Billack efter nyår

Jag har hört ett rykte av en billackerare att våran käre statminister vill ha bort tinnerbaserad bilfärg... vad blir då kvar??? VATTENBASERAD???? Reinefeldt är en idiot som borde ha smisk,, ska man ha en bilfärg som ska hålla kan den inte vara vattenbaserad,, hur miljövänligt är det när man måste lacka om bilen var femte år??? hoppas nån släkting till honom läser detta Reinefeld BÖRJA TÄNK FÖR FAN,, du kan inte mena att du är en sämre statsminister är Göran???



Svar på inlägget: Billack efter nyår



Tja! Jag jobbar på lacken och år 2007 ska ju alla ha konverterat till vattenbaserade basfärger. En regel som kom för länge sen. Klarlacken (den vattenbaserade) är ju inte på samma nivå än, men tester görs hela tiden. Vad som sker idag går ju inte att jämföra med de tragiska testerna bilbranschen var med om på 70-talet. Då T.ex. Volvo prövade miljövänligare lacker med, nu såhär i efterhand konstaterat skitdålig kvalité. Thinner är ju goare att jobba med (ofta bättre täckning, snabbare avdunstning m.m.), men personligen tror jag vattnet kommer ikapp. Dels är det bättre för miljön på arbetsplatsen och dels för miljön i övrigt. Kvalitén är viktig, men jag tror branschen har lärt sig en läxa. Vad tror ni? mvh/Jockecruiser


aha okey, en anna som inte håller järnkoll på lackläget, å ska lacka min bil nästa sommar jag blev lite fundersam kan jag ju säga, bilen är en ford från 1959 å har en celluloca färg, å då skulle det tydligen inte gå att lägga en vattenbaserad färg?? stämmer det?


Hmm, Cellulosa ja. Den går nog inte att konvertera till vatten Cellulosalack användes av många äldre bilar redan från fabrik. Många som äger sådana klenoder idag vill ju gärna renovera/bevara bilarna strikt original. Å då är det ju klart att man ska använda Cellulosa. Men... Du skulle lika gärna kunna använda vattenbas (färg) + klarlack. Det är ju en vidareutveckling av de gamla lackerna och det finns ju både en och två anledningar att man inte fortfarande lackerar med Cellulosa idag . När bilen är lackad med Cellulosa-lack ser den riktigt matt och dan ut. För att få den fin så får man våtslipa/polera upp lystern till en fin yta (ser mkt bra ut, men är tidsödande). Men denna yta måste ständigt underhållas. Hade jag haft, säg en gammal jänkebil (de ligger mig varmt om hjärtat) så hade jag helt klart valt en nyare typ av lack. T.ex. Vattenbas + klarlack eller thinnerbas + klarlack för att få en fin lyster som inte kräver överdrivet mkt underhåll. Problemen kan vara att översätta färgen från den gamla till den nya systemet. Kan ofta med fördel fixas med färgscanner... snacka med en lackerare så kanske han kan blanda till någon fin färg som är snarlik med den ursprungliga... lycka till!!! mvh/jocke


en sak till. Ev går det inte att lacka med nyare lacksystem direkt på cellulosalacken. Enda lösningen är då att slipa bilen plåtren för att vara säker på att slippa strul med krackeleringar m.m. Kan funka med en sealer eller slipgrund, men troligtvis inte,,,


lugn och sansad, de här har det varit tal om LÅNGT innan vår nya statsminster kom till makten...


... och det är verkligen inte ett beslut som är taget i Sverige. Det har helt att göra med skärpta miljölagar i både EU och övriga Europa, och har nötts och stötts sen sent 80-tal.


jag hoppas det fortsätter vara vanlig hedlig färg iaf.. jag har iaf hört att det kommer kosta oss privatlackare skit mkt att fixa untrustning för att enns färgen ska torka lixom speciell belysning å grejjer verkar hur sjukt som helst ... dom tar ju bort mångas hobby


Fan vatten basen är skit! Är svårare att få bra tycker jag i allafall! Är de någon som vet hur länge man för använda HS klarlack?


Ja jag är VÄLDIGT nyfiken på hur det här kommer att bli. Jag har nyss (förra sommaren) börjat lacka lite själv hemma och tycker det är skitkul. Det är synd om det ska bli helt andra förutsättningar efter nyår. Sen är frågan om alla kommer att sälja vattenbaserad lack. I sommras köpte jag thinnerbaserad lack hos Mora Bildelar (ta vilken bildelsfirma som helst som säljer lack) och dom håller ju inte på och lackar saker, utan bara säljer det. Kommer dom också att gå över till vattenbaserad lack fast dom inte använder det eller kommer dom fortsätta sälja thinnerbaserat? Det är väldigt synd ifall man inte kommer att kunna få tag i thinnerbaserad lack i fortsättningen. Jag lackar ju ändå inte så mycket så nån farorisk för min del är det inte. Det är ju skillnad med billackerarna som håller på varenda dag.





De e nog dax för lite sammhälslektioner igen tror jag. Det finns ingen möjlighet att det bara ska ta typ 4 månader för en lag att skrivas, granskas, utredas, röstas fram och sen träda i lagakraft. Om de e någon statsminisetr som ska stå tillsvars för detta så är de göran persson men inte ens han kan rå för detta det är ett eu direktiv som bestämmer detta så då får vi bara finna oss i de och rätta oss i ledet för vi har trots all gått me i eu en gång så då får man ta smällen....


Varför ska man behöva lackera om bilen vart 5:e år? Och som någon tidigare nämnde.. detta är ingenting som Fredrik Reinfeldt har kommit på. I England (som var först med lag om vattenbaserade lacker) har dem lackat med vatten i 5 år. Varför skulle den inte hålla? Förklara gärna, jag är nyfiken.


Det är ju kanske så att dem vill försvåra för hobby lackerarna också. Det är väl ungefär samma sak som dem gör på nyare bilar. Kommer på nya special verktyg o.dyl. Nästan som om dem inte vill att man ska kunna hålla på själv utan att det ska skötas vid auktoriserade firmor/företag. Kanske är det så det är..?


Om jag inte har förstått detta HELT fel så ska även klarlacker med lösningsmedel tas bort och sluta användas vid årsskiftet. Man får använda det man har i lager men man kommer inte att få köpa mera när den lösningsmedeles baserade klarlacken tar slut. Vattenbaserade klarlacker finns redan. Och används. Jag tycker inte att det är några större problem med den vattenbaserade färgen. Det är en vane sak.


Dem kommer inte att få sälja nå´ mera efter den 1/1 -07. Man kan ju fundera lite ang. riskerna med vattenbaserade färger.. människan består väl av ca 60%(???) vatten... vatten tas upp av kroppen lättare än lösningsmedel... man kan ju fundera på vad det får för konsekvenser för en yrkes lackerare efter många år. Själv så målar jag numera med heltäckande klädsel med undantag av huvudet. Har börjat att använda plasthandskar när jag målar. Huva använder jag inte.. än så länge iallafall.


Mmm det var jag som började tråden, jag spanade på morsans bil å jag kan erkänna redan nu att jag inte har en jättekoll på billacker, men hennes lack är vattenbaserad, å den krackelerar å släpper i stora flagor som består av 0.5 mm färg eller nåt sånt, hennes bil är en Ford mondeo av 97 års modell, å dett här problemet visade sig redan efter typ 4-6 år. (kommer inte ihåg så noga) så jag får känlsan av att det beroro på färgen för jag har alldrig sett nåt sånt här förut å våra bilar har bara haft "riktiga" billacker om man nu får säga så. fast det kan ju bero på vadsomhellst, har även hört att glavad plåt oxå gör sitt till att lacken inte vill sitta kvar.. (fundersam jänkägare) :S


Tja, jag vet ju inte vad den bilen har varit med om men Ford Mondeo är ju inte direkt kända för att ha bra plåt överhuvudtaget. Det finns iallafall 2 bilmärken som ofta är dryga att jobba med. Det är Ford och Mercedes. Fordarna är ofta rostiga lite överallt och har lack släpp och andra skavanker som man sällan ser på andra bilar. Kolla trösklarna på Focus/Mondeo.. ofta så ser det ut som om färgen bara har blivit bort slitet. Hänger flagor och ser allmänt onaturligt ut med tanke på att många av dessa bilar inte är speciellt gamla. Mercedes är dock ett kapitel för sig. Med tanke på att man skrotar sådana mängder med nyare (-02 - -03 och kanske nyare ändå t.o.m.) och äldre (från -96/-97) mercor så är det nästan konstigt att folk köper mercor. Okej, det var kanske lite hårt skrivet.. Mercedes bygger fina bilar med kvalitet på deras plåt/rost skydd är ett skämt! Där jag jobbar får vi in mercor från hela Dalarna och det är nästan så man skrattar åt det när man ser liken som vi får in. Man tycker synd om ägarna. Som tur är så slipper dem se eländet ur samma synvinkel som vi som jobbar med deras bilar gör...


nja det förstås, har varit inne på en del merca verkstäder för min förra tjej jobbade i en i Skövde å en såg en del otäcka saker som inte skulle finnas på sånna bilar, men det blir nog till att slipa bilen plåtren å hoppas på att det kommer fungera men den vattenbaserade färgen, det kankse kommer funka bra trots allt.


Det är nog du som bör börja tänka innan du skriver massa skit. Det tar TID innan förbud läggs fram och sedan verkställs. Dessutom styrs de flesta sådana här miljölagar av EU. Det är just sånna som du som gör att vårat fina jordklot håller på att gå under. Marknaden och teknologin anpassar sig alltid, förbjuder man thinner så kommer det något nytt miljövänligt och i princip lika bra. Ibland tar det lite längre tid att få fram nya grejjer, men det är fan värt väntan.


Youngblood: Tack för svaret! Om det bara är en vanesak så får man väl prova och prova tills man lyckas. Frågan är ju bara hur man ska få tag i en spruta... Och stämmer det som nån sa att man måste ha speciellt ljus och sånt?





Tips och trix hur man trimmar och stylar bilen själv

Innan du sätter igång att trimma och styla bilen är det viktigt att du har rätt verktyg, utrustning och utrymme. Kan också vara en fördel att ni är två. Oftast är det bra att rådfråga någon annan. Är du osäker på vad som skall göras, kontakta en bilverkstad!

« Tillbaka