Xenon till gamle Saaben

Tjenare.. Tänkte höra om det är någon som vet om det är möjligt att montera / installera xenon kit till min gamle vän. Ifall, vilken sort ska man skaffa? Är det lagligt? Tacksam för alla svar jag får inom området..



Svar på inlägget: Xenon till gamle Saaben



Det är möjligt och lagligt..men du måste ha ett helt såkallat kit..eller ja konverteringskit.. som är svinigt dyra..vissa påstår t.om att man inte får montera dessa med lamporna själv eftersom de innehåller gas..detta är bara vad jag hört folk säga så det har jag ej någon grund för. sort har jag ingen aning om men jag vet att det är möjligt.. ingenting är omöjligt som gunde svan säger!


Som jag har förstått det så godkänner inte SBP om du monterat xeon själv på en bil som inte har det som standard.


Jag har monterat ett konverteringskit (8000K) till min och fick godkänt. Bara tuta och köra! /Rikard


Finns att köpa bla här www.obd2.se/xenon.html Jag har tänkt att skaffa en sån sats sen när jag har bytt till klarglas.


Bilar med xenon måste ha automatisk nivåreglering till ljuset för att inte blända trafikanter och även om det skulle gå igenom besiktningen med sånna lampor monterade så betyder inte det att det är lagligt.


Vad säger lagen & bilprovningen? Enligt den EU-förordning som finns skall bilar utrustade med xenon i halvljus vara utrustade med en automatisk nivåreglering i lamphuset samt högtrycksspolning. Fabriksutrustade xenonbilar har denna utrustning. Att eftermontera sådan utrustning kostar ca 7-15.000:- per sida. Xenon HID får dock monteras utan ovan utrustning i dimljus, helljus, extraljus etc. Kontrollbesiktning SBP:Enligt uppgift har SBP direktiv sedan december 2005 att kontrollera xenonljus. Allmänt rekommenderas att tillfälligt byta tillbaka till halogen i samband med den årliga besiktningen, om montage sker i fordonets halvljus. Du riskerar annars en ombesiktning (200:-).


Vill bara poängtera att jag har elektronisk nivåreglering och högtrycksspolning så att mitt förra inlägg inte misstolkas i fråga. / Rikard


Vad menas med högtrycksspolning? O.o





Tips och trix hur man trimmar och stylar bilen själv

Innan du sätter igång att trimma och styla bilen är det viktigt att du har rätt verktyg, utrustning och utrymme. Kan också vara en fördel att ni är två. Oftast är det bra att rådfråga någon annan. Är du osäker på vad som skall göras, kontakta en bilverkstad!

« Tillbaka