Köpte fel fälgar.. Vilken bil har 4x106?

Köpte fälgar av en privat säljare som sa att fälgarna passade min bil. Nu visar det sig att det var bultcirkel 4x106 istället för 4x108 som det är på min 850 -93. Får nu sätta ut en annons och försöka sälja dem igen, frågan är därför: Vilka bilar har bultcirkel 4x106?



Svar på inlägget: Köpte fel fälgar.. Vilken bil har 4x106?



http://www.gummihuset.se/ har en Bultcirkelguide du kan kolla i.


Tack för tipset, hittade dock inte 4x106 där.


kikat lite på de sidor jag känner till, läst lite olika bultcirkelguider, hittar inte 4/106 någonstans :S


Men detta var lite konstigt. Vad kan det då vara för fälgar jag har köpt?! Så här stod det i annonsen:


bara till å mäta då...


Vad?


"Bultcirkel Bultcirkeln anges som ex 4x110 dvs 4 bultar med 110 mm cirkeldiamter. Cirkeldiametern är ett mått mellan två bulltar mätt över centrumhålet"


Centrum på bulthålet till nästa centrum om det är 4 bult. Alltså rakt över. där har du måttet. Kan va 108/4 men då ska dom passa 850-92 men inte 5 bultade som kom senare -93.


Hej! Dom fälgarna passar på din bil ändå. Inga bekymmer alls. Antingen med orginalbult, eller med en bult med "flytande kona" som det heter. Alltså en bult som är gjort just exakt för sådana misstag.





kanske är 4x100? isf passar dom massa bilar...


Google gav detta som första alternativ: http://www.dahlinsdack.se/bultcirkel.htm


Lägger in en sido fråga då, vad betyder ET ? exempel så har volvo 850 och saab 9000 4/108 hög et;43 medans peugeot har 4/108 låg et:20


Tänkte ge mig på och förklara det här med ET för er som inte vet.... ET, eller inpressning som det även heter är kort sagt skillnaden mellan fälgbanans centrum och anliggningsytan. Men detta låter som rena grekiskan för den som inte är insatt, så här kommer en grundligare förklaring. Anliggningsytan är den yta som ligger emot bromsskivan när fälgen sitter på bilen, dvs. där man gängar i bultarna. Fälgbanans centrum får man fram om man tar fälgens bredd, i mitt fall 7,5" = 190,5mm, och delar detta med 2, återigen i mitt fall 95,25mm. Om man har ett positivt ET (vilket dom flesta bilar har) så ligger anliggningsytan utanför fälgbanans centrum. Men det förekommer också negativt ET, då ligger anliggningsytan innanför fälgbanans cetrum. Ju lägre ET desto mer breddar fälgen utåt. Framhjulsdrivna bilar har oftatst fälgar med högt ET. I bland står ET stämplat i fälgens gods, men inte alltid. Man kan själv mäta ET, det går vi igenom nu Om vi återigen tar en fälg som exempel, så är bredden 7,5" och enligt ovanstående uträkning var fälgbanans centrum på 95,25mm. Man lägger fälgen på ett rakt golv med utsidan neråt. Sedan tar man en rak bräda och lägger tvärs över fälgens insida. Efter detta tar man fram en tumstock och mäter mellan anliggningsytan och brädans nederkant (se den rosa "mätstickan" på bild 2). I mitt fal hamnade jag på 130,25mm. För att sedan få fram ET tar man helt enkelt avståndet till anliggningsytan minus fälgbanans centrum, dvs. 130,25mm-95,25mm=35mm. Alltså har jag ET35 på mina fälgar.


Men om vi säger så här då.. Om jag tar en 850 fälg med 108/4 och ET:43 Passar den då på min bil som har bultcirkel 108/4 men ET:20 och om inte, hur gör man för att den ska passa? Och ifall man tar en fälg från en peugeot 206 exmpel som har 108/4 ET:23 passar den då Klockrent på min bil som har ET:20? eller måste man göra nått där då me?


Vart kan man hitta dessa bultar?





Tips och trix hur man trimmar och stylar bilen själv

Innan du sätter igång att trimma och styla bilen är det viktigt att du har rätt verktyg, utrustning och utrymme. Kan också vara en fördel att ni är två. Oftast är det bra att rådfråga någon annan. Är du osäker på vad som skall göras, kontakta en bilverkstad!

« Tillbaka