Sportluftfilter

Att byta luftfiltret till ett sportluftfilter ger i skiftande grad en effektökning i motorn beroende på hur det originalmonterade insugningssystemet är byggt, motorns cylindervolym och vilket filter man väljer.


Prestandaökning
Sportfiltren ger ett mindre motstånd och resultatet blir en effektökning framförallt i högre varvtalsområden. På en turbomotor får man en snabbare spool-up effekt av turbon, dvs bättre gasrespons. Med ett sportluftfilter kan effekten öka med 3 till 4 hkr.

Till vissa bilmodeller finns även ett Direct Air-kit där den originalmonterade luftrenarboxan ersatts med ett öppet filter. Motståndet i filtret blir mindre genom att luften tar en kortare väg. Effektökningen kan bli mellan 4-8 hkr jämfört med ett originalfilter.

Filtret
Filtret är gjort av en väv av bomull med mjuka tätningskanter i poluretan. De flesta filter är tvättbara och kan med rätt skötsel hålla lika länge som bilen.

Montering
Följ manualen som kommer med filtret eller Direct Air-paketet. Det följar oftast med en tydlig bildbeskrivning. I vissa fall kan ytterdimension vara mindre på ersättningsfiltret än på originalfiltret men detta påverkar inte funktionen.

På universalfilter med mjuk "poluretan" bör ett brett plastband (s.k. buntband) användas istället för slangklämma, då denna kan skära in i materialet och skada det.

Rengöring
Rengöring bör göras efter ca 1000 mil. Det kan även vara bra att göra rent det en extra gång vid vår- och sommartid eller om du bor i en större stad med hög luftförorening.

Vid rengöring användes endast vattenbaserad avfettning. Helst miljögodkänd. Medel baserad på lacknafta eller liknande kan skada bomullsfibrerna.

Montera bort filtret och spraya rengöringsmedlet på den sida där luften sugs in. Låt medlet verka i några minuter. Skölj ur filtret (från baksidan) under kran eller dusch med ljummet vatten. Använd ej tryckluft eller vatten med högtryck. Låt filtret självtorka. Spraya till sist in hela filtret med sportfiltrets olja i lagom mängd.

» Bromsar
» Chiptrimmning
» Sportavgassystem
» Sportfjädrar
» Styling
» Komressorkonvertering
» Turbokonvertering
» Tuning- & Stylinglänkar
« Tillbaka