bil. Den får ej överskridas sålänge du inte reggar om bilen, ibland så kan det stå alternativa däck dimensioner. Vingar: Spoilers så är allt tillåtet, vingar så får de inte stick ut mer än 2dm på varje sida eller liknande och måste ha ett "snabbavlösningsfäste" vilket betyder att vingen ska kunna lossna med handkraft eller om man kör på någon så ska vingen lossna om personen fastna i den. Lysen har jag ingen aning om förutom det vanliga att man inte får ha någon blå ljuskälla på bilen osv osv osv. Effekt. Du får utöka efftekten på bilen med upp till 20% av org effekten innan det är dags för en regbes har en anställd på sbp svarat när jag frågat. Inrednin: stolar får du byta sålänge stolen är godkänd för vägbruk och väger mindre än org stolen. stolen måste också kunna vara skjutbar. Du får byta ratt på en bil utan airbag till en annan godkänd ratt utan airbag. har du airbag så måste en fackman byta ut ratten åt dig dock måste airbagen sitta kvar. Detta gäller ju dock inte för helbilsgodkända bilar. där får du i princip inte göra ett skit.


Ring och hör med bilprovningen! Det är det dom är till för! Tror inte polisen går med på argumentet -"men dom på forumet sa att det gick bra"!


Lysen måste vara E-märkta!





Tips och trix hur man trimmar och stylar bilen själv

Innan du sätter igång att trimma och styla bilen är det viktigt att du har rätt verktyg, utrustning och utrymme. Kan också vara en fördel att ni är två. Oftast är det bra att rådfråga någon annan. Är du osäker på vad som skall göras, kontakta en bilverkstad!

« Tillbaka