hur många kilos däcktryck ska jag ha ?

var på macken nyss o tankade o kollade däcktrycken i 240n. de visade runt 2,3 kg enligt luftpumpen...i instruktionsboken står det 180 fram och 190 bak. vad betyder 180 och 190?? är det 1,8 och 1,9 kg? hur många kilos tryck ska det va enligt luftpumparna på mackarna? kan nån förklara.. tack



Svar på inlägget: hur många kilos däcktryck ska jag ha ?



Rekomenderat luft tryck står i boken precis som du skriver. Efter 180 och 190 står det säker någon enhets beteckning, när du hittat den så kan du enkelt översätta det trycket till kg som står på mack pumpen. MEN det gäller bara om du har rekomenderad däckdimension enligt boken. En gammal 240 har kanske 185/70x14 i boken och du kanske kör med 225/40x18 då gäller helt andra lufttryck. Kanske 1kg högre!


Tänk på att det brukar stå MINSTA REKOMENDERADE! Alltså bör man ha mer. Dessutom rekomenderar Vägverket att man tar 10% extra för då minskar man slitaget på vägen och däcket och dessutom drar bilen mindre bensin, UTAN att snedslita o försämra vägegenskaperna. Personligen rekomenderar jag 20% extra iaf..


men är det någon som vet hur många kilos däcktryck man ska ha från mackpumparna? jag har en 240 dl med däck 185/70 R14. kan nån kilotrycket till 185/70 R14 ???? tack


Står det inte något max kilotal på dacken?


Välkommen till 2000-talet. Här mäter vi däcktryck i BAR. Normalt brukar vara 2,1-2,3 i en vanlig svenssonkärra. Rätt säker på att det brukar rekommenderas 0,1 BAR högre tryck bak. Så kör på 2,1 fram och 2,2 bak.


2kg (2 bar), eller 200kPa som Volvo skriver det (Samma sak.) bör vara ganska lagom på däcken du beskriver. Jag skulle köra på 2kg, (mera vid mycket last) på vintern för lite bätre grepp i snön. På sommaren skulle jag fylla på ett halvt kg till. Dvs. 2.5kg (2.5bar) eller 250kPa.


tacksam för svar. alltid svårt att reda ut skillnaderna mellan kg, bar, psi, kpa o allt annat. tack!


Jag har alltid kört på det tryck som står innanför tankluckan och i instruktionsboken och det har fungerat bra....... tills för ett antal år sedan. Helt plötsligt nöttes mitten på däcken ner , både på sommar/vinterdäck. Förstod ingenting, det hade ju fungerat förut. Då fick jag reda på att den nyare generationen bildäck behövde högre tryck än på stenåldern eftersom de har mjukare däckstomme, sedan fick jag också reda på att det tryck som gäller vid tung last ÄVEN gäller för landsvägskörning. Nu kör jag med runt 2-2,1 kg på framdäcken(både sommar/vinterdäck)och på bakdäcken har jag ca 2,3(sommardäck) resp 2,5(vinterdäck), det verkar som att däcken slits mer jämnt med dessa tryck. Bilen är en 240-86 med 185/70/14 på sommar/vinterdäck.


De flesta däck är godtjända upp till 3.5kg. Lågproffil däck som de jag har på min Pontiac bör ha ca 3kg. Gamla 175x70-14 däck bör nog köras på lite mindre tryck, de må vara en stenålders, men de tilverkas fortfarande och bör mest troligt fyllas därefter. Specielt på vinterväglag, är det dessutom bätre med lite mindre tryck i däcken, det blir mera anligningsyta då.





Jo, men kruxet är ju att när man kör landsvägskörning så trycks däcksidorna in av hastigheten och då nöts mitten på däcket ner väldigt mycket. Mina däck har nöttes ner nästan till slitagevarnaren på bara två säsonger, iof inte de dyraste däcken men ändå. Dock var det bara bakhjulen som nöttes så där mycket, framhjulen nöttes inte alls på samma sätt. Ska tillägga att jag inte tillhör den kategorin som bara har ett läge på högerfoten.


Det där är ju ett val man måste göra. Men som vädret varit i Gbg idag, så kör jag med lågt tryck i däcken. Skall jag sedan långt o mycket motorväg, så fyller jag på till 2.5kg. Ifall dina däck slet i ytterkant så mistänker jag att du hade lite mindre än 2kg. Har jag fel?


står i boken plus kan det stå bakom tankloket på 240in


Jag kör mest landsväg så att 2,5kg bak på vinterdäcken är nog lämpligt verkar det som. Däcken har aldrig nötts ner i ytterkant, bara i mitten.


Däck som blivit blankslitna i mitten, har körts på FÖR HÖGT TRYCK. Sänk trycket! Ifall man kör som jag gjort några dagar nu med 1.3-1.5 kg i däcken (Bätre fäste i snö.) Så slits kanterna först. Nästa tur förbi macken fyller jag på till ca 2kg igen. (195x60-14)


Om jag sänker trycket så börjar däcket att slitas på mitten igen eftersom jag mest kör landsväg. Detta med att däcken nöts på mitten pga för högt tryck gäller inte med dagens däck, åtminstone inte med de lite smalare dimensionerna. Orsaken är ju det som jag skrev tidigare, att däckstommen är mjukare än äldre däck vilket gör att mitten på däckmönstret slungas ut mot vägen och orsakar mer nötning just på mönstrets mitt än på mönstrets kanter. Om jag bara skulle köra stadstrafik så skulle jag antagligen behöva sänka trycket men nu kör jag inte i stadstrafik speciellt mycket.


Kör 2,5 i alla däck!


Jag brukar ligga runt 2,8-3 Bar kalla däck. har inte märkt av någon ojämn förslitning då dagens däck är så stabila i sin konstruktion att de håller gott och väl till sina maxtryck (som står på däcksidan.) enda nackdelen är väl lite stötigare gång. märker knappt någon skillnad i grepp på vinterdäcken heller. fördelar: mer lättrullat, runt 1-2 dl/mil mindre blandad förbrukning än vid intruktionsbokens rekomenderade tryck med min körstil. (hittils provat i: Nissan Micra 155/65-13", Saab 900 185/65-15" och i Jeepens 30x9,5-15")





Tips och trix hur man trimmar och stylar bilen själv

Innan du sätter igång att trimma och styla bilen är det viktigt att du har rätt verktyg, utrustning och utrymme. Kan också vara en fördel att ni är två. Oftast är det bra att rådfråga någon annan. Är du osäker på vad som skall göras, kontakta en bilverkstad!

« Tillbaka